Αρχίζουν ενέργειες γι’ αναγνώριση του ψευδοκράτους

Το λεγόμενο εθνικό συμβούλιο στα κατεχόμενα ανακοίνωσε ότι άρχισε τις ενέργειες γι’ αναγνώριση του ψευδοκράτους. Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ανακοίνωση του «συμβουλίου» αναφέρει ότι θα πρέπει να τερματιστούν οι συνομιλίες για το Κυπριακό, και κάλεσε όλους να ενεργήσουν με υπευθυνότητα…

Την ίδια ώρα, το κεφάλαιο της υπηκοότητας, το περιουσιακό και οι εκλογές στην εκτελεστική εξουσία μπορούν να επιλυθούν μέχρι τον Μάρτιο, εάν η ε/κ πλευρά επιδείξει την απαραίτητη πολιτική βούληση, δήλωσε ο Κουντρέτ Οζερσάι, σύμβουλος του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρολγου.

Όπως είπε, το πρόγραμμα της διαπραγματευτικής διαδικασίας μέχρι τον Μάρτιο θα καθοριστεί κατά τη διάρκεια συνάντησης των ηγετών των δύο κοινοτήτων την ερχόμενη εβδομάδα. Ο κ. Οζερσάι ανέφερε ότι συνεχίζεται η διαδικασία ανταλλαγής πληροφοριών για την υπηκοότητα και το περιουσιακό, και ότι η τ/κ πλευρά πρότεινε πλαίσιο συμφωνίας για το περιουσιακό, το οποίο απορρίφθηκε από την ε/κ πλευρά. Ανέφερε, επίσης, ότι δεν ευσταθεί το ότι η τ/κ πλευρά επιθυμεί να δοθεί η υπηκοότητα της ενωμένης Κύπρου σε όλους τους διαμένοντες στα κατεχόμενα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Οζερσάι είπε ότι εάν δεν συγκληθεί διεθνής διάσκεψη τον Μάρτιο, τότε η διαδικασία θα λήξει χωρίς αποτέλεσμα, προσθέτοντας ότι γίνεται συζήτηση με την Τουρκία για σχέδιο Β’, όμως ο κύριος στόχος είναι η λύση του Κυπριακού. Ο κ. Οζερσάι είπε, επίσης, ότι ο συνομιλητής της ε/κ πλευράς είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και όχι το Εθνικό Συμβούλιο, καλώντας τον Πρόεδρο Χριστόφια να επιδείξει ηγεσία, κατά την έκφρασή του.

Εξάλλου, ο αρχηγός του τ/κ Δημoκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς δέχτηκε αντιπροσωπία του «συνδέσμου οικογενειών πεσόντων και αναπήρων πολέμου», στα μέλη της οποίας δήλωσε ότι οι συνομιλίες βρίσκονται μάλλον στο τελικό τους στάδιο. Ο κ. Ντενκτάς είπε ότι υπάρχει ανακοίνωση της Ρωσίας για συνέχιση της διαδικασίας. Κατά τον Σερντάρ, η Ρωσία δεν είναι χώρα που μπορεί να αποφασίσει για το τι πρέπει να γίνει στο σύνολο της νήσου. Για τις συνομιλίες ανέφερε ότι αν ολοκληρωθούν με αποτυχία, το μόνο που απομένει είναι η διενέργεια δημοψηφίσματος τον Ιούνιο, οπόταν οι Τ/κ θα αποφανθούν κατά πόσο θέλουν τη συνέχισή τους.

Πηγή: SigmaLive

Ροη Ειδησεων

Δύσκολες ώρες για την Ελένη Αρτυματά – “Καιρός να αναπαυθεί η πονεμένη σου ψυχή”

Δύσκολες ώρες περνά η Ελένη Αρτυματά μετά την απώλεια ενός πολύ αγαπημένου της προσώπου. Η…

19 Μαΐου, 2024

Κυπελλούχος 2023-24 η Πάφος

Εντυπωσιακή η Πάφος που κατέκτησε το πρώτο της τρόπαιο στην ιστορία της καθώς επικράτησε με…

18 Μαΐου, 2024

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024