Αλ. Γαλανός: Ανάγκη συναίνεσης στην μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

a 28 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 1796 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Την ανάγκη, στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια συναίνεσης γιατί με τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση γίνεται μια αρχή που θα συνεχισθεί με τη μεταρρύθμιση του Κράτους, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανό.

Σε ομιλία του στην 31η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων Κύπρου, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία, ο κ. Γαλανός είπε θέλουν να πιστεύουν ότι εντός Δεκεμβρίου, ή το αργότερο αρχές του νέου έτους, θα έχουν ένα νέο νομοσχέδιο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ότι βασικά θα αρχίσει η μεταρρύθμιση με συμπλεγματοποιήσεις και με αποκέντρωση και ότι γνώμονας θα παραμείνει η εξοικονόμηση πόρων με τη βελτίωση της ποιότητας υπηρεσιών στον πολίτη.

«Το ζητούμενο για να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση πραγματική αυτοτέλεια και αποκέντρωση, είναι να έχει δικούς της πόρους και δικές της πηγές πόρων και αυτό είναι το επόμενο βήμα με το οποίο πρέπει να προχωρήσουμε με την κυβέρνηση. Είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε μια δυνατή, αξιόπιστη, προοδευτική Τοπική Αυτοδιοίκηση κοντά στο λαό και κοντά στα προβλήματά του, που να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις των καιρών και του τόπου και είναι πολύ μεγάλες αυτές οι προκλήσεις, γι’ αυτό και πρέπει να πορευθούμε αρμονικά με την κεντρική κυβέρνηση που παρουσιάζεται να έχει το ίδιο όραμα με μας. Προπαντός να μη μείνουμε στα λόγια. Δεν είναι η ώρα για να συνεχίσουμε έναν αλληλοσπαραγμό που ξεκίνησε και συνεχίζεται για τα στραβά αυτού του τόπου, για τα οποία όλοι φταίμε και ιδιαίτερα το κομματικό σύστημα, όπως το κτίσαμε, αλλά και γενικότερα η νοοτροπία μας που δεν αλλάζει», πρόσθεσε.

Ο κ. Γαλανός εξέφρασε την προθυμία τους να συνεργαστούν με την κυβέρνηση και με όλα τα οργανωμένα κόμματα και σύνολα για να κάνουν τις τομές που χρειάζονται για πρόοδο, για προκοπή και να ανεβούν μαζί το βουνό της μεταρρύθμισης και του εκσυγχρονισμού που θα βάλει βάσεις για δεκαετίες και όχι πρόσκαιρα για να ικανοποιήσει δανειστές ή όσους κρύβονται πίσω τους.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι η συμπαράσταση και η συμπαράταξη και οι σχέσεις με την Ελλάδα δεν πρέπει γίνονται αιτία αμνήστευσης ή ατιμωρησίας και κουκουλώματος «για τον κάθε μεγαλόσχημο μεγαλοαπατεώνα και νομίζω όλοι γνωρίζουμε περί τίνος ομιλούμε», όπως είπε.

«Η εσωτερική αξιοπιστία θα μας βοηθήσει στους χειρισμούς του εθνικού θέματος και ιδιαίτερα σ’ αυτό το πολυτάραχο διάστημα που ο κ. Ερντογάν επέλεξε να προκαλεί όλους τους γείτονές του και βλέπει με τη νέα εισβολή την οποία διέπραξε σε βάρος της κυπριακής ΑΟΖ, την Κύπρο ως εύκολη λεία. Σωστά αντιδράσαμε και με την αναστολή των συνομιλιών και με τις συμμαχίες που κτίζουμε στην περιοχή και με τις ενέργειες προς τον ευρωπαϊκό και αμερικανικό παράγοντα. Για να προχωρήσουν όμως αυτές οι προσπάθειες και να φέρουν αποτέλεσμα προς όφελος του τόπου μας, προς όφελος της Κύπρου, και για μας άλλο αποτέλεσμα από μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού στο τέλος δεν υπάρχει, πρέπει να εμπιστευθούμε πρώτα εμείς τους εαυτούς μας και εμάς να μας εμπιστευθούν οι άλλοι. Εδώ ακόμα μια φορά επιθυμώ να εκφράσω την ευχή το φυσικό αέριο να αποδειχθεί ευλογία και όχι κατάρα», συμπλήρωσε.

Όπως είπε ο κ. Γαλανός, «οφείλουμε όλοι μας σε οποιονδήποτε τομέα ασχολούμεθα ή από οποιαδήποτε θέση έχουμε στα κοινά αυτού του τόπου, να προσπαθούμε να ανυψώσουμε το ηθικό και την αξιοπιστία μας, να διανοίξουμε κάποιο φως ελπίδας μέσα από το βαρύ πέπλο απογοήτευσης και θα τολμούσα να έλεγα απελπισίας που διακατέχει το λαό μας».

Απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε: «Με τις αυξημένες εξουσίες που σου δίνει το σύνταγμα όπως διαμορφώθηκε μετά την αποχώρηση των Τουρκοκυπρίων, προχώρα και κάνε το σωστό γιατί δεν έχουμε χρόνο, είμαστε στο βάθος χρόνου και δεν υπάρχουν περιθώρια. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να τους ικανοποιήσουμε όλους και να συμφωνούμε με όλους».

«Όσοι δε οραματίζονται εξουσίες, ας έχουν υπόψη τους ότι αν δεν υπάρξει ενότητα δεν θα υπάρξουν άλλα ερείπια για να κλάψουμε επ’ αυτών, γιατί τα ερείπια ήδη τα βρίσκουμε γύρω μας», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στο προσχέδιο νομοσχεδίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κ. Γαλανός είπε ότι το προσχέδιο Νόμου δημιούργησε μια μεγάλη απογοήτευση, όχι μόνο στους Δήμους, αλλά και στα περισσότερα κόμματα, όχι μόνο γιατί καταργούσε ουσιαστικά τους Δήμους, δηλαδή την πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους άφηνε απλά κάποιες εξουσίες, αλλά και συγκρουόταν με την όλη φιλοσοφία της Ευρωπαϊκής Χάρτας Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Γαλανός είπε ότι το σημερινό ύψος των χρεών που περιλαμβάνονται στους προϋπολογισμούς των Δήμων, αυστηρά ομιλούντες ανέρχεται σε 320 εκατομμύρια ευρώ και όχι σε 600 εκατ., ποσό που περιλαμβάνει κυβερνητικές υποχρεώσεις για θέματα Δήμων.

«Τα χρέη εκείνα τα οποία βρίσκονται στους προϋπολογισμούς των Δήμων εξυπηρετούνται κατά 99 και πλέον τοις εκατό. Τα χρήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν για σκοπούς ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας που πολλοί παραγνωρίζουμε ότι γίνεται και μέσω της ανάπτυξης των πόλεων, πρόκειται δηλαδή για συγκοινωνούντα αγγεία. Προκαλούμε ξεκάθαρα, αν υπάρχουν παραδείγματα κακοδιαχείρισης ή μεμπτής συμπεριφοράς ή ποινικών παραπτωμάτων στη διαχείριση αυτών των κονδυλίων, να καταγγέλλονται ή αυτόβουλα να αναλαμβάνει ο Γενικός Ελεγκτής και αν χρειαστεί και η Γενική Εισαγγελία. Οποιοδήποτε νέο σχήμα θα πάρει η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί παρά να είναι αυξημένος ο ρόλος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και να ψηφισθούν ανάλογες πρόνοιες στο νόμο», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου Ανδρέας Κιτρομηλίδης, στη δική του ομιλία είπε ότι έχουν όλοι οι φορείς υποχρέωση να συνεισφέρουν για να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην προσπάθεια που γίνεται για το εθνικό θέμα αλλά και την οικονομία.

«Είναι μέσα από αυτή τη διάσταση που θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές και βελτιώσεις σε όλα τα θέματα και τομείς της κυπριακής πραγματικότητας που για πολλά χρόνια δεν δινόταν η ανάλογη προσοχή. Μέσα σε αυτά τα θέματα συμπεριλαμβάνεται και ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τον οποίο πρέπει να επανεξετάσουμε και να δούμε πως μπορεί να βελτιωθεί με τελικό στόχο την πιο αποτελεσματική λειτουργία του και την παροχή καλύτερων και περισσότερων υπηρεσιών στους πολίτες με χαμηλότερο κόστος και καλύτερη ποιότητα», πρόσθεσε.

Ο κ. Κιτρομηλίδης ανέφερε, επίσης, ότι η Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου είναι έτοιμη να ακούσει και να εξετάσει τις προτάσεις της Κυβέρνησης και των κομμάτων με ανοικτό πνεύμα, αλλά την ίδια ώρα αναμένει από την Κυβέρνηση και τα κόμματα να ακούσουν και τις δικές τους προτάσεις και προβληματισμούς με το ίδιο ανοικτό πνεύμα ώστε μέσα από ένα αποτελεσματικό διάλογο να καταλήξουν σε ένα νέο πλαίσιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση το οποίο να εξυπηρετεί καλύτερα την κυπριακή κοινωνία.

«Για μας προτεραιότητα αποτελεί η καλύτερη εξυπηρέτηση των αγροτικών και ιδιαίτερα των ορεινών περιοχών όπου χρειάζεται να επιδειχθεί εκτός των όποιων αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πιο γενναιόδωρη οικονομική αρωγή και επενδύσεις για να αναπτυχθεί η κυπριακή ύπαιθρος», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Γιώργος Πατούλης, σε μήνυμα του η οποία διαβάστηκε στην Συνέλευση, εκφράζει τη βούληση του νέου προεδρείου της ΚΕΔΕ για ειλικρινή συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών «με στόχο την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων μας και την αναβάθμιση μέσα από αυτές του κύρους του θεσμού που υπηρετούμε», όπως αναφέρει.

«Γνωρίζω καλά ότι ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης περνά και στην Κύπρο δύσκολες στιγμές εξαιτίας των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η τοπική οικονομία. Τόσο στους δήμους της Κύπρου όσο και στους δήμους της Ελλάδος η περικοπή των οικονομικών πόρων είναι τόσο μεγάλη με αποτέλεσμα να έχει δημιουργήσει μεγάλες δυσχέρειες στην άσκηση των αρμοδιοτήτων μας. Και οι δυσχέρειες αυτές δυστυχώς έχουν πολλές φορές επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών. Ένα ακόμη στοιχείο που μας συνδέει είναι ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης αποτελεί το τελευταίο διάστημα αντικείμενο μιας συστηματικής προσπάθειας απαξίωσης και ηθικής του υποβάθμισης στα μάτια των πολιτών», προσθέτει.