Φωτίου: Σε κρίσιμο σημείο οι διαπραγματεύσεις

CEB1 9 Ειδήσεις, Κυπριακό, Νέα Αμμοχώστου, Φώτης Φωτίου
CEB1 1288 Ειδήσεις, Κυπριακό, Νέα Αμμοχώστου, Φώτης Φωτίου

Την εκτίμηση ότι οι συναντήσεις που πραγματοποιεί αυτές τις μέρες, μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, φαίνεται ότι θα διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και θα είναι από τις πιο κρίσιμες φάσεις των διαπραγματεύσεων, διατύπωσε σήμερα ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου.

Σε ομιλία του στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους ήρωες της Κοινότητας Αργακίου Μόρφου που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνα Στροβόλου ο κ. Φωτίου τόνισε ότι η ε/κ πλευρά μετέχει σε αυτή τη διαδικασία με εποικοδομητική διάθεση, αλλά και με αποφασιστικότητα να πετύχει τη λύση εκείνη που θα εξασφαλίζει τη λειτουργικότητα του κράτους και θα διασφαλίζει τα δικαιωμάτων και τις ελευθερίες των πολιτών σε συνθήκες ασφάλειας και ειρηνικής συνύπαρξης.

Την ίδια ώρα, επεσήμανε, δοκιμάζονται και οι προθέσεις της τουρκικής πλευράς, η οποία καλείται να περάσει από τις διακηρύξεις περί καλής θέλησης, στην πράξη.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο κ. Φωτίου ανέφερε για το θέμα των αγνοουμένων πως δυστυχώς, εκατοντάδες οικογένειες συμπατριωτών μας εξακολουθούν να φέρουν το αβάστακτο βάρος της άγνοιας των αγαπημένων τους αφού σαράντα δύο χρόνια μετά ακόμα αναζητούμε 1.014 από τους 1.508 καταγεγραμμένους Ελληνοκύπριους και Ελλαδίτες αγνοούμενους.

«Και αυτό εξαιτίας της άρνησης της κατοχικής δύναμης να συνεργαστεί στον βαθμό που επιβάλλεται για την διακρίβωση της τύχης τους» όπως εξήγησε.

Υπάρχουν, πλέον, τόνισε, μεγάλες δυσκολίες στο έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων γιατί δεν εντοπίζονται άλλα οστά Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών αγνοουμένων στις κατεχόμενες περιοχές. «Τα στατιστικά στοιχεία της ΔΕΑ βρίσκονται σε επικίνδυνο στάδιο και πολύ φοβόμαστε πως εάν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή το έργο της ΔΕΑ θα επηρεαστεί» σημείωσε.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμήθηκαν πεσόντες, τραυματίες, αιχμάλωτοι και αγνοούμενοι της Κοινότητας Αργακίου.

Συγκεκριμένα τιμήθηκαν οι πεσόντες Δώρος Χαραλάμπους, Ανδρόνικος Μελαχρινός, Ηλίας Πελαβάς, οι αγνοούμενοι Μιχάλης Αβαρατζής, Παύλος Χατζηπαύλου, Μιχαήλ Χαραλάμπους και Γεώργιος Μερακλήγιαννης οι τραυματίες του πολέμου Σπύρος Μελαχρινός, Γιαννάκης Κασάπης και Μιχάλης Λοΐζου, οι αιχμάλωτοι Κυριάκος Στυλιανού, Χρήστος Καουρμάς Κώστας Καψούλης, Χρήστος Καψούλης, Ανδρέας Κασάπης αλλά και η Ανδρονίκη Κκουφά που άνοιξε το σπίτι της και το μετέτρεψε σε νοσοκομείο για περίθαλψη τραυματιών του πολέμου.

Πηγή: ΚΥΠΕ