Η Κύπρος είναι η πιο ακριβή στο ψωμί και στα δημητριακά

a 266 Ειδήσεις
a 6394 Ειδήσεις

Πρωτιά και στα φαγώσιμα και τα αλκοολούχα ποτά

Η Κύπρος είναι η πιο ακριβή στον τομέα του άρτου και των δημητριακών προϊόντων μεταξύ των χωρών της ΕΕ των ”27” και έχει την πρωτιά στην Ευρωζώνη, δήλωσε σήμερα ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης… 

Ο κ. Χατζηγιάννης επικαλέστηκε στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για το επίπεδο τιμών στις 27 χώρες μέλη της ΕΕ σε τρεις βασικούς τομείς προϊόντων, όπως είναι τα τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά, τα αλκοολούχα ποτά και τα τσιγάρα.

Ανάλογα επίπεδα υπάρχουν και στα φαγώσιμα και μη αλκοολούχα ποτά όπου και πάλι η Κύπρος φαίνεται να διατηρεί πρωτιά», είπε ο κ. Χατζηγιάννης, προσθέτοντας ότι «πολύ πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η πρωτιά αυτή είναι με πολύ μεγάλη απόσταση από το μέσο όρος της ΕΕ και της Ευρωζώνης».

Ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι «ιδιαίτερη σημασία έχει το επίπεδο τιμών στον τομέα του γάλακτος όπου η Κύπρος ενώ διατηρούσε στο παρελθόν πρωτιά φαίνεται τώρα να είναι πιο κάτω από το μέσο όρο», προσθέτοντας ότι αυτό καταδεικνύει ότι «το πρόσφατο νομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε κατόπιν πρωτοβουλία και αγώνα από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας φαίνεται να μην είναι η προτεραιότητα μας».

Αυτό, συνέχισε, «θα πρέπει να μας ανησυχήσει ιδιαιτέρως το πλαφόν το οποίο θα πρέπει να τεθεί προς την κατεύθυνση της ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου ως ο βασικός συντελεστής παραγωγής αυτών των υπόλοιπων προϊόντων φαίνεται να είναι ο ρυθμιστής και να εκτοξεύει την Κύπρο στην ακρίβεια».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιάννη, παράλληλα με το πλαφόν στην ηλεκτρική ενέργεια θα πρέπει οπωσδήποτε να τεθεί και πλαφόν στην τιμή του μοναδικού πωλητή σιτηρών – ουσιαστικά του μονοπωλίου – και σε σχέση με τον αποθηκευτικό χώρο που είναι το ίδιο το κράτος και καθορίζει και εκτοξεύει πλέον τις τιμές των παράγωγων προϊόντων των σιτηρών ή των δημητριακών στα ύψη».