Πλούσιο παρά την κρίση το πρόγραμμα της Γιορτής του Κατακλυσμού

a 16 Ειδήσεις
a 6498 Ειδήσεις
Το πλήρες πρόγραμμα των εορτασμών

Παρά τις σημαντικές φέτος οικονομικές μειώσεις, η ποιότητα των επταήμερων εκδηλώσεων εξακολουθεί να παραμένει σε πολύ ψηλά επίπεδα, υπογράμμισε ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης, μιλώντας σήμερα σε διάσκεψη Τύπου με την ευκαιρία της έναρξης την προσεχή Παρασκευή των εκδηλώσεων της «Γιορτής Κατακλυσμού 2012»… 

«Υπήρξε μια ουσιαστική μείωση στα γενικά έξοδα των εκδηλώσεων του φετινού Κατακλυσμού σε σχέση με την περσινή περίοδο, που ανέρχεται στις 40.000 ευρώ», ανέφερε ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης.

«Αυτό αποδεικνύει τη διάθεσή μας να λειτουργήσουμε μέσα στα πλαίσια μιας καλύτερης οικονομικής διαχείρισης του Δήμου, αλλά ταυτόχρονα, ιδιαίτερα για τον Κατακλυσμό που είναι η προμετωπίδα των εκδηλώσεων της Λάρνακας, δεν θέλουμε να υπάρξει μείωση στην ποιότητα. Κι’ είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με την εργασία που έγινε από το Πολιτιστικό Τμήμα και την Επιτροπή Πολιτισμού όσον αφορά την ποιότητα των εκδηλώσεων. Περιέχουν αρκετά μεγάλα ονόματα από την Κύπρο και το εξωτερικό, τα οποία διανθίζονται και με άλλες δραστηριότητες, τα θαλάσσια αγωνίσματα, τουρνουά σκακιού, το θέατρο σκιών, εμπλέκουμε πλέον όλο το παραλιακό μέτωπο σε μια γιορτή για την πόλη της Λάρνακας».

Η αναγκαιότητα διατήρησης των εθίμων του ελληνισμού, συνέχισε ο Δήμαρχος Λάρνακας, «οδήγησε εδώ και πολλά χρόνια το Δήμο Λάρνακας στη δημιουργία μιας διαρκούς πολιτιστικής γέφυρας ανάμεσα στην παράδοση και του σύγχρονου τρόπου ζωής. Η πάνδημη αυτή θαλασσινή γιορτή, αντλεί τις ρίζες της από τη Γένεση της Παλαιάς Διαθήκης, την ελληνική μυθολογία και την κυπριακή λαογραφία, που είναι συνδεδεμένη με την πανάρχαια λατρεία του Αδωνη και της θεάς Αφροδίτης. Η πόλη του Ζήνωνα άρρηκτα δεμένη με τη λαϊκή αυτή πανήγυρη, κατάφερε μέσα από το πέρασμα των χρόνων να διατηρήσει, αλλά και να προβάλλει την παράδοση».

Ο κ. Λουρουτζιάτης πρόσθεσε ότι με την ταυτόχρονη λειτουργία τόσο της Κεντρικής εξέδρας όσο και της εξέδρας στην Πλατεία Ευρώπης, «οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα ποικίλο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Λαϊκοί ποιητές, χορευτές και τραγουδιστές θα διαγωνιστούν, ενώ η σάτιρα, τα θεατρικά στιγμιότυπα και τα παιδικά προγράμματα θα έχουν την τιμητική τους. Αναντίρρητα δεν θα μπορούσαν να λείψουν από τη μεγάλη αυτή γιορτή και τα γνωστά καλλιτεχνικά ονόματα από Κύπρο και Ελλάδα, που θα δηλώσουν δυναμικά την παρουσία τους».

Συνεχίζοντας είπε πως «με ένα περιβάλλον που παραπέμπει σε άλλες εποχές, το κηποθέατρο του Μεσαιωνικού Κάστρου, θα φιλοξενήσει το Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών (Καραγκιόζη), ενώ στην Πλατεία Κίμωνος, δεκατρία ειδικά κατασκευασμένα περίπτερα θα μας ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο, με την προβολή παραδοσιακών κυπριακών επαγγελμάτων. Η πανήγυρη θα διαρκέσει για μέρες, κατά μήκος της Λεωφόρου Αθηνών.

Η θάλασσα για τον άνθρωπο, ήταν πάντοτε ένας άγνωστος και ανεξερεύνητος κόσμος, ωστόσο είναι αρκετά οικεία προς τη φύση του και για το λόγο αυτό κατάφερε να μεταφέρει αθλήματα στον υδάτινο κόσμο. Ετσι, και η Λάρνακα εκμεταλλεύεται την προνομιακή της θέση σαν παραλιακή πόλη και εντάσσει κάθε χρόνο στο πρόγραμμα του Κατακλυσμού ναυταθλητικά αγωνίσματα, καθώς και κολυμβητικούς αγώνες που πραγματοποιούνται στο κολυμβητήριο του Ναυτικού Ομίλου Λάρνακας.

Η Πλατεία Ευρώπης, θα φιλοξενήσει για ακόμα μια χρονιά, το Σκακιστικό Τουρνουά Μπλιτζ, ενώ στην παραλία των Φοινικούδων θα διεξαχθεί ο Παγκύπριος Διαγωνισμός Beach – Volley».

Στη συνέχεια, ο Ανδρέας Λουρουτζιάτης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της «Γιορτής Κατακλυσμού 2012».

«Την Παρασκευή 1 Ιουνίου», είπε, «μετά την καθιερωμένη έναρξη της Γιορτής ο Δημήτρης Φανή με την πραγματικά υπέροχη φωνή του και τη συμμετοχή της Χριστίνας Παύλου, θα μας μεταφέρουν σε ένα μουσικό σεργιάνι αφιερωμένο στον αξέχαστο δημιουργό Μάριο Τόκα. Τη σκυτάλη θα πάρει ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, που θα μας χαρίσει μερικές από τις μεγαλύτερες του επιτυχίες».

Το Σάββατο 2 Ιουνίου, μετά το διαγωνισμό κυπριακών χορών το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει τον Κύπριο τραγουδιστή Ανδρόνικο και την Ολγα Βενετσιάνου και στη συνέχεια την Εύη Καπάταη.

Την Κυριακή 3 Ιουνίου, η ποιητική αναμέτρηση με ερωτικά τραγούδια, κυπριακά ποιήματα και τσιαττιστά θα ψυχαγωγήσει τον κόσμο που από νωρίς περιμένει να τα παρακολουθήσει. Το πρόγραμμα της Κυριακής θα το κλείσει ο γνωστός, επίσης Κύπριος, τραγουδιστής Σταύρος Κωνσταντίνου.

Τη Δευτέρα 4 Ιουνίου, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με το διαγωνισμό Αυλού και Μπάλου και θα ολοκληρωθεί με τη μεγάλη συναυλία του Αντύπα, ενώ την Τρίτη 5 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί ο Διαγωνισμός Ελληνικού Τραγουδιού με ερασιτέχνες τραγουδιστές.

Το μουσικό μέρος του Κατακλυσμού θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη στις 6 Ιουνίου με τη Σαλίνα και το νεανικό συγκρότημα 48 ΩΡΕΣ, που θα σημάνουν και τη λήξη της πανήγυρης.

Οι Αντρέας Αργυρίδης, Λουκάς Θουπή, Σοφοκλής Κασκαούνιας και Κωστάκης Κωνσταντίνου (Μάκης), μας υπόσχονται άφθονο γέλιο μέσα από τα σατιρικά τους στιγμιότυπα, κατέληξε.