Αλέξης Γαλανός: “Διακρίνω εμπάθεια από ΔΗΚΟ”

CEB1 30 Αλέξης Γαλανός, Ειδήσεις, Θεόδωρος Πυρίλλης, Τοπική Αυτοδιοίκηση
CEB1 814 Αλέξης Γαλανός, Ειδήσεις, Θεόδωρος Πυρίλλης, Τοπική Αυτοδιοίκηση

Έντονη δυσαρέσκεια αλλά και απογοήτευση αφήνει η επόμενη μέρα των εκλογών στην Ένωση Δήμων, στον δήμαρχο Αμμοχώστου Αλέξη Γαλανό και στον δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη, για διαφορετικούς όμως λόγους. Ο μεν δήμαρχος Αμμοχώστου, πρώην ηγετικό στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος, εξαπολύει επίθεση κατά του ΔΗΚΟ κατηγορώντας την ηγεσία του για εμπάθεια προς το πρόσωπό του. Την οποία, όπως ανέφερε, δεν μπορεί να δικαιολογήσει. «Δεν κατάλαβα γιατί αναμείχθηκε όλη η ηγεσία του ΔΗΚΟ σε αυτό το θέμα, σαν να ήταν προσωπικό θέμα εναντίον μου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Γαλανός. «Διακρίνω μία εμπάθεια εκ μέρους της ηγεσίας του ΔΗΚΟ προς το πρόσωπό μου», σημείωσε.

Ο δε δήμαρχος Λευκωσίας τηρεί σιγήν ιχθύος από τα προχθές, χωρίς να προχωρεί σε επίσημες τοποθετήσεις. Πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι είναι έντονα δυσαρεστημένος με την απόφαση της Πινδάρου να προκρίνει την στήριξη Αλέξη Γαλανού και όχι του ιδίου. Για το λόγο αυτό, αναφέρουν οι πληροφορίες, δεν διεκδίκησε ούτε και θέση στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης Δήμων, στην οποία διατηρούσε τη θέση του αντιπροέδρου. Παράλληλα, αρνήθηκε να αποδεχτεί πρόταση για να αναλάβει το δεύτερο μισό της θητείας του Προέδρου, καθώς θεωρεί ότι μέχρι τότε θα κλείσει το μεγάλο θέμα της μεταρρύθμισης.

Ο Αλέξης Γαλανός, ανέφερε ότι είχε προτείνει στον Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη να υπηρετήσουν από μισή θητεία στην προεδρία της Ένωσης Δήμων. «Είχα πει μάλιστα να παραμείνω για δύο χρόνια και τα υπόλοιπα τρία να αναλάβει ο κ. Γιωρκάτζης. Ο λόγος ήταν διότι θέλω να προωθήσω σε αυτό το χρονικό διάστημα το θέμα της Αμμοχώστου, διότι βλέπω ότι το Κυπριακό δεν προχωρεί και θέλω να κρατώ ψηλά στην ατζέντα την επιστροφή της κατεχόμενης πόλης μας με διάφορα διαβήματα σε διεθνή όργανα», ανέφερε. Σημειώνοντας ότι «οι πόρτες ανοίγουν πιο εύκολα όταν είσαι πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, παρά μόνο δήμαρχος Αμμοχώστου». «Διετέλεσα και Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Άρα η προεδρία της Ένωσης Δήμων δεν αποτελούσε προσωπική φιλοδοξία. Ήταν καθαρά λόγω Αμμοχώστου», δήλωσε ο Αλέξης Γαλανός.

Ο κ. Γαλανός αναφέρθηκε και στη σχέση με τον δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη. «Η σχέση μου με τον Κωνσταντίνο είναι πολύ καλή και είχαμε πει από την αρχή ότι δεν θα κατέβαινε ο ένας εναντίον του άλλου ως υποψήφιοι για την προεδρία της Ένωσης Δήμων».
Έντονο παράπονο εξέφρασε και για το γεγονός ότι την υποψηφιότητα Βύρα πρότεινε ο αντιδήμαρχος Αμμοχώστου Χρύσανθος Ζαννέτος, ενώ είχε ήδη υποβληθεί η δική του υποψηφιότητα. «Το πικρό ποτήρι ήταν που τον Ανδρέα Βύρα πρότεινε ο αντιδήμαρχος Αμμοχώστου. Δεν είναι σωστό όταν έχεις τον δήμαρχο ενός κατεχόμενου δήμου υποψήφιο, να προτείνεται από μέλος του δημοτικού συμβουλίου άλλος υποψήφιος από άλλο δήμο», ανέφερε.

Ο Αλέξης Γαλανός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο αποτέλεσμα της προχθεσινής ψηφοφορίας στην Ένωση Δήμων, χαρακτηρίζοντας το ως «επιτυχία υπό τα δεδομένα» και λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι ψήφοι του ΔΗΚΟ στην Ένωση Δήμων μοιράστηκαν στα δύο, με σχεδόν τους μισούς να στηρίζουν τη δική του υποψηφιότητα.

Στήριξη από Πυρίλλη



Στο μεταξύ, το δικό της συμβολισμό είχε και η κίνηση του δημάρχου Παραλιμνίου να προτείνει την υποψηφιότητα Γαλανού για την Ένωση Δήμων, θέλοντας να δώσει απάντηση στις κακές γλώσσες που τον ήθελαν πρωτοστάτη στον ΔΗΣΥ ενάντια στη στήριξη της υποψηφιότητας του δημάρχου Αμμοχώστου για την προεδρία της Ένωσης Δήμων. «Μπορεί να έχουμε τις διαφωνίες μας, αλλά για εμάς προέχει η Αμμόχωστος», ανέφερε ο Θεόδωρος Πυρίλλης.

Ο δήμαρχος Παραλιμνίου εξελέγη μαζί με τον δήμαρχο Αγίας Νάπας ως μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Δήμων. Είχαν κατέλθει με κοινό συνδυασμό μαζί με τον δήμαρχο Αραδίππου, ο οποίος τελικά δεν εξελέγη. Γίνονται όμως σκέψεις παραίτησης του ενός υπέρ του δημάρχου Αραδίππου, προκειμένου να υπάρχει και αντιπρόσωπος από τη Λάρνακα στην Εκτελεστική Επιτροπή.

Να σημειωθεί ότι στην Εκτελεστική εξελέγησαν πέντε εκπρόσωποι του ΔΗΣΥ, τρεις του ΑΚΕΛ και δύο του ΔΗΚΟ. Δεν εξελέγη αντιπρόσωπος της ΕΔΕΚ, παρά το ότι είχε κατέλθει σε κοινό ψηφοδέλτιο με τα άλλα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης ως τριμερής συνεργασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράστηκε από πλευράς ΕΔΕΚ η θέση ότι θα πρέπει να υπάρχει αντιπρόσωπος της στην Εκτελεστική Επιτροπή. Το θέμα θα απασχολήσει το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ κατά πόσο θα παραιτηθεί ένας εκ των αντιπροσώπων του στην Εκτελεστική της Ένωσης Δήμων, για χάρη του υποψηφίου της ΕΔΕΚ.

CEB11 2 Αλέξης Γαλανός, Ειδήσεις, Θεόδωρος Πυρίλλης, Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ανοικτά μέτωπα Τοπικής Αυτοδιοίκησης



Η επόμενη μέρα βρίσκει τη νέα ηγεσία της Ένωσης Δήμων, αντιμέτωπη με δύο μεγάλα ανοικτά μέτωπα, τα οποία καλείται να διαχειριστεί εκ μέρους όλων των δήμων. Το πρώτο αφορά το κεφάλαιο της μεταρρύθμισης το οποίο ακόμα βρίσκεται υπό συζήτηση στη Βουλή. Η Ένωση Δήμων αναμένεται να ζητήσει να έχει λόγο στη συνένωση δήμων και στη συμπλεγματοποίηση των υπηρεσιών τους.

Το δεύτερο μεγάλο κεφάλαιο αφορά το ποσό της χορηγίας προς του δήμους. Ένα θέμα το οποίο θα πρέπει διαχειριστεί άμεση η νέα ηγεσία της Ένωσης, θέτοντάς το επιτακτικά προς την Κυβέρνηση για επαναφορά της χορηγίας στα επίπεδα προ του μνημονίου.

Πηγή: Φιλελεύθερος