Νέος αέρας στον ΘΟΚ

a 102
a 3027

Μπορεί η παράσταση της Κεντρικής Σκηνής του ΘΟΚ που έκανε πρεμιέρα το Σάββατο να καταχειροκροτήθηκε από το κοινό, ωστόσο ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου παραμένει ακέφαλος εδώ και μερικές βδομάδες. Στο παρασκήνιο εκτιλύσσονται διάφορες διεργασίες.

Η ανανέωση του κρατικού θεάτρου της Κύπρου, που επήλθε με την παρουσία του Γιώργου Παπαγεωργίου το τιμόνι του οργανισμού τα τελευταία χρόνια επιβεβαιώθηκε στην πρεμιέρα της παράστασης “Μια ζωή την έχουμε…”. Ωστόσο ο ΘΟΚ εδώ και μερικές βδομάδες παραμένει ακέφαλος. Μετά την σχετική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις 19/12/2013, το προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο του οργανισμού προχώρησε στην παύση του διευθυντή του ΘΟΚ Γιώργου Παπαγεωργίου την επόμενη κιόλας μέρα της έκδοσης της δικαστικής απόφασης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γιώργος Παπαγεωργίου προτίθεται να εφεσιβάλει την απόφαση αμφισβητώντας την εγκυρότητά της με «θεραπεία» την αποκατάσταση της ακυρωθείσας από το Πρωτόδικο Δικαστήριο απόφασης.

Στενός του συνεργάτης απορρίπτει τα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας, «ότι δηλαδή στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ημερομηνίας 19/12/2013 κρίθηκε πως δεν έχει τα προσόντα για διορισμό στη θέση» και υποστηρίζει πως αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Πληροφορίες πάντως, αναφέρουν πως «Στην δικαστική απόφαση δεν περιέχεται καμία τέτοια απόφαση. Αυτό που αποφασίστηκε είναι πως το σχετικό Πρακτικό του Διοικητικού Συμβουλίου δεν περιείχε αιτιολογία ως προς το πώς ο καθένας από τους υποψηφίους κάλυπτε το σχέδιο υπηρεσίας. Είναι σε αυτή τη βάση που η απόφαση του Δικαστηρίου επιβάλλει επανεξέταση των υποψηφίων από το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού». Πάντως σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας για το 2012, η «μη επαρκής αιτιολογία» αποτελεί τον βασικότερο λόγο (38%) ακύρωσης αποφάσεων της Επιτροπής για την πλήρωση θέσεων Πρώτου Διορισμού/Πρώτου Διορισμού και Προαγωγής. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, στις πλείστες (79%) των περιπτώσεων επανεξέτασης πλήρωσης θέσεων ύστερα από ακυρωτικές αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, επιλέγηκαν υπάλληλοι που επαναδιορίστηκαν/επαναπροάχθηκαν στη θέση τους που είχε αρχικά ακυρωθεί.

Την τελευταία διετία έχουν γίνει στο ΘΟΚ αρκετές τομές όπως υποστηρίζουν άνθρωποι από το χώρο του κυπριακού Θέατρου. Ανάμεσα τους η επιστροφή του ΘΟΚ στο Φεστιβάλ Επιδαύρου με την Σαμία και η συνεργασία με σημαντικούς σκηνοθέτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ανάμεσα τους οι Κωνσταντίνος Ρήγος (Μια ζωή την έχουμε) όπου εντυπωσίασε στην πρεμιέρα του Σαββάτου, οι Διαγόρας Χρονόπουλος (H Μέθοδος Gronholm), Δημήτρης Λιγνάδης (Το ξύπνημα της Άνοιξης) και Νικήτα Μιλιβόγιεβιτς (Εχθρός του Λαού από το Μάρτιο 2014).

Επιπλέον η αλλαγή της διαδικασίας στην πρόσληψη των ηθοποιών με τη συμμετοχή του σκηνοθέτη της κάθε παραγωγής συνέβαλε σύμφωνα με πληροφορίες ως προς το να δοθούν ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους και να αποφεύγεται σε μεγάλο βαθμό η κομματική παρέμβαση στην διαδικασία.

Πέραν τούτων η υλοποίηση του προγράμματος Play σε συνεργασία με το Κυπριακό Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρο, το νέο λογότυπο του Οργανισμού που αναβαθμίζει την εικόνα του ΘΟΚ θεωρούνται σύμφωνα με πληροφορίες στοιχεία που αποδεικνύουν πως η παρουσία του Γιώργου Παπαγεωργίου ήταν καταλυτική στην αναβάθμιση και εξέλιξη του οργανισμού.

Πηγή: SigmaLive