Ευ. Βενιζέλος: Το Κυπριακό είναι το πρώτο εθνικό μας θέμα

a 19 Ειδήσεις
a 7500 Ειδήσεις
Το κυπριακό παράδειγμα ως προς τις έρευνες για την ανεύρεση υδρογονανθράκων είναι πάρα πολύ σημαντικό για την ελληνική περίπτωση, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο. Πρόσθεσε ότι και η Ελλάδα θα προχωρήσει στο θέμα αυτό με βάση το σεβασμό προς το Διεθνές Δίκαιο… 

«Στην Ελλάδα έχουμε πλήρη αίσθηση και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά και των υποχρεώσεων που έχουμε απέναντι στις μελλοντικές γενιές» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος ύστερα από συνάντηση μιας ώρας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

Πρόσθεσε πως η οριοθέτηση όχι μόνο της υφαλοκρηπίδας, αλλά και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και όλων των άλλων θαλασσίων ζωνών είναι πράξη σεβασμού προς το Διεθνές Δίκαιο.

«Απαράβατος κανόνας και αρχή της εξωτερικής μας πολιτικής είναι ο πλήρης σεβασμός, αλλά και η εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου μέσα σε πνεύμα καλής γειτονίας, καλής πίστης και διάθεσης συνεργασίας με όλες τις χώρες της περιοχής», είπε ο κ. Βενιζέλος.

Τόνισε πως η Ελλάδα ως δύναμη σταθερότητας και ευθύνης θα κινηθεί στα θέματα αυτά, θέλοντας να διαφυλάξει τον πλούτο της, τα δικαιώματά της, αλλά να παίζει πάντα ένα ενεργό πρωταγωνιστικό ρόλο για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή.

«Όταν μιλάμε για ευρύτερη περιοχή, ευρισκόμενοι στην Κύπρο, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας όχι μόνο τη νοτιανατολική Ευρώπη, όχι μόνο το Αιγαίο, αλλά φυσικά και την ανατολική Μεσόγειο που είναι η κοινή μας περιοχή, η γειτονία μας με τη διεθνή έννοια του όρου» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Περαιτέρω είπε ότι με τον πρόεδρο Χριστόφια συζήτησε θέματα θέματα που αφορούν στην Ευρωζώνη και τόνισε ότι η Ελλάδα κάνει μια τεράστια προσπάθεια να σταθεί στα πόδια της και να υπερβεί οριστικά την κρίση.

«Μάς ενδιαφέρει πάρα πολύ τώρα που συζητούμε για την αναγέννηση και αναβάθμιση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, με την επανακεφαλαιοποίηση και την εξυγίανσή του, να δούμε πώς μπορούμε να συνδέσουμε τους δικούς μας σχεδιασμούς με τους σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα», είπε ο κ. Βενιζέλος.

Εξάλλου, τόνισε ότι το Κυπριακό είναι «για μας πάντα η πρώτη εθνική προτεραιότητα και ο καθοριστικός παράγοντας για την ελληνική εθνική στρατηγική», που όπως είπε, «έχει συνείδηση της ιστορίας και της ευθύνης απέναντι στο έθνος και απέναντι στις επόμενες γενιές».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως θεώρησε ότι πρέπει να ξεκινήσει τις διεθνείς του επαφές του από τη Λευκωσία, όχι μόνο για λόγους εθνικούς, ιστορικούς και συμβολικούς, αλλά και για λόγους βαθύτατα πολιτικούς.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε μικρό καταλύτη την επικείμενη ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο, γιατί θέτει επί τάπητος, με πολύ έντονο θεσμικό τρόπο, το ζήτημα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από όλους όσοι έχουν ευρωπαϊκές φιλοδοξίες.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε την ευρωπαϊκή τους προοπτική και ενσωμάτωση, αλλά αυτό προϋποθέτει σεβασμό των ευρωπαϊκών αρχών, του ευρωπαϊκού κεκτημένου» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Συνάντηση με Ομήρου

Το Κυπριακό είναι το πρώτο εθνικό μας θέμα, υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ύστερα από τη συνάντηση που είχε το πρωί στη Λευκωσία με τον πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου.

Από την πλευρά του, ο κ. Ομήρου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και από τη νέα του θέση ο κ. Βενιζέλος θα είναι σταθερός συμπαραστάτης προς τον κυπριακό λαό «γιατί άλλωστε κοινή είναι η μοίρα του ελληνισμού, κοινοί είναι οι κίνδυνοι και μαζί τους αντιμετωπίζουμε».

Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε τη χαρά του για τη συνάντηση με τον κ. Ομήρου όχι μόνο υπό τη θεσμική ιδιότητα του τελευταίου, αλλά κυρίως με την ιδιότητα «ενός φίλου ομοϊδεάτη, με τον οποίο μοιραζόμαστε κοινές αγωνίες και κοινές αξιακές προτεραιότητες και επιλογές».

«Το Κυπριακό είναι πράγματι το πρώτο εθνικό μας θέμα και ευρισκόμενος εδώ στην Κύπρο δεν αντιπροσωπεύω μόνο το ΠΑΣΟΚ και τη δημοκρατική προοδευτική παράταξη, αλλά όλο το ελληνικό πολιτικό φάσμα, όλον τον ελληνικό λαό, που έχει πάντα το νου του και την καρδιά του στραμμένα εδώ στην Κύπρο», πρόσθεσε.

Ανέφερε πως «μας συνδέουν διπλοί δεσμοί αλληλεγγύης, οι ακατάλυτοι εθνικοί δεσμοί, αλλά και οι πρόσθετοι δεσμοί της κοινοτικής αλληλεγγύης τώρα που και τα δυο κράτη δεν είναι απλώς και μόνο κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά και κράτη μέλη της ευρωζώνης».

Είπε πως η σταθερότητα της ευρωζώνης «έχει πολύ μεγάλη σημασία για την ευημερία των πολιτών μας, για την πρόοδο και την ανάπτυξη, για την ανάσχεση της ύφεσης, για την οριστική υπέρβαση της κρίσης, η οποία απειλεί στο σύνολο της ευρωζώνης, θα έλεγα το σύνολο της διεθνούς οικονομίας». Πρόσθεσε πως έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να κοιτάζουμε πάντοτε τη μεγάλη εικόνα, γιατί μόνον τοποθετούμενοι μέσα στη μεγάλη εικόνα μπορούμε να προστατέψουμε και το δικό μας εθνικό συμφέρον.

Ευχαρίστησε για τα αισθήματα συμπαράστασης προς τον ελληνικό λαό, «που υφίσταται θυσίες, που περνά μια κρίση με αξιοπρέπεια αλλά με αγωνία». Είπε πως θέλουν ο κυπριακός λαός να αντλήσει διδάγματα και να διαμορφώσει τα δικά του τείχη προστασίας σε σχέση και με την οικονομία, «γιατί μια ισχυρή οικονομία στην Κύπρο είναι μια παράμετρος εθνικής ισχύος εξαιρετικά κρίσιμος και χρήσιμος για τη διαχείριση του μεγάλου ανοικτού εθνικού μας θέματος».

«Άρα έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία στις συζητήσεις μας πλέον να προσθέτουμε και αυτές τις παραμέτρους της δημοσιονομικής, χρηματοοικονομικής αλλά και ενεργειακής πολιτικής, που μπορεί να αποδειχθεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο τρίπτυχο και για την εξωτερική πολιτική και για την κοινή πολιτική ασφάλειας και σταθερότητας που πρέπει να εφαρμόζουμε στον κοινό μας χώρο, που είναι ο χώρος της Ευρώπης, αλλά και ο χώρος της Ανατολικής Μεσογείου, που πρέπει πάντα να τονίζουμε τη στρατηγική και γεωστρατηγική του σημασία», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Ο κ. Ομήρου είχε πως ευχήθηκε στον κ. Βενιζέλο κάθε επιτυχία στα νέα καθήκοντα και ευθύνες που έχει αναλάβει «στην υπηρεσία του αδελφού ελληνικού λαού».

Είπε πως ο κ. Βενιζέλος ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή των αγώνων του κυπριακού ελληνισμού, για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, αλλά και σε κάθε προσπάθεια, πρωτοβουλία, για να τερματιστεί η αναχρονιστική τουρκική στρατιωτική κατοχή και για να αποκατασταθούν τα καταπατούμενα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες του λαού μας.

Είπε επίσης πως εξέφρασε προς τον κ. Βενιζέλο εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων «την πλήρη συμπαράστασή μας στον αδελφό ελληνικό λαό σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Εχω πει ότι είμαστε για τα δύσκολα εμείς οι Έλληνες για να ξεπεραστεί η κρίση και να μπει ξανά η Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης, της ευημερίας και της προόδου, της προκοπής για να μπορέσουμε Κύπρος και Ελλάδα να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις, τους κινδύνους αλλά να αξιοποιήσουμε και τις ευκαιρίες».

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ