Σενάρια για άνοιγμα Αμμοχώστου από την Αγκυρα

Ειδήσεις, Κατεχόμενα, Ψευδοκράτος

Με το «άνοιγμα» της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου, σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, ενδέχεται να πάρουν τον δρόμο της επιστροφής 10.000-15.000 πολίτες. 
Τις τελευταίες ώρες οι φήμες και οι θεωρίες για το Βαρώσι διαδέχονται η μία την άλλη με γοργό ρυθμό. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Αγκυρα και την άλλη πλευρά της Πράσινης Γραμμής, η Τουρκία μελετά διάφορα σενάρια, ενώ πηγές που διατηρούν στενές σχέσεις με την τουρκική κυβέρνηση ισχυρίζονται ότι το άνοιγμα της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου είναι πλέον θέμα χρόνου. Το εν λόγω σχέδιο έχει την υποστήριξη της τουρκοκυπριακής Δεξιάς και του Κόμματος του Λαού. 
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι αρμόδιες «αρχές» της ΤΔΒΚ έχουν λάβει το «πράσινο φως» για να βολιδοσκοπήσουν όλες τις προθέσεις και τα σενάρια για την κλειστή πόλη. Επίσης, η τουρκική πλευρά φαίνεται να μελετά το οικονομικό σκέλος του όλου εγχειρήματος που αφορά το ενδεχόμενο της επιστροφής, όλων ή μερικών εκ των χιλιάδων νομίμων κατοίκων του Βαρωσίου.
Οι εθνικιστικές παρατάξεις της τουρκοκυπριακής κοινότητας θεωρούν ότι έχει έρθει πλέον η ώρα για το άνοιγμα του Βαρωσίου, μια εξέλιξη η οποία αναμένεται να παρέχει περιθώρια ανάσας στην οικονομία. Στο ίδιο μήκος κύματος, το Κόμμα του Λαού, το οποίο σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την εξουσία, προσεγγίζει θετικά την όλη εξέλιξη. Αλλωστε, ο ηγέτης του κόμματος, Κουντρέτ Οζεσαϊ έχει εκφράσει εδώ και καιρό την άποψή του για το άμεσο άνοιγμα της πόλης υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. 
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στρατιωτικές και διπλωματικές αρχές της Τουρκίας έχουν ήδη λάβει την εντολή να προετοιμαστούν για όλα τα ενδεχόμενο σε ό,τι αφορά το Βαρώσι. Τα τουρκικά σχέδια προβλέπουν το άνοιγμα του Βαρωσίου υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση και την παραχώρηση του δικαιώματος της επιστροφής των νόμιμων κατοίκων και ιδιοκτητών στις περιουσίες τους.
Σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς της τουρκικής πλευράς, με το άνοιγμα της κλειστής πόλης ενδέχεται να πάρουν τον δρόμο της επιστροφής 10 με 15.000 πολίτες. Ο συγκεκριμένος αριθμός δεν θα προβληματίσει την τουρκική πλευρά εφόσον τηρηθεί η προϋπόθεση ότι από τώρα και στο εξής η διοίκηση της πόλης θα περάσει σε τουρκικά χέρια. Για το άνοιγμα του Βαρωσίου, η τουρκοκυπριακή πλευρά χρειάζεται αξιοσέβαστα κονδύλια. Μέχρι στιγμής, η Τουρκία αποτελεί τον μοναδικό προορισμό για την απόκτηση αυτών των κονδυλίων. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα χρειαστούν αξιοσέβαστοι πόροι για την ανακαίνιση και αναβάθμιση των βασικών υποδομών και κτιρίων της πόλης.
Οι πληροφορίες σχετικά με το μέλλον του Βαρωσίου προκαλούν μεγάλη αναστάτωση στη Λευκωσία, όπου αναπτύσσονται δύο σκέψεις γύρω από το θέμα. Μια μερίδα της κυβέρνησης προβάλλει την άποψη ότι η Τουρκία κάνει επίδειξη ισχύος με στόχο να ασκήσει πίεση στην ελληνοκυπριακή πλευρά και να παρέχει μανδύα ομαλότητας στο καθεστώς που επικρατεί στο βόρειο κομμάτι του νησιού μετά το 1974. Η δεύτερη σχολή σκέψης στην κυπριακή πρωτεύουσα υποστηρίζει την άποψη ότι σε περίπτωση που τελικά η Τουρκία προχωρήσει με το σχέδιό της για την κλειστή πόλη της Αμμοχώστου, ουσιαστικά θα κλείσει ολοκληρωτικά το κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων του Κυπριακού.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ