Ικανοποιημένη η Τρόικα με τα δημοσιονομικά

a 4029 Ειδήσεις
a 4029 ΕιδήσειςΒρισκόμαστε εντός δημοσιονομικών στόχων αλλά χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό διαπιστώνουν οι δανειστές μας μετά το πέρας των επαφών που πραγματοποίησαν επί μια εβδομάδα με τις Κυπριακές Αρχές.

Ειδικότερα όσον αφορά τα δημοσιονομικά, οι δανειστές μας φαίνεται ότι αντιλήφθηκαν τις τεράστιες προσπάθειες τις οποίες καταβάλλει η κυπριακή πλευρά προκειμένου να μείνει εντός των δημοσιονομικών στόχων του μνημονίου συναντίληψης.

Σύμφωνα με πληροφορίες προερχόμενες από κυβερνητικές πηγές, η πρώτη ανασκόπηση της περασμένης εβδομάδας σχετικά με την πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων της Κύπρου για αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα και για εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών κατέδειξε ότι η κυπριακή πλευρά είναι εξασφαλισμένη και προχωρά σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα και τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί στο μνημόνιο συναντίληψης για το 2013.

Όπως έγινε γνωστό σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και των επικεφαλής της Τρόικας με αντικείμενο την παρουσία του κλιμακίου στην Κύπρο για την εξέταση της εφαρμογής των προνοιών του μνημονίου στον δημόσιο τομέα και της πορείας των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων φαίνεται να απομακρύνεται η επιβολή περαιτέρω δημοσιονομικών μέτρων εντός του έτους.

Συγκεκριμένα, λέχθηκε ότι μέχρι το τέλος Μαΐου το δημοσιονομικό έλλειμμα περιορίστηκε σε επίπεδα χαμηλότερα από τα αναμενόμενα με αποτέλεσμα να προκύψει θετική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το έλλειμμα του 2013.

Από τη μεριά της η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει σε μεγάλο βαθμό υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε για τον δημόσιο τομέα, και θα προτάξει τη σημαντική πρόοδο που παρατηρείται στο θέμα της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Μη ικανοποιητική κρίθηκε ωστόσο η μέχρι σήμερα προσπάθεια της κυπριακής πλευράς για υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Πιο αναλυτικά, όπως πληροφορούμαστε, οι δανειστές μας δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τη στρατηγική μελέτη που ετοίμασαν οι αρμόδιοι φορείς για τον τουρισμό καθώς δεν συμπεριλαμβάνονται όλα όσα προβλέπει το μνημόνιο συναντίληψης.

Επιπρόσθετα, η Τρόικα εγείρει ζήτημα για αλλαγή του πλάνου επιδοματικής πολιτικής και ζητά από τις Αρχές εντατικές διαπραγματεύσεις για το θέμα. Τέλος κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πορείας των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έγινε λόγος και για το ζήτημα του ΦΠΑ και των τροποποιήσεων που προνοούνται, για τις ιδιωτικοποιήσεις, την εναλλαξιμότητα και το συνταξιοδοτικό.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ