Φωτίου: “Υπέρτατος στόχος του Προέδρου η λύση του Κυπριακού

a 13 Ειδήσεις
a 3806 ΕιδήσειςΟ υπέρτατος στόχος του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι η προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, μέσα από έντονη προπαρασκευή και κινήσεις που αναμένεται να διευκολύνουν τη διαδικασία και να την ωθήσουν αποφασιστικά προς θετική έκβαση, δήλωσε χθες βράδυ ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου.

Στον επιμνημόσυνο του λόγο προς τιμήν των πεσόντων – αγνοουμένων Στυλιωτών και του Αντιστράτηγου Κατσάνη Γεώργιου στο Χώρο Μνημείου Πεσόντων και Αγνοουμένων Στυλιωτών, στο Μαρί, ο κ. Φωτίου είπε, μεταξύ άλλων, ότι «οι πληγές της βίαιης και άνανδρης τουρκικής εισβολής, είναι ακόμα ανοικτές και το χρέος μας απέναντι στην πατρίδα και τους ήρωες μας, βαρύ και ανεξόφλητο».

«Οι πρόσφυγες, δεν ξεχνούν τους τόπους τους, οι συγγενείς των αγνοουμένων μας δεν ησυχάζουν όσο τα δικά τους πρόσωπα παραμένουν στις μακρές λίστες των διερευνητικών επιτροπών, οι εκκλησίες μας δεν αντέχουν άλλο βουβές και αλειτούργητες», σημείωσε .

«Αυτή είναι η εικόνα», πρόσθεσε, «της τραγικής κατάληξης της τουρκικής εισβολής και αυτά καλούμαστε να ανατρέψουμε μέσα από συλλογικές προσπάθειες. Γιατί δε μας πάει μισή πατρίδα, γιατί δεν ταιριάζει στον ποτισμένο με αίμα ηρωικό Πενταδάκτυλο, το ντροπιαστικό σύμβολο της βίαιης διχοτόμησης».

«Στο μεταίχμιο της ιστορίας», συνέχισε, «καλούμαστε σήμερα να ανασηκώσουμε στις πλάτες μας βαριές παρακαταθήκες. Να προσπαθήσουμε να ξαναφέρουμε ελπίδα και προοπτική στον πολύπαθο τόπο μας».

«Είναι γι’ αυτό», όπως είπε, «που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έταξε ως υπέρτατο στόχο του, την προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού, μέσα από έντονη προπαρασκευή και κινήσεις που αναμένεται να διευκολύνουν τη διαδικασία και να την ωθήσουν αποφασιστικά προς θετική έκβαση».

Σημείωσε ότι «η πρόταση για κτίσιμο αμοιβαίας εμπιστοσύνης, φαίνεται να βρίσκει πρόσφορο έδαφος και υποστηρικτές, όχι μόνο στη διεθνή σκηνή, αλλά και μεταξύ των απλών πολιτών. Του λαού μας, ο οποίος έχει δικαίωμα να ζει με αξιοπρέπεια στον τόπο που γεννήθηκε και να απολαμβάνει των βασικών ελευθεριών».

«Η οποιαδήποτε όμως προοπτική, απαιτεί ενότητα και συλλογική προσπάθεια. Η δύσκολη πορεία επανένωσης της πατρίδας μας, δεν αποτελεί ευθύνη ολίγων, αλλά επιτακτικό έργο που πρέπει να αγκαλιάζεται από το σύνολο του κυπριακού λαού. Με σύμπνοια και αίσθημα ευθύνης, επιδιώκουμε την προώθηση ουσιαστικών προτάσεων, όπως αυτή της Αμμοχώστου, για υπερπήδηση των όποιων αδιεξόδων», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, είπε, «διαμηνύουμε ότι, σε καμία περίπτωση, δε θα απεμπολήσουμε κυριαρχικά μας δικαιώματα, ούτε και θα παραγνωρίσουμε τις προσδοκίες των προσφύγων και των συγγενών των αγνοουμένων μας. Του κάθε νέου και νέας, που ονειρεύεται να ζήσει στον τόπο του σε συνθήκες ασφάλειας».

«Έχουμε την υποχρέωση και θα απαιτήσουμε ίσα δικαιώματα με τους λοιπούς Ευρωπαίους πολίτες. Έχουμε δικαίωμα και υποχρέωση να απαιτήσουμε την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής που καταπατούν και προσβάλλουν καθημερινά το διεθνές δίκαιο και την αξιοπρέπεια της ανθρώπινης υπόστασης», σημείωσε.

«Προσευχόμαστε σήμερα, υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των τιμημένων ηρώων μας και απευθύνουμε δέηση στον Πανάγαθο, για διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοουμένου μας, που χάθηκε εκείνο το μαύρο καλοκαίρι του 1974», πρόσθεσε.

«Ηρωικοί Στυλιώτες, αθάνατε Αντιστράτηγε Κατσάνη Γεώργιε, μπροστά στους συγγενείς και τους φίλους σας, διαβεβαιώνουμε ότι η θυσία σας δεν πήγε χαμένη. Το πατριωτικό φρόνημα του Έλληνα Κύπριου, παραμένει άσβεστο και ο νόστος της επιστροφής, ατέρμονος. Οι όποιες δυσκολίες, δεν μπορούν λυγίσουν ένα λαό που αγωνίζεται ενωμένος και πασχίζει σε συλλογικά μονοπάτια. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες σας μέχρι την τελική δικαίωση του λαού μας», κατέληξε ο Υπουργός Άμυνας.