Εμπορικό λιμάνι-μόλος στην επ. Αμμοχώστου

a 12 Ειδήσεις, ΤΕΒΕΑ
a 706 Ειδήσεις, ΤΕΒΕΑ

Τη δημιουργία λιμανιού-μόλου προωθεί η Τουριστική, Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία Αμμοχώστου. Η πρόταση παρουσιάστηκε σε πρόσφατη συνεδρία με βουλευτές, δημάρχους, κοινοτάρχες και τοπικούς αξιωματούχους της επαρχίας Αμμοχώστου.

Η πρόταση γίνεται με γνώμονα την προώθηση αναπτυξιακών έργων στην επαρχία και της εξυπηρέτησης των αναγκών της επαρχίας Αμμοχώστου για εισαγωγές και εξαγωγές, λαμβάνοντας υπόψη και την αδυναμία εξυπηρέτησης του λιμανιού Λάρνακας για εμπορικούς σκοπούς.

Η πρόταση αφορά τη δημιουργία ενός μικρού εμπορικού λιμανιού – μόλου, χωρίς οποιουσδήποτε χώρους αποθήκευσης εμπορευματοκιβωτίων και έχει επιλεγεί χώρος πλησίον του αλιευτικού καταφυγίου της κοινότητας Ξυλοφάγου. Ο χώρος εμπίπτει στα όρια των Βρετανικών Βάσεων, με τους εισηγητές να εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι το εδαφικό καθεστώς της περιοχής δεν θα σταθεί εμπόδιο στην όποια ανάπτυξη, λαμβάνοντας υπόψη και τις πρόσφατες εξελίξεις της τροποποίησης του καθεστώτος για τα εδάφη των Βρετανικών Βάσεων.

Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Σάββας Κοσιής, επεσήμανε ότι η συμφωνία των κυβερνήσεων Κύπρου – Βρετανίας τον Ιανουάριο του 2014 με την οποία παρέχεται η δυνατότητα οικονομικής ανάπτυξης εντός των Βάσεων, παραμερίζει τα όποια προβλήματα πιθανόν να δημιουργούνταν λόγω του καθεστώτος της περιοχής.

Ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Αβραάμ Πιττάκης, ανέφερε, ότι στόχος είναι η εξυπηρέτηση των επιχειρηματιών και παραγωγών της επαρχίας Αμμοχώστου -και κάποιων της επαρχίας Λευκωσίας- χωρίς υψηλό κόστος και η προσφορά νέων θέσεων εργασίας. Ο κ. Πιττάκης συνέδεσε την πρόταση της εταιρείας με την κυβερνητική πολιτική διαχείρισης των εμπορικών λιμανιών της Κύπρου, τονίζοντας ότι χρειάζεται μια εναλλακτική επιλογή για όσους θέλουν να εισάγουν και να εξάγουν προϊόντα.

Υπενθύμισε, παράλληλα, ότι οι συμφωνίες διαχείρισης του λιμανιού Λάρνακας περιέχουν το στοιχείο του πλαφόν των 900 χιλιάδων τόνων σε σχέση με τον κύκλο εργασιών και διερωτήθηκε τι θα συμβεί στα προϊόντα της επαρχίας Αμμοχώστου σε περίπτωση που καλυφθεί αυτό το ποσό.

«Το πλαφόν, όπως έχει εισαχθεί, περιορίζει την επιχειρηματικότητα, κι έτσι εμείς, θέτουμε ως στόχο, σε μελλοντικό στάδιο, να φτιάξουμε ένα χώρο που θα εξυπηρετεί τα καράβια, όπως συμβαίνει σε αντίστοιχους χώρους στη νησιωτική Ελλάδα» επεσήμανε ο κ. Πιττάκης.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του τμήματος εμπορίου της ΤΕΒΕΑ, ο χώρος όπου η εταιρεία προτείνει την ανέγερση μόλου μπορεί να εξυπηρετήσει εύκολα τις γύρω βιομηχανικές και αγροτικές μονάδες, έτσι ώστε να περιορίσουν το κόστος μεταφοράς αγαθών. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι το κόστος μεταφοράς στο μόλο Ξυλοφάγου θα είναι περιορισμένος κατά 50% σε σχέση με τι τι πληρώνει κάποιος για να μεταφέρει τα αγαθά του από και προς το λιμάνι Λεμεσού.

Μόλος χωρίς εμπορευματοκιβώτια

Σύμφωνα με την πρόταση της εταιρείας, το λιμάνι Λάρνακας διαθέτει συγκριτικά μειονεκτήματα, καθώς περικλείεται από οικιστική περιοχή, χωρίς εύκολη πρόσβαση, με απόσταση από τον αυτοκινητόδρομο. Ως πλεονεκτήματα της προτεινόμενης περιοχής πλησίον του αλιευτικού καταφυγίου Ξυλοφάγου, θεωρούνται η μεγάλη απόσταση από την οικιστική ζώνη και η γρήγορη πρόσβαση σε εμπορικές και βιομηχανικές μονάδες.

Το λιμάνι – μόλος δεν θα διαθέτει χώρο αποθήκευσης εμπορευματοκιβωτίων. Τα μεγάλα πλοία που θα προσδένονται, θα φορτοεκφορτώνουν αγαθά με χρήση ιμάντα, αναχωρώντας στη συνέχεια για τον προορισμό τους. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι το έργο θα πρέπει να δημιουργηθεί με κρατική στήριξη, χωρίς να αποκλείεται η δημιουργία εταιρείας στην οποία να συμμετέχουν το κράτος και ιδιώτες επενδυτές – βιομήχανοι της περιοχής, κατ’ αναλογία των μετοχών που θα διαθέτουν. Μελέτη βιωσιμότητας αναμένεται να καταδείξει κατά πόσον ένα τέτοιο έργο μπορεί να υλοποιηθεί. Πάντως, οι επικεφαλής της ιδέας εκτιμούν ότι με βάση τον όγκο εξαγωγών της περιοχής Αμμοχώστου δεν τίθεται ζήτημα βιωσιμότητας.

Θετικές οι τοπικές Αρχές

Η πρόταση έχει παρουσιαστεί τόσο στους βουλευτές της επαρχίας Αμμοχώστου όσο και στους κοινοτάρχες και δημάρχους. Σύμφωνα με τον κ. Πιττάκη κατά την παρουσίαση ανταποκρίθηκαν θετικά. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να πεισθεί για την ανάγκη πραγματοποίησης των απαραίτητων μελετών.

Πηγή: SotiraNews / Χαραυγή