Δημοτικές: Αντίστροφη μέτρηση για ξεκαθάρισμα του τοπίου

Τα κόμματα άρχισαν να μετρούν αντίστροφα για τον καταρτισμό των ψηφοδελτίων τους για τις δημοτικές εκλογές του ερχόμενου Δεκεμβρίου. Βάσει των προγραμματισμών μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν ληφθεί οι αποφάσεις και να ανακοινωθούν οι υποψήφιοι. Αυτό σημαίνει πως το σενάριο αναβολής των δημοτικών εκλογών μάλλον θα πρέπει να διαγραφεί κι αυτό γιατί κανένα κόμμα δεν ευνοεί κάτι ανάλογο και ούτε υπήρξε ανάλογη κίνηση από πλευράς Κυβέρνησης. Αλλά ούτε και το σενάριο να υπάρξουν συμφωνίες στους κατεχόμενους δήμους έχει προοπτικές υλοποίησης.

Στην Πινδάρου ξεκαθάρισε ότι το Πολιτικό Γραφείο στην επόμενη συνεδρία του που θα πραγματοποιηθεί εντός του τελευταίου 10ήμερου του Σεπτεμβρίου «θα πάρει αποφάσεις σχετικά με τις υποψηφιότητες που θα υποστηρίξει ο Δημοκρατικός Συναγερμός στους διάφορους δήμους». Μια άσκηση, απ’ ό,τι φαίνεται όχι και τόσο εύκολη λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο ενδιαφέρον που υφίσταται ανάμεσα στα στελέχη του κόμματος για να συμμετέχουν στις εκλογές.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος από διάφορες κατευθύνσεις προκειμένου να αποφευχθούν οι διπλές ή και τριπλές υποψηφιότητες. Οι τοπικοί παράγοντες που προσήλθαν μαζικά στην προχθεσινή σύναξη στην Πινδάρου εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ως προς την επίτευξη του στόχου αυτού. Όμως παρά τις διαβεβαιώσεις σε κάποιους δήμους, δύσκολα θα αποφευχθεί η αντιπαράθεση μεταξύ Συναγερμικών στελεχών και το κόμμα άρχισε να συμβιβάζεται με την ιδέα ότι για παράδειγμα σε Έγκωμη (Ζ. Κυριάκου και Φ. Ζαχαριάδης) και Παραλίμνι (Θ. Πυρίλλη και Γ. Νικολέττου) θα έχει δύο στελέχη του ΔΗΣΥ υποψήφιους δημάρχους. Αυτό που μάλλον ξεκαθαρίζει στον χώρο του ΔΗΣΥ είναι πως οι δήμοι στους οποίους θα κατέλθει με δικό του υποψήφιο είναι η Λευκωσία (Κ. Γιωρκάτζης) και η Πάφος (Φ. Φαίδωνος).

Σε Λεμεσό και Λάρνακα το κόμμα άρχισε να προσανατολίζεται προς τη στήριξη υποψηφίων από άλλους κομματικούς χώρους. Στη Λεμεσό έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τους τέως βουλευτές Ανδρέα Μιχαηλίδη και Ανδρέα Θεμιστοκλέους αλλά τα τοπικά στελέχη θεωρούν πως εάν το κόμμα πάρει απόφαση στήριξης άλλης υποψηφιότητας τότε δεν θα προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα.

Στην αντίπερα όχθη και στο ΑΚΕΛ τα πράγματα οδεύουν προς ξεκαθάρισμα αφού το κόμμα εισέρχεται στη φάση της κρίσης από πλευράς μελών και στελεχών. Μετά τις συζητήσεις που έχουν γίνει με τη βάση του κόμματος θα προχωρήσουν εντός των προσεχών ημερών στις συνελεύσεις μελών και φίλων του κόμματος, όπου εκεί θα μπουν και επισήμως πλέον συγκεκριμένα ονόματα. Σ’ αυτές τις συνελεύσεις θα διαφανεί εάν το κόμμα έχει τις δυνατότητες και σε ποιες περιοχές να κάνει συνεργασίες.

Σ’ ό,τι αφορά στο θέμα των κατεχόμενων δήμων και την πρόταση του Αβέρωφ Νεοφύτου για συναινετικές λύσεις, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων την προσεγγίζουν θετικά εντούτοις βλέπουν και τη δυσκολία υλοποίησής της. Χθες ο Γιώργος Περδίκης διαμήνυσε και επισήμως προς τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ ότι οι Οικολόγοι δεν θα παραστούν στη σύσκεψη που εισηγήθηκε ο κ. Νεοφύτου. Ο κ. Περδίκης κάλεσε δε τον κ. Νεοφύτου να αποσύρει την πρότασή του επειδή στέλνει αρνητικό μήνυμα στους πολίτες ότι τα κόμματα συνεχίζουν να θέλουν να επεμβαίνουν σε όλες τις λειτουργίες της δημοκρατίας. Σημείωσε περαιτέρω ότι και οι κοινωνίες των κατεχόμενων δήμων όπως και οι άλλες έχουν το δικαίωμα ελεύθερα να επιλέξουν τους τοπικούς τους άρχοντες.

Τους πονοκεφαλιάζει ο Φαίδωνας

Στο κεφάλαιο δημοτικές εκλογές η θέση του ΔΗΣΥ σ’ ό,τι αφορά στην Πάφο είναι ξεκάθαρη και δεν τέθηκε σε καμιά περίπτωση οποιοδήποτε άλλο όνομα πέραν του Φαίδωνα Φαίδωνος. Τα μηνύματα που λαμβάνει η Πινδάρου είναι πως θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη η επικράτησή του στις προσεχείς δημοτικές εκλογές.

Ωστόσο, η όλη του συμπεριφορά και τα μέτωπα που ανοίγει ανά το παγκύπριο με στελέχη της Κυβέρνησης, αλλά και με άλλους παράγοντες φαίνεται να προκαλεί πονοκεφάλους στην Πινδάρου. Η όλη συμπεριφορά Φ. Φαίδωνος συζητήθηκε ακροθιγώς στο τελευταίο ΠΓ του ΔΗΣΥ χωρίς να μπαίνουν σε εις βάθος συζήτηση. Λίγο ή πολύ το έχουν πάρει απόφαση πως θα πρέπει να συμβιβαστούν με αυτή τη συμπεριφορά του κ. Φαίδωνος ευελπιστώντας ότι δεν θα πληρώσει το κόμμα το όποιο τίμημα.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Ροη Ειδησεων

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024

Ανόρθωση: Εξοφλήθηκε το χρέος στην κτηματική

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι ΜΑΧΗΤΕΣ με την οποία πληροφορούν το κοινό ότι επήλθε οριστική συμφωνία με…

17 Μαΐου, 2024

Τιμήθηκε ζεύγος από τη Σουηδία που επισκέφθηκε την Αγία Νάπα τριάντα φορές (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Ζεύγος από τη Σουηδία, οι Tommy και Anna Björkman, με αφορμή τις 30 επισκέψεις του…

17 Μαΐου, 2024

Αυτό είναι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Νέων Παραλιμνίου

Το Δ.Σ της Ε.Ν.Π. Ποδόσφαιρο όπως λέχθηκε και στην χθεσινή Γενική Συνέλευση θα απαρτίζεται από…

17 Μαΐου, 2024

Απειλητικό μήνυμα στα σχολεία: Ζητήθηκε συνδρομή από Interpol και Europol

Χαμηλής επικινδυνότητας αποδεικνύεται το απειλητικό μήνυμα για ύπαρξη βόμβας που στάλθηκε σήμερα σε πολλά σχολεία,…

17 Μαΐου, 2024

Ο Ori Gutman ο νέος προπονητής της Ένωσης Νέων Παραλιμνίου

Το Δ.Σ της Ε.Ν.Π. Ποδόσφαιρο μετά και την επικύρωση της εντολής συνέχισης για την ποδοσφαιρική…

17 Μαΐου, 2024