Εισέπραξαν πολιτική βούληση οι κουρεμένοι καταθέτες

CEB1 51 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
Πήγαν στο Προεδρικό και είδαν Ν. Αναστασιάδη και Χ. Γεωργιάδη, ζητώντας λύσεις
Θα έχουν συναντήσεις τις επόμενες εβδομάδες με τον Υπουργό Οικονομικών, για να σχεδιάσουν λύση, θα τη δώσουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κι αυτός θα τη δώσει στο Υπουργικό για έγκριση

CEB1 394 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Σειρά συναντήσεων με τον Υπουργό Οικονομικών για συζήτηση προτάσεων και εισηγήσεων για λύση του προβλήματος των κουρεμένων καταθετών της Λαϊκής Τράπεζας θα έχει τις επόμενες εβδομάδες ο Σύνδεσμος Καταθετών της Λαϊκής (ΣΥΚΑΛΑ). Στόχος είναι να υπάρξει κατάληξη σε συμφωνημένη πρόταση, η οποία θα δοθεί στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος με τη σειρά του θα την καταθέσει στο Υπουργικό για έγκριση.

Η απόφαση ελήφθη, χθες, σε συνάντηση που είχε ο ΣΥΚΑΛΑ με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη. Όπως δήλωσε στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος του ΣΥΚΑΛΑ, Άδωνις Παπακωνσταντίνου, η χθεσινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ήταν η πρώτη μετά από δύο χρόνια και σ’ αυτήν συζητήθηκαν τρόποι, ώστε να βρεθεί ένα σχέδιο αποζημίωσης των καταθετών της Λαϊκής οι οποίοι, όπως σημείωσε, πλήρωσαν το μεγαλύτερο τίμημα από το κούρεμα των καταθέσεων.

Νέα προσέγγιση
Σε ερώτησή μας αν ο ΣΥΚΑΛΑ πιστεύει πως υπάρχει πρόθεση για αποζημίωση των κουρεμένων καταθετών, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η ειδοποιός διαφορά της χθεσινής συζήτησης με τις προηγούμενες εστιάζεται στο γεγονός ότι χθες υπήρξε παραδοχή από πλευράς κυβέρνησης ότι πραγματικά μια μεγάλη μερίδα πολιτών, οι καταθέτες της Λαϊκής δηλαδή, πλήρωσαν το μεγαλύτερο τίμημα μετά την απόφαση του Γιούρογκρουπ το 2013.

«Αντιληφθήκαμε να υπάρχει μια νέα προσέγγιση στο πρόβλημα», σημείωσε. «Υπάρχει τουλάχιστον διάθεση για συζήτηση. Δεν πήραμε φυσικά υποσχέσεις, αλλά διαπιστώσαμε και μας ελέχθη ότι υπάρχει πολιτική βούληση για συζήτηση, ώστε να ανατραπεί η σε βάρος μας αδικία».

Βail in, bail out
Ο κ. Παπακωνσταντίνου σχολίασε και τη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών, η οποία επαναλαμβάνεται τον τελευταίο καιρό, ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να μετατρέψει το bail in σε bail out.

«Αντιλαμβανόμαστε τη θέση του Υπουργού», ανέφερε, «γιατί αναγνωρίζουμε ότι η όποια λύση βρεθεί για το πρόβλημά μας δεν πρέπει να συγκρούεται με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, ασχέτως αν η ΕΕ ενήργησε παράνομα σε βάρος μας. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια ευφάνταστη λύση, η οποία θα αίρει την αδικία σε βάρος μας, δεν θα φορολογεί τους συμπολίτες μας, αλλά βεβαίως δεν θα δίνει συνέχεια στην υφιστάμενη κατάσταση των κουρεμένων καταθετών».

Τι είπε ο Υπουργός
Σημειώνεται, πάντως, ότι χθες ο Υπουργός Οικονομικών επανέλαβε εμμέσως πλην σαφώς τη θέση του, λέγοντας χαρακτηριστικά τα εξής:

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως κάποιοι συμπολίτες μας έχουν υποστεί κόστος λόγω των λαθών και των παραλείψεων του παρελθόντος, πρώτα απ’ όλα στην πραγματική οικονομία: Επιχειρήσεις έκλεισαν, θέσεις εργασίας χάθηκαν αλλά και καταθέτες στον τραπεζικό τομέα έχουν υποστεί ζημιά. Αναγνωρίζεται αυτό το γεγονός, όμως, θεωρώ πως πρέπει την ίδια ώρα να αναγνωρίζεται και η δυσκολία του κράτους να γυρίσει τον χρόνο πίσω και να αναιρέσει αυτήν τη ζημιά, το κόστος που έχουν υποστεί οι συμπολίτες μας. Παρόλα αυτά συμφωνήσαμε πως θα συνεχίσουμε τον διάλογο».

Διάφορες ιδέες
Μιλώντας μετά τη συνάντηση και αφού άκουσε τη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών, ο Πρόεδρος του ΣΥΚΑΛΑ είπε πως συμφωνήθηκε να εξεταστούν οι διάφορες ιδέες και προτάσεις τόσο από τον Σύνδεσμο όσο και από το Υπουργείο Οικονομικών.

«Στη συνέχεια», πρόσθεσε, «θα επανέλθουμε σύντομα, για να παρουσιάσουμε και στον Πρόεδρο αυτά τα οποία θα παρουσιάσουμε σαν ΣΥΚΑΛΑ στο Υπουργείο Οικονομικών σε συνάρτηση πιθανώς και με άλλα Υπουργεία, τα οποία πιθανώς να εμπλέκονται, για να δούμε τι είναι εκείνο, το οποίο μπορεί να γίνει, τι είναι εκείνο το οποίο δεν μπορεί να γίνει, για να ξεκινήσουμε επιτέλους να δίνουμε λύσεις σε προβλήματα, τα οποία υπάρχουν».

Ανέφερε, επίσης, ότι έχουν κατατεθεί και νέες προτάσεις και επικαιροποιημένες παλαιότερες προτάσεις «οι οποίες αυτήν τη στιγμή δεν βρίσκονται στο στάδιο εκείνο, στο οποίο θα μπορούσαν να εξηγηθούν ή και να δημοσιοποιηθούν».

«Δεν έχουν βιβλιάριο επιταγών να κόβουν τσεκς»
«Η Κυβέρνηση», τόνισε, «δεν έχει ένα βιβλιάριο επιταγών στο οποίο μπορεί να ξεκινήσει να γράφει ονόματα καταθετών, οι οποίοι θα εισπράξουν λεφτά. Πάντως εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχουν λύσεις, θα θέσουμε ενώπιον πρώτα του Υπουργού και μετά του Προέδρου της Δημοκρατίας όλα αυτά τα πράγματα, τα οποία κατά τη γνώμη μας είναι εφικτά και ελπίζουμε ότι θα τύχουν θετικής ανταπόκρισης, για να αρχίσει πλέον το πρόβλημα να λύνεται.

Χρειάζεται, όμως, αρκετή μελέτη, αλλά ευτυχώς υπάρχει η βάση πάνω στην οποία θα μπορέσουμε να δουλέψουμε. Ζητήματα, όπως η βιωσιμότητα και η αποτελεσματική εφαρμογή των προτάσεων, θα εξαρτηθούν από τις μελέτες και τις συναντήσεις που θα έχουμε εντός των προσεχών εβδομάδων».

Αβγά στον τοίχο
Ο πρόεδρος του ΣΥΚΑΛΑ τα έβαλε για άλλη μια φορά με την Κεντρική Τράπεζα, η οποία ως Αρχή Εξυγίανσης διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής.

«Η Κεντρική», είπε, «πήρε περιουσιακά στοιχεία αξίας €900 εκατομμυρίων και τα μείωσε στα €280 εκ., ενώ άλλαξαν δύο ειδικοί διαχειριστές των περιουσιακών αυτών στοιχείων. Τώρα προσπαθούν με τις μετοχές της Τράπεζας Κύπρου σε τιμή, η οποία είναι η χαμηλότερη από το 2014. Ίδωμεν. Βασικά έχουμε υψώσει τα χέρια σε ό,τι αφορά αυτά τα περιουσιακά στοιχεία διότι ό,τι και να κάνουμε, ό,τι και να εισηγηθούμε σε ό,τι αφορά την Αρχή Εξυγίανσης είναι σαν να ρίχνουμε αβγά πάνω στον τοίχο».

Απαντώντας σε ερώτηση αν τέθηκε θέμα συμμετοχής των καταθετών της Λαϊκής στο μετοχικό κεφάλαιο του Συνεργατισμού, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε πως δεν είναι κάτι το οποίο έχει αποκλειστεί, αλλά δεν υπάρχει και κάτι χειροπιαστό αυτήν τη στιγμή υπό τη μορφή συγκεκριμένης πρότασης.

«Είναι κάτι το οποίο βρίσκεται στις σημειώσεις του Υπουργού. Ο ίδιος το είχε θέσει. Δεν υπάρχει όμως κάτι τελεσίδικο για συμμετοχή στο μελλοντικό σχήμα του Συνεργατισμού».

Τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε και στις αγωγές που έχουν καταχωρισθεί από πολλές χιλιάδες καταθετών και είπε πως αυτές είναι ανεξάρτητες από τις συζητήσεις που γίνονται τώρα.
«Εάν βρεθεί η πολιτική λύση και είναι ικανοποιητική δεν υπάρχει και κανένας λόγος να συνεχιστούν οι αγωγές», κατέληξε.

Πηγή: SigmaLive