Πρόταση για τους κατόχους αξιογράφων καταθέτει τη Δευτέρα ο Ν. Αναστασιάδης

a 120 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 5594 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Την ελπίδα ότι Κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα θα δώσουν μάχη για κατοχύρωση των κατόχων αξιογράφων που ενδεχομένως να εξαπατήθηκαν από τις τράπεζες, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος είπε παράλληλα πως θα καταθέσει στη συνάντηση της Δευτέρας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συγκεκριμένη πρόταση για το θέμα.

Ο κ. Αναστασιάδης είχε σήμερα συνάντηση στο γραφείο του με τον Πρόεδρο και μέλη του ΔΣ του Συνδέσμου Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων για συζήτηση του μείζονος θέματος των αξιογράφων, το οποίο θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης και με την Τρόικα.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι όσο ο χρόνος περνά φαίνεται να εδραιώνεται η πεποίθηση της αδικίας που έχουν υποστεί οι κάτοχοι αξιογράφων.

«Θέλω να πιστεύω ότι η Κυβέρνηση και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας θα λάβουν σοβαρά υπόψη τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να δώσουμε μάχη έτσι ώστε να κατοχυρωθούν οι μη θεσμικοί, τουλάχιστον, επενδυτές, οι οποίοι υπήρξαν θύματα κατά το πλείστον είτε της απληστίας, είτε και ενεργειών, οι οποίες οδήγησαν σωρεία συμπατριωτών μας στο να εναποθέσουν ή και να καταθέσουν ή και να μετατρέψουν καταθέσεις τους σε αξιόγραφα, τα οποία, όπως εξελίσσεται η κατάσταση, υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγήσουν πολλούς σε χρεοκοπία», είπε.

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως κατά τη συνάντηση των κομμάτων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ερχόμενη Δευτέρα, ο ΔΗΣΥ θα καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση πάνω στο θέμα. «Θέλω να ελπίζω ότι η Κυβέρνηση, σε συνεργασία και με την Κεντρική Τράπεζα, θα διεκδικήσουν δυναμικά και θα πετύχουν τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των συμπατριωτών μας που κατέχουν αξιόγραφα, και οπωσδήποτε υπήρξαν θύματα μιας ενδεχόμενης παραπληροφόρησης», είπε.

Ο Πρόεδρος της Συνδέσμου Κατόχων Αξιογράφων Φοίβος Μαυροβουνιώτης, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ για την αμέριστη υποστήριξη των δικαιωμάτων των κατόχων αξιογράφων, είπε ότι ο Σύνδεσμος αναμένει το συντομότερο δυνατό την έκδοση του επίσημου πορίσματος της Κεντρικής Τράπεζας.

Στο πόρισμα θα διαφανεί, όπως δήλωσε ο κ. Μαυροβουνιώτης, ότι οι τράπεζες παρανόμησαν, δεν ακολούθησαν τις οδηγίες της ΚΤ ούτε και την ευρωπαϊκή οδηγία της MiFID, σύμφωνα με την οποία όφειλαν να είχαν αδειούχους επενδυτικούς συμβούλους για να πωλούν ένα επενδυτικό προϊόν υψηλού κινδύνου.

«Είναι απαραίτητο το πόρισμα αυτό να εκδοθεί και να βρίσκεται στα χέρια εκείνων που θα διαπραγματευτούν με την Τρόικα την τύχη μας όταν θα έρθει η ώρα», είπε, προσθέτοντας πως πρέπει να διεκδικήσουν και να απαιτήσουν όπως να μην γίνει αποδεκτό τα αξιόγραφα να μετατραπούν σε μετοχές. «Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία για όλους τους κατόχους αξιογράφων», πρόσθεσε.

Επίσης, ο κ. Μαυροβουνιώτης είπε πως τόσο η Λαϊκή Τράπεζα όσο και η Τράπεζα Κύπρου είχαν υποσχεθεί στο Σύνδεσμο σε συνάντηση που είχαν πριν από 20 περίπου μέρες, ότι θα έδιναν μια πρόταση που θα αποτελούσε συνολική λύση και η οποία θα διασφάλιζε τα κεφάλαια των κατόχων αξιογράφων. «Αυτή η πρόταση έμεινε μέσα στο συρτάρι, ακόμα δεν την πήραμε, αναμένουμε το συντομότερο δυνατό την πρόταση των δύο Τραπεζών», πρόσθεσε.

Ο κ. Μαυροβουνιώτης σημείωσε πως αν δεν δικαιωθούν θα προκύψουν ανεπανόρθωτα προβλήματα και στην κυπριακή οικονομία, καθώς οι κάτοχοι αξιογράφων δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να αποσύρουν όλες τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες. «Μιλούμε για πολλά εκατομμύρια γιατί αν θεωρήσουμε ότι είμαστε 17 χιλιάδες οι κάτοχοι αξιογράφων, ο περίγυρος μας με τις οικογένειες μας είναι 60 χιλιάδες», είπε.

Ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Σταύρος Γιαλλουρίδης είπε ότι τα αξιόγραφα είναι προϊόν εξαπάτησης και ως Σύνδεσμος «δεν θα δεχθούμε κανένας διορισμένος αξιωματούχος του κράτους να παίξει στα ζάρια τις τύχες και τους μόχθους μιας ζωής. Κανένας διορισμένος αξιωματούχος δεν θα υποθηκεύσει το μέλλον εμάς και των παιδιών μας», είπε και πρόσθεσε πως ο Σύνδεσμος αναμένει την ξεκάθαρη θέση της Κυβέρνησης επί του θέματος.

Το μέλος του Συνδέσμου Λεόντιος Χατζηβασίλης είπε ότι το πόρισμα της ΚΤ έχει πλέον διαρρεύσει και είναι καταπέλτης κατά των τραπεζών. «Έχει σημειώσει σωρεία παραβάσεων η ίδια η ΚΤ μέσα από τις καταγγελίες που κάναμε», είπε και πρόσθεσε πως «τα συντεταγμένα όργανα αυτού του κράτους αλλά και η ίδια η Τρόικα δεν μπορούν να έρθουν και να νομιμοποιήσουν αυτή τη παρανομία, δεν μπορούν να γίνουν συνένοχοι».