Η Κύπρος πύλη κινεζικών προϊόντων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση

IMG 8113 Ειδήσεις
IMG 8113 Ειδήσεις

Οι προοπτικές της Κύπρου ως πύλη κινεζικών προϊόντων προς την ΕΕ τη Μέση Ανατολή και την Αφρική αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της περιφερειακής έκθεσης κινεζικών προϊόντων στο διεθνές εμπορικό κέντρο (IMC).

Εκπρόσωπος του Υπουργού Εμπορίου, μετέφερε χαιρετισμό του Γιώργου Λακκοτρύπη, ο οποίος τόνισε «η έκθεση των κινεζικών προϊόντων όχι μόνο θα βοηθήσει την Κίνα στην επέκταση των εξαγωγών της στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική και θα επιδράσει ως κίνητρο για την συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας».

Το γεγονός ότι κινέζικες εταιρείες έχουν επιλέξει για την έκθεση των προϊόντων τους την Κύπρο ως πύλη προς τις γειτονικές χώρες επαναλαμβάνει τον ενεργό ρόλο της Κίνας στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε. Επιπλέον, πρόσθεσε, υπογραμμίζει την δυναμική της χώρας για να επηρεάσει θετικά την οικονομική ανάπτυξη. Σημείωσε ότι η αξία των εμπορικών αγαθών μεταξύ των δύο χωρών ανήλθε σε €250 εκατομμύρια το 2015 και αναμένουμε παρόμοιες επιδόσεις για την φετινή χρονιά.

Ο Χουάνγκ Γιαπίνγκ, Οικονομικός και Εμπορικός Σύμβουλος της Πρεσβείας της Κίνας χαρακτήρισε την Κύπρο ως κλειδί για την Μεσόγειο Θάλασσα. Η Κύπρος αποτελεί μια πύλη στην τεράστια ευρωπαϊκή αγορά και μια πύλη για τις αγορές της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, τόνισε. Όπως ανέφερε, η Κίνα είναι ο έκτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κύπρου, με τον όγκο συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών να αναπτύσσεται ραγδαία μετά την ένταξη της νήσου στην ΕΕ με τον εμπορικό όγκο να εκτοξεύεται από 187 εκατ δολάρια το 2004 στα 1.36 δισ δολάρια το 2010. Ωστόσο μετά την οικονομική κρίση στην ΕΕ και την κρίση στην Κύπρο ο εμπορικός όγκος παρέμεινε στάσιμος στο $1 δισ, με τον όγκο πέρσι να υποχωρεί στα €640 εκατ, κάτι που αντιστοιχεί στο 25% του εμπορικού όγκου μεταξύ της Κίνας και Μάλτας και του Λουξεμβούργου αντίστοιχα. Σημείωσε όμως ότι η επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης στην Κύπρο και έξοδος από τη κρίση, ο κ. Γιαπίνγκ τώρα είναι καλή περίοδος για τις κινεζικές επιχειρήσεις να εισέλθουν στην Κύπρο και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από την κυπριακή αγορά αλλά και τις αγορές της γύρω περιοχής.

IMG 8102 Ειδήσεις

Ο Πρόεδρος του ΙΜC, στο οποίο στεγάζεται η έκθεση, Ανδρέας Καϊσής χαρακτήρισε την έκθεση ως το πρώτο βήματα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας που υπογράφηκε τον Οκτώβριο του 2015 μεταξύ του IMC και της κινεζικής περιφερειακής ελαφράς βιομηχανίας. Η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει κόμβο για τα προϊόντα της ελαφράς κινεζικής βιομηχανίας και θα ενισχύσει τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, είπε. Αναφερόμενος στα σχέδια για το παλαιό αεροδρόμιο Λάρνακας, είπε ότι τα κύρια στοιχεία του έργου περιλαμβάνουν ένα υπερσύγχρονο εκθεσιακό κέντρο, ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο, ένα ξενοδοχείο διασκέψεων, ένα εξεζητημένο επιχειρηματικό κέντρο που θα μπορεί να φιλοξενήσει τις ανάγκες των εκθετών και επισκεπτών, μια αποθήκη ηλεκτρονικού εμπορίου για κινεζικά προϊόντα και χώρους αποθήκευσης και επιμελητειακής υποστήριξης (logistics).

Εκ μέρους της Euromed TDS Ντοναντέλα Λουτσάτε τόνισε πως η έναρξη της πρωτοβουλίας αυτής θα μετατρέψει την Κύπρο ως το κέντρο για το εμπόριο και την παροχή υπηρεσιών που είναι αναγκαίο στην περιοχή της Μεσόγειο.

Eκ μέρους του Προέδρου της ΟΕΒ ο Γιώργος Πέτρου είπε πως η Κύπρος δεν αποτελεί την ιδανική πύλη προς την ΕΕ, αλλά ανοίγει για κινεζικές επιχειρήσεις λεωφόρους στις υποσχόμενες αγορές της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Ευρώπης.

Τέλος, ο Δήμαρχος Στροβόλου, Λάζαρος Σαββίδης, τόνισε από τη πλευρά του πως τα εγκαίνια της έκθεσης αποτελεί άλλο ένα βήμα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

SotiraNews