Βραβεύτηκαν τα καλύτερα κρασιά της Κύπρου

a 15 Ειδήσεις, Μικρά Μυστικά
a 6998 Ειδήσεις, Μικρά Μυστικά
Η Κυβέρνηση συμμερίζεται πλήρως το όραμα και τις προσδοκίες του Συμβουλίου Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΣΑΠ) και θα συνεχίσει να επενδύει στην πολιτική στήριξης του αμπελοοινικού τομέα, ανέφερε χθες βράδυ σε ομιλία του ο Υπουργός Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλής Αλετράρης, χαιρετίζοντας την τελετή βράβευσης του 7ου Κυπριακού Διαγωνισμού Οίνου που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 25-27 Απριλίου στη Λεμεσό… 

Ο κ. Αλετράρης είπε πως αποδεδειγμένα ο διαγωνισμός αποτελεί το εφαλτήριο για τη δημιουργία ευγενούς άμιλλας μεταξύ των οινοποιών, επιτυγχάνοντας έτσι τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας της κυπριακής οινοπαραγωγής και σημείωσε ότι αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι τα κρασιά μας έχουν πετύχει άλματα ποιοτικής προόδου και τοποθετούνται πλέον ισότιμα έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού.

Συγχαίροντας το ΣΑΠ για την όλη προσπάθεια που καταβάλλει με στόχο την πρόοδο και ευημερία του αμπελοοινικού τομέα αλλά και την καλλιέργεια οινικής παιδείας και κουλτούρας στον τόπο μας, ο Υπουργός Γεωργίας τόνισε την επιτυχή εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης του αμπελοοινικού τομέα, το οποίο αποτελείται από μια δέσμη μέτρων που αποσκοπούν στην ανάπτυξη και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, αρχίζοντας από την αναδιάρθρωση του κυπριακού αμπελώνα και την ασφάλιση της παραγωγής, προχωρώντας στον εκσυγχρονισμό των οινοποιείων και καταλήγοντας στην προβολή και προώθηση των κρασιών μας.

”Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η χρηματοδότηση των μέτρων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, γίνεται από ευρωπαϊκά κονδύλια, η άντληση των οποίων και η διοχέτευσή τους στον τομέα αγγίζει σε ποσοστό σχεδόν το 100% και σε απόλυτους αριθμούς ανέρχονται μέχρι σήμερα σχεδόν στα 55 εκατομμύρια ευρώ”, συμπλήρωσε.

Τέλος, εξέφρασε τα συγχαρητήριά του προς τους βραβευθέντες αλλά και σε όλους τους συμμετέχοντες οινοποιούς, ”οι οποίοι με τον επαγγελματισμό, τις γνώσεις, το ζήλο και την εφευρετικότητά τους, έχουν καταφέρει να δώσουν μια νέα ελπιδοφόρα πνοή στην κυπριακή οινοποιία, η οποία μπορεί να ατενίζει πλέον με αισιοδοξία το μέλλον”.

Ο διαγωνισμός τελούσε υπό την αιγίδα του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου και ο Γενικός Διευθυντής του Federico Castellucci, ο οποίος για πρώτη φορά παρευρέθηκε σε αυτόν, εξέφρασε τον εντυπωσιασμό του από την ποιότητα των κυπριακών κρασιών.

Σε σύντομο χαιρετισμό του, ο κ.Castellucci έδωσε θερμά συγχαρητήρια στους Κύπριους οινοπαραγωγούς για τις προσπάθειες που καταβάλλουν τα τελευταία χρόνια και οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την ”εκπληκτική εξέλιξη της ποιότητας των κρασιών”.

Έδωσε επίσης συγχαρητήρια στο ΣΑΠ και την οργανωτική επιτροπή για την άρτια διοργάνωση και την κατά γράμμα εφαρμογή των αυστηρών κανόνων που διέπουν τους διαγωνισμούς του Οργανισμού, ενώ διαβεβαίωσε ότι, παρά το γεγονός πως μόνο το 30% των κρασιών βραβεύονται, τα περισσότερα από τα 139 που διαγωνίστηκαν ήταν υψηλού επιπέδου και γι αυτό δεν δόθηκαν χάλκινα μετάλλια, αλλά μόνο αργυρά και χρυσά.

”Αυτό είναι πολύ σημαντικό και αποδεικνύει ότι η Κύπρος, δεν έχει μόνο παράδοση αιώνων στην οινοποιία αλλά ότι είναι μια από τις πρωτοπόρες χώρες της Μεσογείου στην παραγωγή κρασιού”, συμπλήρωσε.

Είπε ακόμη πως οι Κύπριοι οινοπαραγωγοί χειρίζονται εξαιρετικά τις διεθνείς ποικιλίες αλλά οι τοπικές ποικιλίες ξυνιστέρι και μαραθεύτικο έχουν μια ιδιαιτερότητα που θα πρέπει να γίνει ευρύτερα γνωστή στο εξωτερικό.

Τέλος, είπε πως θα ήταν μεγάλη τιμή και χαρά για τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου να γίνει μια παρουσίαση των κυπριακών κρασιών στα γραφεία του στο Παρίσι και κάλεσε τους αρμόδιους φορείς να το οργανώσουν το συντομότερο.

Χαιρετισμό στην τελετή βράβευσης απηύθυναν επίσης ο Πρόεδρος του ΣΑΠ Πανίκος Λεωνίδα και ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Διαγωνισμού και Αναπληρωτής ΓΔ του ΣΑΠ, Σταύρος Ιωαννίδης, οι οποίοι επεσήμαναν τη σημασία του διαγωνισμού στην προβολή των κυπριακών κρασιών και τη διαρκή στήριξη του Συμβουλίου προς τους οινοπαραγωγούς μας.

Η κριτική επιτροπή αποτελείτο από εννέα αναγνωρισμένους και έμπειρους γευσιγνώστες από το εξωτερικό, οι οποίοι βαθμολόγησαν τα κρασιά ξεχωριστά και με απόλυτη μυστικότητα, όσον αφορά την ταυτότητα των διαγωνιζόμενων οίνων, ενώ η τελική βαθμολογία διαμορφώθηκε με υπολογισμό της μέσης τιμής βαθμολόγησης, αφότου αφαιρέθηκε η ψηλότερη και χαμηλότερη βαθμολογία. Συνολικά βραβεύτηκαν 41 κρασιά, ένα από τα οποία έλαβε το Μεγάλο Χρυσό, ενώ 15 έλαβαν χρυσό και 25 αργυρό μετάλλιο.

Πηγή: SigmaLive