Στήριξη γεωργών και κτηνοτρόφων

a 114 Ειδήσεις
a 4582 Ειδήσεις

Μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση κρίνει η Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής αυτά που έλαβε η Κυβέρνηση για στήριξη του γεωργοκτηνοτροφικού κόσμου εν μέσω οικονομικής κρίσης, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Γιαννάκη Γαβριήλ, να σημειώνει πως σε 15 ημέρες ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Κουγιάλης, θα τους ενημερώσει ξανά για την πορεία της εφαρμογής των μέτρων και τι αναμένεται να υλοποιηθεί.

Τα προβλήματα του αγρο-κτηνοτροφικού τομέα, ως απότοκο της απόφασης του Γιούρογκρουπ αυξηθήκαν, πρόσθεσε, λέγοντας πως για τα σχέδια ανάπτυξης 2007-2013 η Επιτροπή απαιτεί όπως τα χρήματα γι’ αυτή την περίοδο πρέπει να κατανέμονται στους γεωργούς «και όχι οπουδήποτε αλλού». Γι’ αυτό ζήτησε από τον Υπουργό Οικονομικών άμεση εκταμίευση των 3 εκ ευρώ που ζήτησε ο Υπουργός Γεωργίας για ενίσχυση των κτηνοτρόφων.

Ικανοποίηση για την απόφαση της Κυβέρνησης να αποτρέψει την υστάτη καταστροφή του ζωικού πληθυσμού, εξέφρασε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μιχάλης Χατζηγιάννης τονίζοντας ότι εξασφαλίστηκαν οι απαραίτητες ποσότητες ζωοτροφών. Κατήγγειλε επίσης την αύξηση των ενοικίων για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους πριν έναν χρόνο, υποστατικών και γης που ανήκει στον Κηδεμόνα τουρκοκυπριακών περιουσιών.

Ζήτησαν, είπε, την αναθεώρηση των ενοικίων αυτών και μείωση που θα ανταποκρίνεται στην αγορά και θα ξεπερνά το 40% με λήψη σχετικής απόφασης άμεσα.

Ο ΓΓ του Παναγροτικού, Νεκτάριος Κάρυος, χαρακτήρισε την απόφαση για ενίσχυση των κτηνοτρόφων με 3 εκ ευρώ μεταβατικό στάδιο για την επιβίωσή τους. Κατήγγειλε δε, με ιδιαίτερη οργή – όπως ανέφερε – εμπόρους που εισάγουν ξένα προϊόντα και κάλεσε τους πολίτες να θέσουν φραγμό σε απαράδεκτες και αντεθνικές – όπως είπε – ενέργειες. Η οικονομία, σημείωσε, πρέπει να σχεδιαστεί από δω και στο εξής ώστε να είναι αυτάρκης και οι πολίτες να προτιμούν τα κυπριακά προϊόντα. Δεν θέλησε να πει από πού προέρχονται αυτά τα εισαγόμενα προϊόντα.