«Πανδημία» η βία κατά των γυναικών

CEB1 854 Άνθρωπος, Γυναίκες
CEB1 854 Άνθρωπος, Γυναίκες

Η βία κατά των γυναικών χαρακτηρίζεται ως «πανδημία» από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και η παγκόσμια κοινή δράση για τερματισμό της έχει πάρει πια σε πολλές χώρες τη μορφή του κατεπείγοντως. 

Μία στις τρεις γυναίκες και κορίτσια που ζουν σήμερα στον πλανήτη θα βιώσει σε κάποια φάση της ζωής της βία -σεξουαλική, σωματική, ψυχολογική- και αυτό μεταφράζεται στον ανατριχιαστικό αριθμό του ενός δισεκατομμυρίου κοριτσιών και γυναικών. Στην Κύπρο υπολογίζεται ότι μία στις πέντε γυναίκες θα υποστεί βιασμό ή άλλης μορφής βία.

Το Κυπριακό Λόμπι Γυναικών (ΚΛΓ) συμμετέχει και φέτος στην παγκόσμια εκστρατεία «One Billion Rising» που έχει καθιερωθεί διεθνώς ως Ημέρα Δράσης ενάντια στη Βία κατά των Γυναικών και Κοριτσιών.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας διοργανώνει σήμερα Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι, εκδήλωση στην πλατεία Φανερωμένης υπό την αιγίδα του υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Ιωνά Νικολάου.

Στην εκστρατεία έχουν συμμετάσχει με βιντεογραφημένα μηνύματα οι Ιωνάς Νικολάου, Άντρη Αναστασιάδη, Στέλλα Κυριακίδου, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, Αννίτα Δημητρίου, Ελένη Μαύρου, Ιωσηφίνα Αντωνίου, Αναστασία Παπαδοπούλου και άλλοι κατακλύζοντας τις τελευταίες μέρες το Facebook. Τα μηνύματα εφιστούν την προσοχή στις «λανθασμένες αντιλήψεις» για τον βιασμό και την έκταση που έχει το φαινόμενο της έμφυλης βίας στην κοινωνία.

 Οι εκδηλώσεις της φετινής εκστρατείας του «One Billion Rising» στην Κύπρο είναι αφιερωμένες στη σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών και την κακοποίηση που βιώνουν οι γυναίκες θύματα σωματεμπορίας. Στην Κύπρο αυτή η εκστρατεία συνέπεσε με τη δικαστική απόφαση για την αθώωση των τριών κατηγορουμένων που προσήχθησαν για την υπόθεση της 20χρονης Οξάνα Ράντσεβα, θύμα εμπορίας που έχασε τη ζωή της στην Κύπρο το 2001.

«Ζητάμε από το Κράτος και το δικαστικό σύστημα να επιδείξει επιτέλους την απαραίτητη πολιτική βούληση για να προστατεύσει το 50% των πολιτών του από τη βία και τη σεξουαλική εκμετάλλευση. Ζητούμε από την κυβέρνηση να κυρώσει και να θέσει σε εφαρμογή τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, ενός ισχυρού νομικού εργαλείου που δίνει στα κράτη την ευχέρεια να καταπολεμήσουν κάθε μορφή έμφυλης βίας. Ζητούμε δικαιοσύνη για τα θύματα και απαιτούμε την εφαρμογή αποτρεπτικών ποινών από τα κυπριακά δικαστήρια».

 Πηγή: «Φιλελεύθερος»