Ανοίγει ο δρόμος για διαγραφές στο ΔΗΚΟ

Η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ επαναβεβαίωσε απόψε την απόφασή της να στηρίξει τον Νίκο Αναστασιάδη στις προεδρικές εκλογές. Κρίθηκαν ως αντικομματικές οι συμπεριφορές στελεχών που τάχθηκαν δημόσια ή παρασκηνιακά υπέρ άλλης υποψηφιότητας και άνοιξε ο δρόμος για τη διαγραφή τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, υπήρξαν μόνο τρεις διαφωνίες (μεταξύ των οποίων των βουλευτών Νικόλα Παπαδόπουλου και Αντώνη Αντωνίου) και μία αποχή στην τελική απόφαση, η οποία καταρχήν επαναβεβαίωσε το σκεπτικό της απόφασης της συνεδρίας της 27ης Σεπτεμβρίου 2012 με την οποία το ΔΗΚΟ αποφάσισε να συνεργαστεί στις προεδρικές εκλογές του 2013 με τον ΔΗ.ΣΥ.

Η Κεντρική Επιτροπή κρίνει ότι τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών δικαιώνουν την επιλογή του ΔΗΚΟ, αλλά και ότι δείχνουν πως τα ποσοστά του ΔΗΚΟ προς τον Νίκο Αναστασιάδη ήταν υπό τις περιστάσεις καθοριστικά, ιδιαίτερα στον δεύτερο γύρο.

“Πλήγμα στη συσπείρωση”

Ωστόσο, η Κεντρική Επιτροπή στάθηκε ιδιαίτερα στα στελέχη που στήριξαν άλλη γραμμή από την επίσημη του κόμματος. “Αντικομματικές συμπεριφορές και άλλες ενέργειες στελεχών και μελών του κόμματος, που τάχθηκαν δημόσια ή εργάστηκαν παρασκηνιακά προς στήριξη άλλης υποψηφιότητας, προκάλεσαν πλήγμα στη συσπείρωση των ψηφοφόρων του κόμματος. Προκάλεσαν επίσης σοβαρό πρόβλημα στην αξιοπιστία του ΔΗΚΟ, τραυμάτισαν σοβαρά την εικόνα του και, το κυριότερο, εξέθρεψαν τάσεις διχασμού και διάσπασης του κόμματος”, αναφέρεται.

Έπονται διαγραφές

Σύμφωνα με την Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ, τέτοιες συμπεριφορές απειλούν και υποσκάπτουν την κομματική τάξη και πλήττουν την ενότητα και τη συνοχή του κόμματος, καθώς και τη συντεταγμένη λειτουργία του και την αξιοπιστία του. “ΔΕΝ είναι δυνατόν στελέχη του κόμματος που συντάχθηκαν και υποστήριξαν ενεργά άλλη υποψηφιότητα από εκείνη που επέλεξε το κόμμα μας, εκπροσωπώντας μάλιστα το εκλογικό επιτελείο άλλων υποψηφίων στο δημόσιο προεκλογικό διάλογο ή πρωταγωνιστώντας σε προεκλογικές συγκεντρώσεις και δραστηριότητες τους, να συνεχίσουν να παραμένουν μέλη του ΔΗΚΟ”, αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση για το μέλλον των εν λόγω στελεχών.

“ΔΕΝ είναι δυνατόν όσα στελέχη ή μέλη του Κόμματος μας με δηλώσεις ή ενέργειες τους διακήρυξαν ότι έχουν κάνει άλλη πολιτική επιλογή, έχουν συνταχθεί σε άλλο πολιτικό κόμμα ή πολιτική κίνηση, να συνεχίσουν να είναι μέλη και του ΔΗ.ΚΟ”, προστίθεται, ενώ αναφέρεται ακόμη ότι το Εκτελεστικό Γραφείο σε συνεργασία και συνεννόηση με τις Επαρχιακές Επιτροπές θα εξετάσει κατά περίπτωση και θα εφαρμόσει την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Παράλληλα, οι Επαρχιακές Επιτροπές, σε συνεννόηση με το Εκτελεστικό Γραφείο, θα επιληφθούν και άλλων περιπτώσεων αντικομματικής συμπεριφοράς και θα πάρουν σχετικές αποφάσεις, ώστε να μην παρεμποδίζεται η ομαλή λειτουργία των Επαρχιακών Συλλογικών Οργάνων.

Η Κεντρική Επιτροπή ανακοίνωσε επίσης την πρόθεση του ΔΗΚΟ να επεξεργαστεί και να εξαγγείλει προς την κοινωνία μια ολοκληρωμένη πολιτική διακήρυξη που να προσδιορίζει το όραμα τη στρατηγική, τους στόχους, την αποστολή, το ρόλο, τις ευθύνες και τα καθήκοντα του κόμματος στη νέα εποχή.

Όπως ανακοινώνεται, το παγκύπριο πολιτικοϊδεολογικό και καταστατικό συνέδριο του κόμματος θα πραγματοποιηθεί στις 20 Οκτωβρίου 2013 και θα επικεντρωθεί σε σχέδιο προτάσεων για καταστατικές αλλαγές που θα καταρτίσει η Κεντρική Επιτροπή τουλάχιστον 20 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του, λαμβάνοντας υπόψη προτάσεις και εισηγήσεις που θα κατατεθούν από συλλογικά όργανα και μέλη του κόμματος στον εσωκομματικό διάλογο στα συντεταγμένα όργανα του κόμματος που θα προηγηθεί.

Η δε παγκύπρια εκλογική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την 1η Δεκεμβρίου 2013.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024