Οι καταγγελίες για στημένους αγώνες επί τάπητος στην Επιτροπή Νομικών

Τις πληροφορίες – καταγγελίες αναφορικά με το ενδεχόμενο κάποιοι από τους αγώνες της περασμένης Τετάρτης στο πλαίσιο του Κυπέλλου Κύπρου να ήταν προσυνεννοημένοι, εξέτασε την Παρασκευή (9/12) η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών στο πλαίσιο της συνέχισης της συζήτησης του περί Στοιχημάτων Νόμου του 2011…

«Η Επιτροπή Νομικών συνέχισε και ολοκλήρωσε την εξέταση του νομοσχεδίου για το στοίχημα» δήλωσε εξερχόμενος από τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ιωνάς Νικολάου, σημειώνοντας πως κατά τη συνεδρία η Επιτροπή ασχολήθηκε ειδικότερα με το Ανταλλακτήριο στοιχημάτων, εξετάζοντας σε αυτό το πλαίσιο και τα όσα έχουν να κάνουν με τα στημένα παιχνίδια με αφορμή και τα όσα ακούγονται τις τελευταίες μέρες για τα παιχνίδια του Κυπέλλου Κύπρου της περασμένης Τετάρτης.

«Είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε σε έκταση τις πιθανότητες να στήνονται παιχνίδια και τους κινδύνους απάτης που μπορεί να προκύπτουν από αυτού του είδους τις δραστηριότητες» δήλωσε ο Ιωνάς Νικολάου.

Στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξήχθη στην Επιτροπή ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της εταιρείας Betfair, Τίμου Λέχτινεν επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία έχει παγώσει τα κέρδη από τον αγώνα κυπέλλου της Τετάρτης Ολυμπιακός-Δόξα Κατωκοπιάς. Οπως είπε, η εταιρεία έχει ήδη αποστείλει σχετικές επιστολές στους κατόχους 13 λογαριασμών και επεξεργάζεται το πάγωμα των κερδών σε ακόμη δυο λογαριασμούς. Επιβεβαίωσε ακόμη ότι το συνολικό πόσο που παίχτηκε στην εταιρεία για το συγκεκριμένο αγώνα κυμαίνεται στα 600.000 ευρώ.

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι η εταιρεία θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να βοηθήσει να καθαρίσει το ποδόσφαιρο στην Κύπρο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας ανέφερε ότι κατά το 2011 η Αστυνομία προέβη σε 111 καταγγελίες – ποινικές διώξεις για περιπτώσεις κατά τις οποίες αντιπρόσωποι εταιρειών Ανταλλακτηρίου, δέχονταν στοιχήματα σε μετρητά. Οπως είπε, υπό κάλυψη αστυνομικοί με φωτοτυπημένα χαρτονομίσματα επισκέπτονται πρακτορεία – καταστήματα εταιρειών Ανταλλακτηρίου και στην περίπτωση που ο πράκτορας αποδεχτεί μετρητά για online στοίχημα τότε καταγγέλλεται.

Ωστόσο η διαπίστωση στην οποία κατέληξε η Επιτροπή, σύμφωνα με τον Ιωνά Νικολάου, είναι ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην Κύπρο και αυτό επειδή φαίνεται ότι οι εταιρείες λειτουργούν κατά παράβαση της άδειας την οποία έχουν για να δραστηριοποιούνται στην Κύπρο με βάση την άδεια που έχουν εξασφαλίσει σε άλλες χώρες όπως είναι η Μάλτα. Ως παράδειγμα ο Πρόεδρος της Επιτροπής έφερε το γεγονός ότι δεν επιτρέπεται σε καμιά εταιρεία που λειτουργεί Ανταλλακτήριο να μπορεί να έχει αντιπροσώπους-καταστήματα στα οποία οι παίκτες να μπορούν να στοιχηματίζουν.

«Σε καμιά από τις χώρες από τις οποίες έχουν εξασφαλίσει την άδεια οι εταιρείες αυτές δεν τους επιτρέπεται να λειτουργούν υποκαταστήματα ή πρακτορεία. Στην Κύπρο όμως αποφάσισαν να λειτουργήσουν με αυτό τον τρόπο» δήλωσε και διερωτήθηκε «τι πραγματικά τι κάνουν οι διωκτικές αρχές στον τόπο μας».

Διερωτήθηκε ακόμη γιατί ακόμα και στη συγκεκριμένη περίπτωση των καταγγελιών για τα τρία στημένα παιχνίδια, η Αστυνομία έκρινε ότι θα πρέπει να περιμένει την ΚΟΠ και δεν ενήργησε αυτεπάγγελτα για να διερευνήσει αυτό το σοβαρό θέμα.

Ο Ιωνάς Νικολάου κάλεσε την Αστυνομία να ενεργήσει αμέσως προς την κατεύθυνση της εταιρείας μέσω της οποίας παίχτηκαν αυτά τα μεγάλα στοιχήματα για τους υπό διερεύνηση αγώνες και να ζητήσει από την εταιρεία να της υποβάλει τα στοιχεία και ειδικότερα τα ονόματα όλων αυτών που στοιχημάτισαν στους συγκεκριμένους αγώνες.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, η ίδια η εταιρεία αποκάλυψε ότι δεν κατέχει τα ονόματα των παικτών και ότι τα στοιχήματα παίχτηκαν μέσω κεντρικών λογαριασμών οι οποίοι ανήκουν στους αντιπροσώπους της, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι οι αντιπρόσωποι της κατέχουν τα ονόματα όλων όσοι στοιχημάτισαν.

«Θα πρέπει η Αστυνομία προτού όλα αυτά τα στοιχεία χαθούν να τα συγκεντρώσει για να μπορεί να διερευνήσει η ίδια τις υποθέσεις και να μην αναμένει την έκβαση των ερευνών οποιασδήποτε άλλης αρχής, π.χ της ΚΟΠ» συμπλήρωσε.

«Να διερευνήσει κατά πόσο το παιχνίδι ήταν στημένο και ποιοι μετείχαν σε αυτή την υπόθεση» πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε ακόμη πως «φαίνεται ξεκάθαρα ότι είναι πολύ πιθανό το στοίχημα που αφορά τους συγκεκριμένους αγώνες να ήταν και παράνομο», δηλαδή, όπως εξήγησε, να παίχτηκε παράνομα δίχως να καλύπτεται από τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα του Μαρτίου του 2009 η οποία προνοεί ότι όταν το στοίχημα παίζεται μέσω διαδικτύου τότε τα χρήματα θα πρέπει να καταβάλλονται μόνο μέσω ηλεκτρονικών λογαριασμών και όχι σε μετρητά ή σε επιταγές. Όπως πρόσθεσε, φαίνεται ότι σε αυτή την περίπτωση πολλά από τα χρήματα καταβλήθηκαν σε μετρητά στους αντιπροσώπους της εταιρείας και όχι μέσω ηλεκτρονικών λογαριασμών και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να ερευνηθεί αυτεπάγγελτα από την Αστυνομία.

Ενα άλλο ζήτημα που πρέπει να εγερθεί έχει να κάνει με το γεγονός ότι από τη στιγμή που οι εταιρείες διαπίστωσαν ότι τα συγκεκριμένα παιχνίδια ήταν ύποπτα και μάλιστα υπήρξαν και καταγγελίες προς την ΟΥΕΦΑ κατά την ώρα διεξαγωγής ενός από τα συγκεκριμένα παιχνίδια, γιατί επέτρεψαν να συνεχιστεί το στοίχημα γι’ αυτά τα παιχνίδια.

«Γιατί επέτρεψαν ουσιαστικά μια απάτη να συνεχίζει να λαμβάνει χώρα σε βάρος της κυπριακής κοινωνίας και εκείνων που ανέμελα στοιχημάτισαν υπέρ της άλλης ομάδας όταν αυτό το παιχνίδι κρινόταν από την ίδια την εταιρεία ότι ήταν στημένο» διερωτήθηκε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών.

Για το συγκεκριμένο θέμα, ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Betfair, υπεραμύνθηκε, κατά τη συζήτηση, της απόφασης της εταιρείας να μην σταματήσει να δέχεται στοιχήματα για τους συγκεκριμένους αγώνες κατά την ώρα διεξαγωγής τους όπως έκαναν άλλες εταιρείες, προτάσσοντας το επιχείρημα ότι με αυτό τον τρόπο θα υπήρχαν αργότερα περισσότερα στοιχεία για διερεύνηση του κατά πόσο οι συγκεκριμένοι αγώνες ήταν στημένοι.

Ο Ιωνάς Νικολάου δήλωσε πως όλα τα ερωτήματα που εγείρονται πρέπει να απαντηθούν μέσα από την έρευνα της ίδιας της Αστυνομίας.

Υπέδειξε δε πως η προστασία της κυπριακής κοινωνίας είναι μια υποχρέωση αυτών των εταιρειών και δεν είναι αναγκαίο να επιβάλλεται δια νόμου.

Σε ό,τι αφορά τη θέσπιση της νομοθεσίας για το στοίχημα ο Πρόεδρος της Επιτροπής διευκρίνισε πως στόχος είναι να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα που είναι αναγκαία και «να προβλεφθούν στην ίδια τη νομοθεσία για να μπορούν να επιβληθούν με την παραχώρηση άδειας», έτσι ώστε να αποτρέπονται ή να καταδικάζονται αυτοί οι οποίοι προβαίνουν σε ενέργειες που ενδεχομένως να δημιουργήσουν απάτη.

«Θέλουμε να εξετάσουμε με ποιο τρόπο μπορούμε να αποτρέψουμε αυτά τα γεγονότα και ποια μέτρα θα μπορούν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά και κατασταλτικά με στόχο την προστασία του πολίτη από το ενδεχόμενο απάτης με στημένα παιχνίδια» πρόσθεσε. Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ