“Άκουσα μπαμ… άκουσα ότι δολοφονήθηκε ο Φ.Καλοψιδιώτης”

CEB1 48 Αστυνομία, Έγκλημα, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου, φάνος καλοψιδιώτης
CEB1 832 Αστυνομία, Έγκλημα, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου, φάνος καλοψιδιώτης

Με την κατάθεση ενός ζεύγους συνεχίστηκε χθες ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λάρνακας-Αμμοχώστου η ακροαματική διαδικασία για τον τετραπλό φόνο που διαπράχθηκε το βράδυ της 23ης Ιουνίου 2016 στην Αγία Νάπα.

Θύματα της επίθεσης ήταν ο επιχειρηματίας Φάνος Καλοψιδιώτης, ο αστυνομικός Ηλίας Χατζηευθυμίου, η σύζυγός του Σκεύη Χατζηευθυμίου, και ο Yiani Vogli, ένας εκ των δραστών.

Κατηγορούμενοι είναι οι Loy Dejan 42 χρόνων, Μάριος Χριστοδούλου άλλως Μπέννυ 39 χρόνων, Παναγιώτης Πένταυκας 38 χρόνων, και Σοφία Γρηγορίου 28 χρόνων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν από κοινού τις κατηγορίες της συνωμοσίας για φόνο, φόνου εκ προμελέτης, απόπειρας φόνου, πράξεις που σκοπεύουν στην πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης, κατοχής πυροβόλου όπλου κατηγορίας Β, κατοχής πυροβόλου όπλου κατηγορίας Α, κατοχής πυρομαχικών πυροβόλου όπλου κατηγορίας Β και κατοχής πυρομαχικών πυροβόλου όπλου κατηγορίας Α.

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι μεταφέρθηκαν στην αίθουσα του Κακουργιοδικείου συνοδευόμενοι από πάνοπλους αστυνομικούς της ΜΑΑΔ, οι οποίοι βρίσκονταν δίπλα τους καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Η αίθουσα του Δικαστηρίου ήταν επίσης γεμάτη με αστυνομικούς από διάφορες υπηρεσίες της Δύναμης.

Κατά τη χθεσινή διαδικασία, αντεξετάστηκε από τον Μιχάλη Πική, συνήγορο υπεράσπισης του Μάριου Χριστοδούλου, ο Μάκης Νικολάου, αστυφύλακας που υπηρετεί στο ΤΑΕ Αρχηγείου και χειριστής των τεκμηρίων της υπόθεσης, ο οποίος κατέθεσε χθες 250 περίπου από τα συνολικά 550 τεκμήρια.

Μεταξύ των τεκμηρίων που κατατέθηκαν ήταν κινητά τηλέφωνα, κάλυκες, σφαίρες, βολίδες, θραύσματα από τη σκηνή και το πιστόλι τύπου Glock που χρησιμοποίησε ο νεκρός δράστης στην επίθεση και εντοπίστηκε κοντά στη σορό του και τη γεμιστήρα του πιστολιού.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του κ. Πική, ο μάρτυρας είπε ότι ορισμένα από τα τεκμήρια της υπόθεσης, όπως το υπηρεσιακό πιστόλι που ήταν χρεωμένο στον αστυφύλακα Γιώργο Χαραλάμπους, το πιστόλι με δύο γεμιστήρες που είχε στο τσαντάκι μέσης ο θανών Ηλίας Χατζηευθυμίου και το πιστόλι τύπου Glock που χρησιμοποιήθηκε από τους δράστες, βρίσκονται φυλαγμένα στο χρηματοκιβώτιο του Τμήματος.

Στη συνέχεια, κατέθεσε ο Θεόκλητος Παναγή, ιδιοκτήτης σκαφών αναψυχής, και στην κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία, η οποία κατατέθηκε ως τεκμήριο και αποτέλεσε μέρος της κυρίως εξέτασης του, ανέφερε ότι είναι ιδιοκτήτης οικίας η οποία βρίσκεται στην οδό Κατασπήλων στην Αγία Νάπα. Πρόσθεσε ότι το σπίτι του βρίσκεται πολύ κοντά στο χωράφι όπου εντοπίστηκε τα ξημερώματα της 24ης Ιουνίου 2016 καμένο το αυτοκίνητο διαφυγής που χρησιμοποίησαν οι δράστες του φόνου.

Πρόσθεσε ότι στις 22:30 της 23ης Ιουνίου 2016 βρισκόταν στο υπόγειο του σπιτιού του και έκανε επιδιορθώσεις σε βάρκα αναψυχής που διαθέτει, όταν άκουσε «δυνατό θόρυβο, ξερογύρισμα λάστιχων μιας μοτοσικλέτας που ερχόταν από τον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας προς Παραλίμνι». Στη συνέχεια, είπε ότι είδε δύο άτομα που φορούσαν μαύρα ρούχα αλλά χωρίς κράνη και βρίσκονταν πάνω σε υψηλού κυβισμού street μοτοσικλέτα, να εκκινούν και να πηγαίνουν προς τον κυκλικό κόμβο της Αγίας Νάπας.

Ανέφερε, ακόμα, ότι 45 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της 24ης Ιουνίου 2016, ενώ βρισκόταν πάνω στη βάρκα του, άκουσε 5 ως 6 πυροβολισμούς από την πλευρά του αυτοκινητόδρομου και αμέσως βγήκε στη βεράντα όπου καθόταν η σύζυγος του και είδαν «κάτι να κρούζει και να βγαίνει μαύρος πυκνός καπνός πλάτους 1 ως 1,5 μέτρου. Στη συνέχεια, άκουσα ένα μπαμ όπως την πόμπα και μετά πήρε φωτιά».

Πέντε λεπτά αργότερα, συνέχισε ο μάρτυρας, τηλεφώνησε στην Αστυνομία για να αναφέρει το γεγονός και έμαθε ότι είχαν επικοινωνήσει με τη Δύναμη και άλλα άτομα. Αμέσως μετά πήγε κοντά στη σκηνή και είδε μαζί με άλλα άτομα που συγκεντρώθηκαν ότι καιγόταν ένα αυτοκίνητο.

Ακολούθησε η προβολή οπτικού υλικού του δρόμου που οδηγούσε προς το σημείο όπου εντοπίστηκε το καμένο αυτοκίνητο και ο μάρτυρας έδειξε στο Δικαστήριο διάφορες σκηνές του χώρου.

Στη συνέχεια, κατέθεσε η σύζυγος του Θεόκλητου Παναγή, Μόνικα Παναγή, από την Πολωνία, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο από το 2004. Στη κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία, η οποία κατατέθηκε ως τεκμήριο και αποτέλεσε μέρος της κυρίως εξέτασης της, ανέφερε ότι γύρω στις 22:30 της 23ης Ιουνίου 2016 καθόταν στη βεράντα του σπιτιού της, όταν άκουσε θόρυβο από πόρτα αυτοκινήτου που έκλεισε. Πρόσθεσε ότι κοίταξε από τη βεράντα και είδε στην οδό Κατασπήλων το μπροστινό μέρος ενός αυτοκινήτου και τα πίσω φώτα ενός άλλου οχήματος.

Στη συνέχεια είπε ότι είδε ένα άτομο που φορούσε σκούρα ρούχα να μπαίνει στη θέση του οδηγού του πρώτου αυτοκινήτου και ακολούθως τα δύο αυτοκίνητα άρχισαν να κινούνται πολύ πολύ σιγά. Πρόσθεσε ότι τα δύο αυτοκίνητα προχώρησαν για λίγο και σταμάτησαν έξω από χωματόδρομο που οδηγεί προς το σπίτι της, δηλαδή λίγο πριν την έξοδο προς τον αυτοκινητόδρομο.

Ανέφερε, ακόμα, ότι και τα δύο αυτοκίνητα ήταν σκούρου χρώματος, δεν ήταν ψηλά, δηλαδή τύπου τζιπ, και πως το δεύτερο όχημα ήταν λίγο μεγαλύτερο από το πρώτο. Η μάρτυρας είπε, ακόμα, ότι μετά από περίπου δύο λεπτά είδε το ένα αυτοκίνητο να επιστρέφει προς την Αγία Νάπα με χαμηλή ταχύτητα και υπολόγισε ότι ήταν το ένα από τα δύο αυτοκίνητα που είχε δει προηγουμένως.

Σημείωσε, ακόμα, ότι λίγο πριν τις 23:30 ενημερώθηκε από φίλες της πως «δολοφονήθηκε ο Φάνος Καλοψιδιώτης και κάποιοι άλλοι». Πρόσθεσε επίσης ότι 45 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της 24ης Ιουνίου 2016, ενώ βρισκόταν με τον σύζυγο της στο υπόγειο του σπιτιού τους επιδιορθώνοντας μια βάρκα, άκουσαν 5 ως 6 πυροβολισμούς και είδαν από κάποιο σημείο να βγαίνει πυκνός μαύρος καπνός και μετά από λίγο φωτιά.

Μετά την κατάθεση και την αντεξέταση από τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων, η Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου όρισε την 7η Μαρτίου ως ημερομηνία για συνέχιση της ακροαματικής διαδικασίας. Μέχρι τότε, διατάχθηκε όπως οι τέσσερις κατηγορούμενοι κρατούνται στις Κεντρικές Φυλακές.

Πηγή: ΚΥΠΕ/SigmaLive