Φωκαΐδης: “Επαγγελματικός μικτός στρατός μετά τη λύση”

CEB1 29 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου, Χριστόφορος Φωκαΐδης
CEB1 1416 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου, Χριστόφορος Φωκαΐδης

Επαγγελματικός μικτός ομοσπονδιακός στρατός θα δημιουργηθεί σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, τονίζει ο υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης, σε συνέντευξή του στον. Ο κ. Φωκαΐδης εύχεται να υπάρξουν εξελίξεις που να οδηγήσουν σε αποδεκτή λύση, σημειώνοντας παράλληλα ότι το Υπουργείο Άμυνας θα είναι έτοιμο να προσαρμοστεί σε μια τέτοια εξέλιξη.

Σύμφωνα με τον υπουργό, θα δημιουργηθεί ένας στρατός χωρίς θητεία, ο οποίος θα αποτελείται μόνο από επαγγελματικά στελέχη και θα επιτρέπει στην Κύπρο να προστατεύει τον εαυτό της και τα συμφέροντά της, ανταποκρινόμενος παράλληλα στις σύγχρονες απειλές.

Ο υπουργός απάντησε και για τις φήμες αναφορικά με το μέλλον των στελεχών σε περίπτωση λύσης, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι κανένας δεν πρόκειται να χάσει τη δουλειά του.

Ο κ. Φωκαΐδης αναφέρθηκε και στο θέμα της μη ψήφισης των κανονισμών για προαγωγές και αφυπηρετήσεις από τη Βουλή. Εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα Βουλή θα ψηφίσει τους κανονισμούς χωρίς άλλη καθυστέρηση, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τον εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς.

Ερωτηθείς για τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη από την Ελεγκτική Υπηρεσία και την Αστυνομία για εξοπλιστικά συστήματα που απέκτησε η Εθνική Φρουρά, ανέφερε ότι έχει αποσπαστεί στην Ελεγκτική Υπηρεσία αξιωματικός ο οποίος βοηθά στη διερεύνηση των υποθέσεων.

Η ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα τα στελέχη της Εθνικής Φρουράς, κυρίως μετά τις αναφορές ότι στόχος είναι η λύση μέχρι το τέλος του χρόνου. Το Υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΦ εργάζονται πυρετωδώς για να υλοποιηθεί η αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς. Σε αυτούς τους σχεδιασμούς λαμβάνονται υπόψη και οι εν εξελίξει συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού;

Η αποστολή μας, ως Υπουργείο που έχει την ευθύνη για την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας, δεν επηρεάζεται από το εκάστοτε κλίμα αισιοδοξίας ή απαισιοδοξίας σε σχέση με το Κυπριακό. Εμείς προχωρούμε με τον σχεδιασμό μας, που δεν είναι άλλος από την ενίσχυση και την αναβάθμιση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας. Βεβαίως, ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός, όπως πάντοτε στον στρατό, πρέπει να έχει προβλέψεις για όλα τα σενάρια.

Μακάρι να υπάρξουν εξελίξεις που να μας οδηγήσουν σε λύση αποδεκτή, εντός του 2016, μια λύση που να παρέχει εχέγγυα ασφάλειας για τον κυπριακό Ελληνισμό. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος και η ευχή όλων μας. Εάν υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη, φυσικά και θα είμαστε πανέτοιμοι να προσαρμοστούμε.

Και θα προσαρμοστούμε προς την κατεύθυνση ενός επαγγελματικού μικτού ομοσπονδιακού στρατού. Ενός στρατού, χωρίς θητεία για κληρωτούς, αλλά αποτελούμενου μόνο από επαγγελματικά στελέχη, που θα επιτρέπει στην Κύπρο να προστατεύει τον εαυτό της και τα συμφέροντά της.

Τα δεδομένα έχουν αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν. Σήμερα οι απειλές δεν είναι μόνο οι συμβατικές και προερχόμενες από κράτη. Έχουμε σήμερα μη κρατικούς δρώντες, ασύμμετρες απειλές, την τρομοκρατία. Έχουμε κράτη που καταρρέουν και έχουμε τη διάδοση όπλων, που μπορούν να περιέλθουν στην κατοχή εξτρεμιστικών οργανώσεων. Με δεδομένη, λοιπόν, την πολύ ορθή θέση μας ότι δεν θέλουμε εγγυητές μετά τη λύση, θα πρέπει τουλάχιστον να είμαστε σε θέση να προστατεύουμε τον εαυτό μας.

Η Κύπρος, με λύση ή χωρίς λύση, δεν θα αλλάξει γεωγραφία. Θα συνεχίσει να βρίσκεται σε αυτή την ευαίσθητη και ταραγμένη περιοχή. Και πρέπει να προσθέσω ότι ο σημαντικά αναβαθμισμένος γεωπολιτικός ρόλος της Κύπρου, ως παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο σε περίπτωση λύσης, συμβάλλοντας περαιτέρω στην κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με αυτά λέγοντας, θα ήθελα να επαναλάβω ότι κανένας λόγος δεν υπάρχει ανησυχίας για τα μόνιμα στελέχη μας. Κανείς δεν πρόκειται να χάσει τη δουλειά του σε περίπτωση λύσης και κανείς δεν πρέπει συνεπώς να παρασύρεται από φήμες που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα.

Πώς επηρεάζεται η Εθνική Φρουρά από τη μη ψήφιση των κανονισμών για προαγωγές και αφυπηρετήσεις στους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, με δεδομένες και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν;

Το ζήτημα αυτό εκκρεμεί για μια δεκαετία και προκαλεί δυσχέρειες στην όλη λειτουργία της Εθνικής Φρουράς, με σημαντική αρνητική επίπτωση στο ηθικό του προσωπικού, και ιδιαίτερα των νεότερων στελεχών. Γι’ αυτό και ως Υπουργείο έχουμε εργαστεί συστηματικά για την ολοκλήρωση αυτών των κανονισμών, που εδώ και έξι μήνες βρίσκονται ενώπιον της Βουλής.

Ελπίζω ότι η νέα Βουλή θα τους εγκρίνει χωρίς άλλη καθυστέρηση. Γιατί, πέραν των όσων έχω αναφέρει, οι κανονισμοί αυτοί αποτελούν και ένα σημαντικό στοιχείο της όλης προσπάθειας που καταβάλλουμε εντατικά το τελευταίο διάστημα για την αναδιοργάνωση, τον εκσυγχρονισμό και τη μετατροπή της Εθνικής Φρουράς σε έναν σύγχρονο ημιεπαγγελματικό στρατό.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία διεξάγει έρευνες για εξοπλισμούς που απέκτησε η Εθνική Φρουρά. Ποια η θέση του Υπουργείου γι’ αυτές τις έρευνες και ειδικά για το θέμα των ελικοπτέρων Agusta / Westland AW-139, για το οποίο αναμένονται σύντομα αποφάσεις από τη Νομική Υπηρεσία;

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα το Υπουργείο, είχα θέσει ως βασικό στόχο τη χρηστή διοίκηση, τη διαφάνεια και τη δημιουργία προϋποθέσεων συνεχούς ελέγχου σε ό,τι αφορά την οικονομική διαχείριση και ειδικά σε σχέση με τα εξοπλιστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να σας πω ότι από τον πρώτο χρόνο αποσπάσαμε στην Ελεγκτική Υπηρεσία αξιωματικό με ειδίκευση στα οικονομικά για να διευκολύνει το έργο του ελέγχου του Υπουργείου και της Εθνικής Φρουράς. Την ίδια ώρα δόθηκαν οδηγίες προς το ΓΕΕΦ για την παροχή κάθε βοήθειας και για συλλογή πληροφοριών για διευκόλυνση του έργου του Ελεγκτή, με τον οποίο διατηρούμε, πρέπει να πω, μια πολύ στενή συνεργασία σε συνεχή βάση.

Πρέπει επίσης να προσθέσω ότι έχουν δοθεί οδηγίες για τη σύσταση και Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου Στρατού, προκειμένου με κάθε τρόπο να συμβάλουμε στην αποκατάσταση του αισθήματος εμπιστοσύνης για το έργο και την αποστολή της Εθνικής Φρουράς γιατί αναμφίβολα παλαιότερα σκάνδαλα, είτε στην Κύπρο είτε και αλλού, δημιουργούν αρνητική εικόνα.

Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα της αγοράς των ελικοπτέρων Agusta το 2008, για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη ποινική έρευνα, δεν μπορώ να σας διαφωτίσω γιατί δεν έχω ούτε γνώση, ούτε και την όποια αρμοδιότητα.

Έχετε συμπληρώσει ήδη δύο χρόνια στο Υπουργείο Άμυνας. Μια από τις προτεραιότητες που είχατε θέσει ήταν η αναδιοργάνωση και ο εκσυγχρονισμός της Εθνικής Φρουράς. Η υλοποίηση αυτής της προτεραιότητας θα γίνει πράξη τους επόμενους μήνες αφού άναψε το πράσινο φως το Υπουργικό. Ποιες είναι οι υπόλοιπες προτεραιότητες που έχετε θέσει;

Πρώτος στόχος, όπως έχετε πει, είναι η αναδιοργάνωση και ο εκσυγχρονισμός της Εθνικής Φρουράς, στη βάση του σχεδίου που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και με πυρετώδεις ρυθμούς υλοποιείται σε όλα τα επίπεδα και σε όλη την Κύπρο.

Δεύτερος μεγάλος στόχος για τον επόμενο χρόνο είναι η ολοκλήρωση της διοικητικής μεταρρύθμισης του Υπουργείου, που σημαίνει μεταξύ άλλων συστέγαση μαζί με το Γενικό Επιτελείο της Εθνικής Φρουράς. Αυτό, θα εξοικονομήσει πόρους και προσωπικό, θα αναβαθμίσει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό την όλη λειτουργία του Υπουργείου και του ΓΕΕΦ.

Μιλάμε για μια εκ βάθρων αλλαγή, στα πρότυπα σύγχρονων Υπουργείων, που σημαίνει πολύ μεγαλύτερη παραγωγικότητα, ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων, μείωση γραφειοκρατίας αλλά και νέες δυνατότητες για σύζευξη και αξιοποίηση τόσο των επιχειρησιακών όσο και των πολιτικο-διοικητικών μας δομών.

Την ίδια ώρα είναι και πολλές άλλες αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως η σύσταση του νέου στρατιωτικο-διπλωματικού Γραφείου για ενίσχυση της αμυντικής διπλωματίας, η λειτουργία της Ακαδημίας Άμυνας, Ασφάλειας και Διαχείρισης Κρίσεων, αλλά και η περαιτέρω ανάδειξη του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος ως παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.

Τον τελευταίο χρόνο έχουμε καταφέρει να υπογράψουμε αμυντικές συμφωνίες, για πρώτη φορά από ιδρύσεως της Δημοκρατίας, με γειτονικές αλλά και με ευρωπαϊκές χώρες. Ο ρόλος αυτός, στο πλαίσιο της πολιτικής του πρόεδρου Αναστασιάδη και της συνολικής προσπάθειας που καταβάλλεται από την κυβέρνηση, αρχίζει πλέον να φέρνει χειροπιαστά αποτελέσματα σε διάφορα επίπεδα. Και αυτό θέλουμε να το ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο με μια σειρά πρωτοβουλιών που έχουμε προγραμματίσει για το επόμενο διάστημα.

Πηγή: Φιλελεύθερος