Τα «απαγορευμένα» των Παγκυπρίων Εξετάσεων

a 37 Ειδήσεις
a 1268 Ειδήσεις

Έξω από την αίθουσα εξετάσεων, ή καλύτερα στο σπίτι τους, θα πρέπει να αφήσουν οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή οι υποψήφιοι, που θα λάβουν μέρος στις Παγκύπριες 2015. Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, οποιαδήποτε συσκευή -ακόμα και απενεργοποιημένη- δεν επιτρέπεται εντός των σχολικών τάξεων, κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Οι υποψήφιοι, μάλιστα, καλό είναι να γνωρίζουν πως σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις σχετικές υποδείξεις, τότε ρισκάρουν το μέλλον τους, καθώς διατρέχουν τον κίνδυνο να μηδενιστούν και κατ’ επέκταση να χάσουν το εισιτήριο για εξασφάλιση θέσης στο πανεπιστήμιο.

Οι μαθητές αναμένεται να ενημερωθούν για τις αυστηρές οδηγίες του υπουργείου, περί δολίευσης, με την επιστροφή τους στα σχολεία, την ερχόμενη Δευτέρα. Η ίδια εγκύκλιος περιλαμβάνει λεπτομέρειες για το πρόγραμμα των εξετάσεων, τις διαδικασίες ετοιμασίας, διόρθωσης και αναβαθμολόγησης των δοκιμίων, τα εξεταστικά κέντρα που θα λειτουργήσουν, τα καθήκοντα των επιτηρητών κ.ά.

Όσον αφορά στις απαγορευμένες συσκευές, τονίζεται ότι η μεταφορά κινητών τηλεφώνων ή όποιας άλλης ηλεκτρονικής συσκευής, π.χ. «έξυπνα ρολόγια», έστω και απενεργοποιημένων, στις αίθουσες εξετάσεων δεν επιτρέπεται. Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο καλεί τους διευθυντές των σχολείων να καταστήσουν σαφές στους υποψήφιους, ότι σε περίπτωση που θα μεταφέρουν κινητό ή άλλη συσκευή στο εξεταστικό κέντρο, αυτή θα μείνει εκτός της αίθουσας εξετάσεων με δική τους αποκλειστική ευθύνη.

Από την πλευρά τους, οι υπεύθυνοι των εξεταστικών κέντρων, πριν την έναρξη της κάθε εξέτασης θα πρέπει να περάσουν από όλες τις αίθουσες και να τονίσουν ότι απαγορεύεται η μεταφορά των εν λόγω συσκευών. Θα ζητήσουν, επίσης, για ακόμη μία φορά να παραδώσουν τα κινητά τους ή άλλη ηλεκτρονική συσκευή, όσοι υποψήφιοι δεν το έπραξαν. Εάν υποψήφιος αγνοήσει τις οδηγίες αυτές και μεταφέρει συσκευή, έστω και απενεργοποιημένη, θα αφεθεί να τελειώσει την εξέταση. Όμως, ο υπεύθυνος του κέντρου θα ακολουθήσει τις διαδικασίες δολίευσης ή απόπειρας δολίευσης και το θέμα θα εξεταστεί, στη συνέχεια, από ειδική επιτροπή.

Διευκρινίζεται ότι η χρήση υπολογιστικής μηχανής, που να μην επιδέχεται προγραμματισμό, επιτρέπεται για την εξέταση: των Μαθηματικών, της Φυσικής, της Χημείας, της Λογιστικής, της Πολιτικής Οικονομίας, της Πρακτικής Γραφείου, της Τεχνικής Πωλήσεων, της Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, της Οικογενειακής Αγωγής, της Πληροφορικής, των Δικτύων, των Τεχνολογικών και των μαθημάτων Σχεδίου.

Προς τούτο, κάθε σχολείο προβαίνει σε διορισμό επιτροπής, η οποία αναλαμβάνει το έργο ελέγχου και σφράγισης των υπολογιστικών που θα χρησιμοποιήσουν οι μαθητές στις Παγκύπριες. Όσες μηχανές είναι επιτρεπτού τύπου, σφραγίζονται από την επιτροπή στην πίσω πλευρά τους, με ειδικό ανεξίτηλο μελάνι (με τη σφραγίδα του σχολείου). Η σφράγιση τοποθετείται απευθείας στην πίσω πλευρά της μηχανής και συνοδεύεται από τη μονογραφή του βοηθού διευθυντή με ανεξίτηλο μαρκαδόρο.

Διευκρινίζεται ότι επιτρέπεται οποιαδήποτε υπολογιστική μηχανή, η οποία μπορεί να κάνει απλές πράξεις ή είναι απλή scientific.

Απαγορεύονται, όμως, όλες οι υπολογιστικές οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάζουν γραφικές παραστάσεις ή μπορούν να προγραμματιστούν ή έχουν μνήμη στην οποία μπορούν να φυλαχθούν τύποι ή έχουν τη δυνατότητα να υπολογίζουν ολοκληρώματα. Την ημέρα των εξετάσεων, οι επιτηρητές θα ελέγχουν κατά πόσο οι υπολογιστικές φέρουν την ενδεικτική σφραγίδα ή όχι και όπου συντρέχει λόγος, θα λαμβάνουν τα μέτρα που προνοούνται από τη νομοθεσία, για τη δολίευση. Επίσης, ειδικός λειτουργός θα πραγματοποιήσει δειγματοληπτικό έλεγχο της καταλληλότητας των σφραγισμένων μηχανών.

Δεύτερη ευκαιρία σε περίπτωση σοβαρού κωλύματος

Για τα μαθήματα που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο πρόσβασης θα υπάρξει και β’ σειρά εξετάσεων για όσους δεν μπορέσουν λόγω πολύ σοβαρού κωλύματος, επαρκώς τεκμηριωμένου, να εξεταστούν την καθορισμένη ημέρα και ώρα.

Συγκεκριμένα, η β’ σειρά θα διεξάγεται στις 3:30 μ.μ. την επόμενη της κανονικής εξέτασης εργάσιμη μέρα, σε ένα σταθερό εξεταστικό κέντρο κάθε επαρχίας. Τονίζεται ότι η β’ σειρά εξετάσεων διεξάγεται μόνο για απόλυση και δεν δίνει το δικαίωμα διεκδίκησης θέσης στα ΑΑΕΙ της Κύπρου και της Ελλάδας.

Πότε διορθώνονται λάθη στα γραπτά και πότε όχι

Το Υπουργείο Παιδείας διαβεβαιώνει ότι θα καταβληθεί ιδιαίτερη προσπάθεια ώστε τα θέματα να είναι σαφή και να μη χρειάζεται οποιαδήποτε εξήγηση. Την ίδια ώρα, όμως, διευκρινίζει τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί σε περίπτωση που παρουσιαστούν τυχόν λάθη ή αβλεψίες στα εξεταστικά δοκίμια:

● Για τα μαθήματα που είναι μόνο για απόλυση, απαντήσεις και εξηγήσεις θα μπορούν να δοθούν μόνο από το κλιμάκιο επιθεωρητών που θα βρίσκεται στο Υπουργείο Παιδείας, μέσω των συντονιστών διευθυντών οι οποίοι θα λειτουργούν ως σύνδεσμοι των Λυκείων με το υπουργείο για οποιοδήποτε πρόβλημα.

● Για τα μαθήματα πρόσβασης, σε περίπτωση λάθους στα δοκίμια δεν γίνεται καμιά διευκρίνιση ή διόρθωση κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Η αρμόδια Αρχή αποφασίζει σε μεταγενέστερο στάδιο για τη σοβαρότητα του λάθους και καθορίζει με οδηγίες προς τους βαθμολογητές τον τρόπο με τον οποίο βαθμολογείται η συγκεκριμένη ερώτηση.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

● 13 Μαΐου έως 15 Μαΐου και 15 Ιουνίου έως 19 Ιουνίου: Για τα μαθήματα που εξετάζονται μόνο για απόλυση και δεν περιλαμβάνονται στο πλαίσιο πρόσβασης.

● 18 Μαΐου έως 15 Ιουνίου: Για τα μαθήματα που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο πρόσβασης.

● 19 Μαΐου έως 15 Ιουνίου: Για τη β’ σειρά των μαθημάτων που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο πρόσβασης.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ