Στροφή μαθητών στα δημόσια σχολεία λόγω οικονομικής κρίσης

a 124 Ειδήσεις
a 5801 Ειδήσεις

Την πόρτα της δημόσιας εκπαίδευσης χτύπησαν, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δεκάδες γονείς που μέχρι πρότινος έστελναν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά σχολεία. Μέχρι και την περασμένη Πέμπτη, επηρεαζόμενες οικογένειες έτρεχαν στο Υπουργείο Παιδείας για να ζητήσουν μετεγγραφή, από ιδιωτικό σε δημόσιο Γυμνάσιο ή Λύκειο.

Αν και αιτήσεις για μετεγγραφή κατατίθενται κάθε χρόνο, εντούτοις από το 2011 έχει παρατηρηθεί αύξηση του φαινομένου. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που το συνδέουν με την οικονομική κρίση, υποστηρίζοντας πως η ανάγκη για νοικοκύρεμα του οικογενειακού προϋπολογισμού είχε ως αποτέλεσμα τη στροφή προς τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μαθητή ο οποίος, κανονικά, κατά τη φετινή σχολική χρονιά θα φοιτούσε στην 7η τάξη ιδιωτικού σχολείου. Ωστόσο, ο έφηβος αυτός αποφάσισε, μαζί με την οικογένειά του, να παρακαθίσει σε κατατακτήριες εξετάσεις με απώτερο σκοπό να γίνει δεκτός σε δημόσιο Λύκειο. Οι λόγοι της απόφασής του, οι εξής δυο:

α) Ο πατέρας του απολύθηκε από τη δουλειά και ως εκ τούτου περιορίστηκαν δραματικά τα έσοδα της οικογένειας.
β) Με την αποφοίτησή του από δημόσιο σχολείο έχει περισσότερες πιθανότητες για εξασφάλιση θέσης σε ένα από τα κρατικά πανεπιστήμια είτε της Κύπρου είτε της Ελλάδας.

Όπως εκτιμάται, άλλωστε, όσοι ζητούν μετεγγραφή δεν σκέφτονται μόνο το ύψος των διδάκτρων του ιδιωτικού σχολείου, αλλά και το κόστος των σπουδών τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» μέχρι την περασμένη βδομάδα και μόνο στην επαρχία Λευκωσίας, είχαν υποβληθεί 100 αιτήσεις για μετεγγραφή. Βάσει της διαδικασίας που ακολουθείται οι μαθητές αυτοί θα παρακαθίσουν σε κατατακτήριες εξετάσεις, για να μπορέσουν να εγγραφούν σε δημόσιο σχολείο, οι οποίες θα διενεργηθούν την ερχόμενη βδομάδα. Την ίδια περίοδο θα πραγματοποιηθούν και οι εξετάσεις για τους μαθητές των δημοσίων που έμειναν ανεξεταστέοι.

Κατατακτήριες Εξετάσεις

Την ερχόμενη βδομάδα θα πραγματοποιηθούν οι κατατακτήριες εξετάσεις για τους μαθητές και μαθήτριες που έκαναν αίτηση για μετεγγραφή τους από ιδιωτικό σχολείο σε δημόσιο.

11 Σεπτεμβρίου το πρώτο κουδούνι

Όσον αφορά στην έναρξη των μαθημάτων στα Γυμνάσια, Λύκεια και Τεχνικές Σχολές, αυτή έχει καθοριστεί για τις 11 Σεπτεμβρίου, ημέρα Τρίτη. Σε δηλώσεις, η διευθύντρια Μέσης Εκπαίδευσης, Ζήνα Πουλλή, ανέφερε πως τα σχολεία είναι έτοιμα και στελεχωμένα. Είπε ότι λόγω των πρόωρων αφυπηρετήσεων (172 στο σύνολό τους) έχει αποφασιστεί και ζητηθεί η προκήρυξη 32 θέσεων βοηθών διευθυντών Α’ και 13 διευθυντών. Παρά το γεγονός ότι θα χρειαστεί κάποιος χρόνος μέχρι την πλήρωση των θέσεων, η κ. Πουλλή διαβεβαίωσε ότι έχουν γίνει οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε τα σχολεία να λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ