Μαίνεται ο “πόλεμος” με φόντο τις Προεδρικές

a 150 Ειδήσεις
a 7133 ΕιδήσειςΣυνεχίζεται ο «πόλεμος» με φόντο το κυπριακό μεταξύ ΔΗΣΥ και Κυβέρνησης. Από τη μια ο Δημοκρατικός Συναγερμός αποφάσισε «μετά από ώριμη εκτίμηση και ανάλυση των δεδομένων», να αποσύρει τις προτάσεις Χριστόφια αμα τη αναλήψει της προεδρίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, στην περιπτώσει που εξελιχτούν έτσι τα πράγματα και από την άλλη η Κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο ΔΗΣΥ συνεχίζει τις μεταλλάξεις” και «θυσιάζει ξανά το Κυπριακό στο βωμό των σκοπιμοτήτων κι αντί πάνω απ’ όλα την Κύπρο, βάζουν πάνω απ’ όλα τις εκλογές»… 

Για την εξυπηρέτηση εκλογικών αναγκών, για την προώθηση ευκαιριακών συμμαχιών, για χάρη του προεδρικού θώκου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ θυσιάζει ξανά το Κυπριακό στο βωμό των σκοπιμοτήτων κι αντί πάνω απ’ όλα την Κύπρο, βάζουν πάνω απ’ όλα τις εκλογές, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

Ο κ. Στεφάνου σχολιάζοντας δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη ανέφερε ότι ”ακόμα ένα ηχηρό δείγμα των μεταλλάξεων και των μεταμορφώσεων του, έδωσε χθες στο ΡΙΚ ο κ. Αναστασιάδης”.

Προσπαθώντας ευκαιριακά, ανέφερε, να προσεγγίσει άλλες πολιτικές δυνάμεις, ενόψει της υποψηφιότητάς του στις προεδρικές εκλογές, ο κ. Αναστασιάδης μεταμορφώνει τις θέσεις του στο Κυπριακό για να αρέσει.

”Η μεταμόρφωση του κ. Αναστασιάδη είναι συνολική. Τώρα, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ υποστηρίζει την απόσυρση προτάσεων. Μέχρι πρόσφατα, ο κ. Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ εκτόξευαν κατηγορίες εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας επειδή – κατά τον ισχυρισμό τους – δεν κατεγράφησαν οι συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν», είπε ο κ. Στεφάνου, προσθέτοντας ότι είναι αυτές των οποίων τώρα ο κ. Αναστασιάδης υποστηρίζει την απόσυρση.

Είναι φανερό, συνέχισε, ότι ο κ. Αναστασιάδης επιχειρεί να επαναλάβει αυτό που έκανε ο ΔΗΣΥ το 1993.

Έξι μήνες πριν από τις τότε προεδρικές εκλογές, ανέφερε, ο ΔΗΣΥ μεταμόρφωσε τις θέσεις του στο Κυπριακό και αφού κέρδισε τις εκλογές, ακολούθησε μια επικίνδυνη και αντιφατική πολιτική που οδήγησε σε κακοτοπιές, για να καταλήξουμε στις περιπέτειες του 2004.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες για μη επαναδιεκδίκηση της Προεδρίας της Δημοκρατίας από τον Πρόεδρο Χριστόφια, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ”όταν θα υπάρχουν οι αποφάσεις αυτές θα είναι τεκμηριωμένες και θα υπάρχουν και οι ανακοινώσεις”.

Τώρα, σημείωσε, δεν υπάρχουν αποφάσεις, άρα, δεν υπάρχουν ανακοινώσεις.

Σε ερώτηση αν υπάρχει προβληματισμός από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας για το θέμα αυτό, ο κ. Στεφάνου είπε πως ”όταν συζητάς για να πάρεις μια απόφαση πάντοτε υπάρχει ένας προβληματισμός, μια συζήτηση, διότι ποτέ και για καμιά απόφαση – πόσο μάλλον μια απόφαση που έχει να κάνει με την Προεδρία του κράτους – δεν καταλήγει κανείς χωρίς προβληματισμό και συζήτηση”.

Σε παρατήρηση ότι δεδομένου πως όλοι οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας έχουν επαναδιεκδικήσει και ερωτηθείς αν αυτό που προβληματίζει τον Πρόεδρο Χριστόφια αφορά το αν δεν είναι εκλέξιμος ή το ότι θεωρεί πως τα έργα του δεν γίνονται αποδεκτά από τον κόσμο, ο κ. Στεφάνου απάντησε ότι ”αυτά θα τα πούμε όταν θα υπάρχουν οι αποφάσεις. Δεν μπορούμε να απαντούμε πάνω σε θεωρητικά ζητήματα”.

Ερωτηθείς για ποιο θέμα προβληματίζεται ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ”όπως γίνεται για κάθε λήψη απόφασης, θέτεις ένα σκεπτικό, συζητάς με τους συνεργάτες σου, με το κόμμα που σε στηρίζει και ανάλογα καταλήγεις σε αποφάσεις”.

Υπάρχουν κάποιοι δηλαδή, διερωτήθηκε, που καταλήγουν σε αποφάσεις χωρίς να προβληματιστούν, χωρίς να κάνουν συζήτηση, χωρίς να μετρήσουν διάφορα πράγματα;

Σε ερώτηση πότε τοποθετείται χρονικά η απόφαση του Προέδρου Χριστόφια, ο κ. Στεφάνου είπε πως ”δεν έχει τεθεί χρονικό όριο, παρότι αντιλαμβάνεστε έχουμε μπει στην προεκλογική περίοδο, που άνοιξε με την υποψηφιότητα του κ. Αναστασιάδη”.

Σε αυτό το πλαίσιο, κατέληξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, και ο Πρόεδρος, μαζί με το ΑΚΕΛ, θα πάρουν τις αποφάσεις τους.

Η πρόθεση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, να αποσύρει τις προτάσεις του Προέδρου Χριστόφια, συνιστά προϊόν ώριμης εκτίμησης και ανάλυσης των δεδομένων και απαραίτητη ανάγκη για τη διόρθωση των λανθασμένων χειρισμών του Προέδρου Χριστόφια, όπως αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

”Αν ο Νίκος Αναστασιάδης έχει πρόθεση να αποσύρει τις προτάσεις του Προέδρου Χριστόφια, οι οποίες οδηγούν σε δυσμενή θέση την ελληνική πλευρά και με τις οποίες διαφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία του λαού και της ηγεσίας”, δηλώνει ο ΔΗΣΥ, αυτό ”δεν συνιστά στείρα κριτική, ούτε ένδειξη πολιτικών μεταμορφώσεων, ούτε προεκλογική σκοπιμότητα”.

”Την ώρα που το Κυπριακό, λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας αλλά και λόγω των ατυχών χειρισμών του Προέδρου της Δημοκρατίας, έχει περιέλθει σε επικίνδυνη αποτελμάτωση, την ώρα που ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών συναντάται με τον Ειδικό Σύμβουλό του, για να αποφασίσουν τη διαχείριση του επικίνδυνου για την Κύπρο αδιεξόδου”, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, ”ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και ο Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ αναλώνονται σε μικροκομματικές αντιπαραθέσεις, αναδεικνύοντας τις ιδιοτελείς προτεραιότητές τους, εν όψει των προεδρικών εκλογών”.

”Δεν θα τους ακολουθήσουμε”, δηλώνει ο ΔΗΣΥ. ”Το εθνικό ζήτημα”, προσθέτει στην ανακοίνωσή του ο ΔΗΣΥ, ”αυτές τις ώρες έπρεπε να απασχολεί σοβαρά την πολιτική ηγεσία του τόπου, που, με υπευθυνότητα και συλλογική διαβούλευση, να αποφασίσει τρόπους αντιμετώπισης της δεινής θέσης, στην οποία προφανώς οδηγείται η ελληνοκυπριακή πλευρά”.