Άντρες – Γυναίκες: Οι διαφορετικοί λόγοι που τους οδηγούν στην απιστία

Μικρά ΜυστικάΤης Ζαφείρως Αναστασίου

Παρακολούθησα μια ταινία πρόσφατα με τίτλο “Last Night” όπου ένα ζευγάρι απιστεί με διαφορετικό τρόπο και για διαφορετικό λόγο. Μου έκανε εντύπωση πως ο άντρας απάτησε τη γυναίκα του λόγω της έλξης που ένιωθε για τη συνάδελφο του, ενώ η γυναίκα ήταν έτοιμη να απατήσει το σύζυγο της εξαιτίας ενός παλιού της έρωτα… 

Το γενικό συμπέρασμα ήταν πως ένας άντρας θα απατήσει μόνο σωματικά και μετά θα επιστρέψει στο σπίτι του και στη γυναίκα του την οποία πραγματικά αγαπά, δείχνοντας έτσι πως η απάτη ήταν απλά μια σεξουαλική επαφή, ένα απωθημένο, μία ανάγκη του. Ενώ από την άλλη πλευρά η γυναίκα συνέχιζε να είναι ερωτευμένη με τον πρώην της, κρατούσε φωτογραφίες του κρυφά στο σπίτι της και δε δίστασε να βγει έξω μαζί του. Ακόμη κι αν δεν απάτησε ποτέ σωματικά τον σύζυγο της, γιατί όπως είπε “Eίμαι παντρεμένη”, δεν είναι χειρότερο το γεγονός ότι αυτή ήταν ερωτευμένη με κάποιον άλλον;;;

Έψαξα λοιπόν και βρήκα μία έρευνα για τους λόγους που απατά ένας άντρας και τους λόγους που απατά μία γυναίκα. Η συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Robin Milhausen, ερευνήτρια του σεξ στο Πανεπιστήμιο του Guelph, στο Οντάριο. Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 918 ετερόφυλοι άντρες και γυναίκες, οι οποίοι βρισκόταν σε μονογαμική σχέση. Η έρευνα αποκάλυψε πως το 23% των αντρών και το 19% των γυναικών παραδέχθηκαν πως είχαν απατήσει το σύντροφο τους. Οι ερευνητές καθόρισαν την απιστία ως μία σεξουαλική πράξη με κάποιον/α που δεν είναι ο κύριος σύντροφος σου και η οποία θα μπορούσε να βλάψει τη σχέση σου.

Η έρευνα αποκάλυψε πως οι γυναίκες απατούν τον σύντροφο τους αν δεν είναι ικανοποιημένες στη σχέση τους. Γυναίκες οι οποίες είναι δυστυχισμένες στη σχέση τους έχουν 2,6 περισσότερες πιθανότητες να απατήσουν το σύντροφο τους από τις γυναίκες οι οποίες είναι ευτυχισμένες στη σχέση τους. Επίσης, γυναίκες οι οποίες έχουν διαφορετικά σεξουαλικά πιστεύω από το σύντροφο τους έχουν 2,9 περισσότερες πιθανότητες να δημιουργήσουν ένα παράνομο δεσμό.

Όσο αφορά τους άντρες έχει να κάνει περισσότερο με την περηφάνια και το εγώ τους αφού η έρευνα έδειξε ότι αυτοί οι οποίοι έχουν περισσότερο άγχος απόδοσης τότε απατούν πιο εύκολα. Οι άντρες πιστεύουν επιπρόσθετα πως αν έρθεις σε σεξουαλική επαφή με κάποια έξω από τη σχέση σου, τότε δεν χρειάζεται να ξαναδείς αυτό το άτομο ποτέ ξανά.

Η έρευνα έδειξε πως και για τα δύα φύλα, τα άτομα τα οποία νοιάζονται λιγότερο για τη σεξουαλική τους συμπεριφορά έχουν περισσότερες πιθανότητες να απατήσουν το σύντροφο τους. Η Milhausen τόνισε πως οι άνθρωποι που θέλουν να είναι πιστοί στη σχέση τους πρέπει να είναι ειλικρινής για το ποιες είναι οι ανάγκες τους. Τέλος, θεωρεί πως σημαντική ερώτηση που πρέπει να γίνεται στις σχέσεις για να μην φθάσουμε στο σημείο της απιστίας είναι η εξής: “Τι χρειάζεσαι για να είσαι ευτυχισμένος σε αυτή τη σχέση;”
Από την πλευρά του ο Δρ. Θάνος Ασκητής σεξολόγος, αναφέρει πως απιστία θεωρείται και το έντονο φλερτ με άλλα άτομα και όχι μόνο η σεξουαλική επαφή. Προσθέτει επίσης πως οι άνθρωποι (παντρεμένοι ή σε σχέση) που ψάχνουν σεξ εκτός της σχέσης τους είναι λόγο του ότι νιώθουν πλήξη και μοναξιά στη συγκεκριμένη σχέση. Εν κατακλείδι, αναφέρει πως η απιστία δεν συγχωρείται ποτέ απλά είναι μια υποχώρηση, ένας συμβιβασμός.

Πηγή: Washigtonpost.com