Συμφωνία κυβέρνησης Χριστόφια-Τρόικας η αύξηση στα κόμιστρα (;)

a 40 Ειδήσεις
a 2966 Ειδήσεις

«Λάδι στη φωτιά» αναμένεται να «ρίξει» επιστολή που φέρεται να έστειλε ο πρώην υπουργός Οικονομικών επί κυβέρνησης Χριστόφια, Βάσος Σιαρλή προς τον τότε υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων, Ευθύμιο Φλουρέντζο, σχετικά με το θέμα επιβολής κομίστρων στα λεωφορεία για τους μαθητές.

Την ώρα που έχει ξεσπάσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση τον τελευταίο καιρό με αφορμή την απόφαση της σημερινής κυβέρνησης για επιβολή κομίστρων στους μαθητές, με τα περισσότερα πολιτικά κόμματα να ζητούν επιτακτικά την έναρξη διαλόγου με τους εμπλεκόμενους φορείς, φαίνεται ότι η απόφαση είχε ληφθεί πολύ ενωρίτερα.

Σύμφωνα με έγγραφο που φέρνει στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Αλήθεια», στις 19 Ιανουαρίου 2013, δηλαδή ένα μήνα πριν τις προεδρικές εκλογές, ο Βάσος Σιαρλή με επιστολή του στον Ευθύμιο Φλουρέντζο εισηγείτο την συνολική αναθεώρηση της κυβερνητικής πολιτικής στα κόμιστρα δίνοντας έμφαση στους μαθητές και τους συνταξιούχους.

Ο λόγος; Η συμφωνία της τότε κυβέρνησης με την Τρόικα για περικοπές ύψους 10 εκατ. ευρώ από τους προϋπολογισμούς του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων.

Ο κ. Σιαρλή, σύμφωνα πάντα με το έγγραφο που αποκαλύπτεται, γράφει επί λέξει: «Παράκληση μου είναι όπως αναθεωρηθεί το κόμιστρο για τη διακίνηση στις δημόσιες επιβατικές μεταφορές και κατ’ επέκταση το κόμιστρο για μαθητές και συνταξιούχους ώστε η εφαρμογή του μέτρου αυτού να αποφέρει στο κράτος 10 εκατ. ευρώ, ποσόν το οποίο έχει συμφωνηθεί με την Τρόικα ότι θα εισπραχθεί εντός του 2014».

Υπενθυμίζεται, ότι ο σημερινός υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, Τάσος Μητσόπουλος, δήλωσε στις 16 Ιανουαρίου ενώπιον της Επιτροπής Συγκοινωνιών της Βουλής ότι μια ενδεχόμενη αναστολή του μέτρου της επιβολής κομίστρων για τη χρήση σχολικών λεωφορείων πιθανώς να προκαλέσει αχρείαστη αναστάτωση και ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα, θέτοντας σε κίνδυνο τη διάσωση του κράτους, λόγω Μνημονίου.

Από την πλευρά τους, η Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Γενικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης, καθώς και η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ) και τα πολιτικά κόμματα ζητούν επιτακτικά αναστολή του μέτρου μέχρι την ολοκλήρωση του διαλόγου μεταξύ των ενδιαφερομένων και των αρμόδιων Υπουργείων.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ