Κληρονομιά στο νέο Πρόεδρο θα είναι το Μνημόνιο

a 36 Ειδήσεις
a 5191 Ειδήσεις

Κληρονομιά στο νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα είναι τελικά, όχι μόνο η εφαρμογή της μνημονιακής σύμβασης με την Τρόικα, αλλά καθώς φαίνεται ακόμα και η υπογραφή του Μνημονίου. Η παρούσα Κυβέρνηση θα προλάβει να συμφωνήσει τους όρους του Μνημονίου, αλλά είναι ορατή πλέον η πιθανότητα να μην προλάβει να το υπογράψει και να παραδώσει την ευθύνη στον νέο Πρόεδρο.

Αυτό είναι το πολιτικό σενάριο που εξελίσσεται τώρα και το οποίο ακόμα και ημερολογιακά εξυπηρετεί τον νυν Πρόεδρο Χριστόφια να μην υπογράψει, αλλά εξυπηρετεί και την Τρόικα, που δεν θέλει να υπογραφτεί συμφωνία με μια Κυβέρνηση που αποχωρεί αμέσως μετά.

Οι ημερομηνίες είναι καθοριστικές για το μέλλον της Κύπρου και των προβλημάτων που θα έχει να διαχειρισθεί η νέα πολιτική ηγεσία.

Στις 21 Ιανουαρίου θα γίνει η συνεδρίαση του Eurogroup όπου αναμένεται να συζητηθεί το θέμα της Κύπρου και η επόμενη συνεδρίαση θα είναι στις 12 Φεβρουαρίου, δηλαδή πέντε ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές, που θα γίνουν στις 17, όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις για να ακολουθήσει η έγκριση από τα Κοινοβούλια των μελών της Ευρωζώνης.

Η πιο κρίσιμη ημερομηνία και ρυθμιστής των εξελίξεων, αναμένεται να είναι η 15η Ιανουαρίου, όπου θα ανακοινωθεί η τελική έκθεση της Pimco για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ