Ικανοποίηση από Δημάρχους Σωτήρας, Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου για εξαγγελίες Προέδρου Αναστασιάδη

CEB1 17 Γιάννης Καρούσος, Γιώργος Τάκκας, Ειδήσεις, Θεόδωρος Πυρίλλης, Νέα Αμμοχώστου
CEB1 1399 Γιάννης Καρούσος, Γιώργος Τάκκας, Ειδήσεις, Θεόδωρος Πυρίλλης, Νέα Αμμοχώστου



Έργα μισού δις στην επ. Αμμοχώστου την επόμενη τετραετία

Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν οι Δήμαρχοι Αγίας Νάπας Γιάννης Καρούσος, Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης και Σωτήρας Γιώργος Τάκκας για το πως προχωρούν έργα που έχουν εξαγγελθεί για την Επαρχία Αμμοχώστου.

“Μετά και από τις ανακοινώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας οφείλαμε να εκφράσουμε την ευχαρίστησή μας για το γεγονός ότι μετά από δεκαετίες διεκδικήσεων αυτή η Κυβέρνηση έκλεισε το θέμα της μεταφοράς των υπηρεσιών στην επαρχία Αμμοχώστου εκεί που δικαιωματικά ανήκουν”, ανέφερε ο κ. Καρούσος.

“Το Κτηματολόγιο, η Πολεοδομία και η Επαρχιακή Διοίκηση θα έχουν πλέον τη βάση τους στην Επαρχία Αμμοχώστου”, είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “η σημασία για μας είναι τεράστια τόσο από πρακτικής άποψης αλλά και από συμβολικής άποψης, αφού σταματά πλέον η ταλαιπωρία των πολιτών της Επαρχίας Αμμοχώστου αλλά επιστρέφει η επαρχιακή υπόσταση και η ίση μεταχείριση στην Επαρχία Αμμοχώστου”.

“Σε συνδυασμό και με τον προσωρινό χαρακτηρισμό του Παραλιμνίου και της Αγίας Νάπας ως αστικό κέντρο θα είναι ότι καλύτερο για την Επαρχία Αμμοχώστου και για την ανάπτυξή της”.

Και οι τρεις Δήμαρχοι αναφέρθηκαν σε διάφορα έργα που προγραμματίζονται ή βρίσκονται σε εξέλιξη στους Δήμους τους.

Για την Μαρίνα Αγίας Νάπας ειπώθηκε ότι πρόκειται για ένα έργο 250 εκ. ευρώ με 850 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής. Σύμφωνα με τον κ. Καρούσο υπογράφονται τα συμβόλαια με τον εργολάβο ο οποίος θα κατασκευάσει τα λιμενικά τέλος Ιουνίου και θα τεθεί ο θεμέλιος λίθος μετά από μερικές εβδομάδες.

Το παραλιακό μέτωπο Αγίας Νάπας προϋπολογισμού 6,5 εκ. ευρώ βρίσκεται στο στάδιο προκήρυξης προσφορών από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως. Η αποκατάσταση του Μοναστηριού Αγίας Νάπας με προϋπολογισμό 1,5 εκ. ευρώ, αναμένεται σε τρεις μήνες να ανακοινωθούν οι προσφορές.

Ο κ. Καρούσος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην αποκατάσταση της χωματερής του Κάβο Γκρέκο προϋπολογισμού 2,5 εκ. ευρώ. “Ένα πρόβλημα που είχαμε εδώ και δεκαετίες, που έχει αποκατασταθεί πλήρως”, είπε, προσθέτοντας ότι “πριν λίγες μέρες φυτεύτηκαν περίπου 26.000 δέντρα”.

Το Περιβαλλοντικό Κέντρο του Κάβο Γκρέκο με προϋπολογισμό 2,5 εκ. ευρώ έχει ολοκληρωθεί, ανέφερε.

Συνέχισε λέγοντας ότι ο τεχνητός ύφαλος της Αγίας Νάπας που ήταν ο μόνος ύφαλος της Κύπρου χωρίς πόντιση πλοίου μετά από κινήσεις δωρήθηκε το πλοίο Κερύνεια του ναυτικού που έχει παροπλιστεί και έχει ποντιστεί γι αυτόν τον σκοπό.

Χθες συνέχισε ενημερώθηκα ότι προχωράει και το θέμα της δημιουργίας νέου νηπιαγωγείου και βρεφονηπιακού σταθμού στην Αγία Νάπα.

Ταυτόχρονα τρέχει αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα μείωσης των οργανικών αποβλήτων στις τουριστικές περιοχές στην Αγία Νάπα και στο Παραλίμνι με προϋπολογισμό 6 εκ. ευρώ.
Αναφορά έκανε και στην ανάπλαση του ποταμού του Λιοπετρίου, λέγοντας ότι στόχος είναι η πρώτη του φάση αξίας 3,5 εκ. ευρώ να ξεκινήσει μέσα στους επόμενους μήνες.

Από την πλευρά του, ο Θεόδωρος Πυρίλλης για όλα τα έργα μετά και τις χθεσινές εξαγγελίες “πιθανόν να μιλούμε πλέον για την επόμενη τριετία ή τετραετία για έργα της τάξης του μισού δισ. ευρώ”.

“Είναι έργα που έχουμε πετύχει μετά από αρμονική και άψογη συνεργασία όλοι μαζί, όλοι οι Δήμοι και οι Κοινότητες της ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου”, σημείωσε.

Αναφέρθηκε στην Μαρίνα Παραλιμνίου, λέγοντας ότι είναι ένα έργο το οποίο θα γίνει με αυτοχρηματοδότηση από ξένους επενδυτές. Κατακυρώθηκε χθες η προσφορά στην εταιρεία PMV Maritime Holdings Ltd και θα είναι ένα έργο της τάξης των 110 εκ. ευρώ, πρόσθεσε.
Υπενθύμισε ακόμη την εξαγγελία του Υπουργού Γεωργίας για προκήρυξη προσφοράς τους επόμενους δύο μήνες για το υδατικό έργο Κοκκινόκρεμμος, λέγοντας ότι το έργο θα επιλύσει τα προβλήματα υδροδότησης που έχει ολόκληρη η Επαρχία και πιθανώς και μελλοντική εξυπηρέτηση της πόλης της Αμμοχώστου αν με το καλό μας επιστραφεί. Θα αποκτήσουμε αυτάρκεια υδρευτικών μας αναγκών για 48 ώρες ενώ σήμερα έχουμε αυτάρκεια μόλις δύο ώρες.

Ο κ. Πυρίλλης ανέφερε ακόμη ότι προκηρύσσονται προσφορές σε ένα μήνα για την επέκταση της λεωφόρου της 1ης Απριλίου στο σημείο της συμβολής με τη Σταδίου, έργο ύψους 2 εκ. ευρώ. Σύνδεση της Αγίας Νάπας με την οικιστική και εμπορική περιοχή του Παραλιμνίου.

Ο παραλιακός πεζόδρομος του Πρωταρά, πρόσθεσε,συμπλήρωμα ουσιαστικά του εξαιρετικού έργου που είχε ξεκινήσει πριν από έξι χρόνια, ο οποίος εξελίσσεται και επιμηκύνεται. Πρόκειται για έργο 3,5 εκ. ευρώ, το 33% του ποσού θα διατεθεί από τον Δήμο και το υπόλοιπο από κρατικά προγράμματα.

Για το πολεοδομικό έργο στην περιοχή Περνέρας που έχει ξεκινήσει εδώ και τρεις μήνες, είπε ότι οι εργασίες την τουριστική περίοδο γίνονται μακριά από τον τουρισμό.

Ανέφερε ακόμη ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης καταβάλλεται επίσης προσπάθεια για προώθηση δημιουργίας Δικαστηρίου για αστικές διαφορές την Επαρχία Αμμοχώστου. Υπάρχει πολιτική βούληση, ανέφερε, προσθέτοντας ότι έχει εξευρεθεί και γη για ανέγερση του κτιρίου. Εξέφρασε λύπη γιατί για το θέμα αντιτίθενται οι δικηγορικοί σύλλογοι Λάρνακας και Αμμοχώστου.

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου ανέφερε ακόμη ότι αναμένεται τον επόμενο χρόνο να ολοκληρωθεί το Τοπικό Σχέδιο Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας.

Ο Δήμαρχος Σωτήρας Γιώργος Τάκκας ανέφερε ότι από το 2012 που συστάθηκε ο Δήμος Σωτήρας ανέφερε ότι πρώτιστο μέλημα ήταν η λειτουργία ενός βιώσιμου οικονομικά Δήμου. Έτσι από δάνειο 450.000 το 2011 το 2015 παρέμεναν μόνο 70.000 ευρώ ενώ ο Δήμος στα ταμεία του έχει γύρω στα 550.000 ευρώ, πρόσθεσε.

Μέσα σ’ αυτή την τετραετία αναδείχθηκε το κολοκάσι ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης της ΕΕ “κάτι το οποίο βοηθάει αφάνταστα τους γεωργούς μας που ασχολούνται με την καλλιέργεια του κολοκασιού”.

Ευελπιστούμε το Τοπικό Σχέδιο να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του χρόνου, ανέφερε, το οποίο όπως είπε θα εμπεριέχει κίνητρα για τουριστική ανάπτυξη στην παραλιακή περιοχή.
Ενδεικτικά ανέφερε ότι τα έσοδα από την παραλία της Αγίας Θέκλας το 2011 ήταν €24.000 και το 2015 το σύνολο των εισοδημάτων (ενοίκια, ομπρέλες, κρεβατάκια, πολιτικοί γάμοι κτλ) ανήλθε σε σχεδόν €200.000.

Ο κ. Τάκκας αναφέρθηκε και στο Δημοτικό Γήπεδο Σωτήρας, το οποίο θα στοιχίσει 1 εκ. 100 χιλιάδες, που θα χρηματοδοτηθεί από την Κυβέρνηση. Αναμένουμε τον επόμενο μήνα να ξεκινήσουν οι εργασίες του, είπε.

Μίλησε επίσης για το έργο κατασκευής δρόμου στην περιοχή “Βραστά” αξίας 700.000 ευρώ, επέκταση του Δρόμου της Οδού Ακροπόλεως νότια του 2ου Δημοτικού Σωτήρας, αξίας 600.000 ευρώ και παραχώρηση γης για το νέο δημοτικό κοιμητήριο της Σωτήρας.

Πηγή: ΚΥΠΕ