Έρχονται και οι τρεις καταζητούμενοι για ΧΥΤΑ

Νέες εξελίξεις δρομολογούνται για την πολύκροτη υπόθεση του ΧΥΤΑ Πάφου και του ΧΥΤΥ Κόσιης, αφού οι τρεις καταζητούμενοι από την Αστυνομία διεμήνυσαν ότι προτίθενται να έρθουν στην Κύπρο οικειοθελώς.

Οι Αρχές εκτιμούν ότι οι τρεις ή κάποιοι εξ αυτών είναι πρόθυμοι να μιλήσουν για τα όσα γνωρίζουν, όπως έπραξε πρόσφατα ο γενικός διευθυντής της εταιρείας που διαχειρίζεται τους δύο χώρους, Ιωάννης Κοκότσης.

Πρόκειται για τους Imad Baqleh, από την Ιορδανία μόνιμο κάτοικο Ελλάδας ο οποίος ήταν πολιτικός μηχανικός της Helector, Αθανάσιο Κατρή 60 ετών από Ελλάδα, μόνιμο κάτοικο Αθήνας πρώην στέλεχος της Helector και τον Δημήτριο Γιαννακόπουλο, 65 ετών από την Ελλάδα, μόνιμο κάτοικο Ρουμανίας, πρώην γενικό διευθυντή της εταιρείας Helector.

Λόγω της θέσης που κατείχαν οι τρεις, φέρονται να γνωρίζουν πολλά για τυχόν μίζες που δίνονταν προς διάφορες κατευθύνσεις. Ιδιαίτερα ο Γιαννακόπουλος που ήταν γενικός διευθυντής της εταιρείας Helector πριν αναλάβει ο Κοκότσης, θα γνωρίζει αρκετά για μίζες και πρόσωπα. Έτσι, τυχόν κατάθεσή του θα φωτίσει γεγονότα που διαδραματίστηκαν προ του 2008 σε σχέση με τα έργα που ανέλαβε να εκτελέσει στην Κύπρο η Helector, οπόταν κάποιοι θα πρέπει να έχουν χάσει τον ύπνο τους από αυτά που είναι διατεθειμένοι να πουν στις Αρχές οι τρεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις έχουν διορίσει δικηγόρους στην Κύπρο που βρίσκονται σ’ επαφή με τους ανακριτές, ώστε τις επόμενες ημέρες να έρθουν οικειοθελώς. Η Αστυνομία προτίθεται στην περίπτωση που οι τρεις δεν έρθουν στην Κύπρο να ζητήσει την έκδοση ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης τους, διαδικασία που ωστόσο καθυστερεί μέχρι να ξεκαθαρίσει το όλο θέμα.

Στο μεταξύ, από χθες ενισχύθηκε το κλιμάκιο των ανακριτών που διενεργεί τις έρευνες για το ΧΥΤΑ Πάφου και το ΧΥΤΥ Κόσιης. Λόγω του μεγάλου όγκου των εξετάσεων αλλά και των πολλών υπόπτων (ήδη τελούν υπό κράτηση οκτώ πρόσωπα και αναζητούνται άλλα τρία) αποφασίστηκε όπως δοθούν επιπρόσθετοι αστυνομικοί στο κλιμάκιο ώστε οι έρευνες να μην καθυστερήσουν. Προς το παρόν, η Αστυνομία ερευνά μια ενιαία υπόθεση παρ’ όλον ότι πρόκειται για δύο ξεχωριστούς χώρους με ξεχωριστά συμβόλαια, αφού οι μισοί εμπλεκόμενοι είναι οι ίδιοι.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακριτές της σοβαρής αυτής υπόθεσης που αφορά διαφθορά έχουν στα χέρια τους όχι απλά εικονικά τιμολόγια που εκδίδονταν για να καλύψουν τις μίζες που έδινε σε διάφορους η Helector. Κατά τις ίδιες πληροφορίες μας, τα έγγραφα αναφέρουν και το όνομα ενός εκάστου που ελάμβανε τις μίζες, δηλαδή ήταν ονομαστικά, γεγονός που ενισχύει τις υπάρχουσες μαρτυρίες. Τα έγγραφα αυτά βρίσκονταν στην κατοχή του Κοκότση και στάληκαν μετά από διευθετήσεις από την Αθήνα στην Αστυνομία.

Αξιοσημείωτο πάντως είναι πως σύμφωνα με την κατάθεση του Κοκότση, αυτός βρέθηκε σε μία κατάσταση εκβιασμού από όλους τους εμπλεκομένους με αποτέλεσμα αναγκαστικά να δίνει μίζες για να πληρώνονται και να προχωρεί η δουλειά του. Δηλαδή ισχυρίζεται ότι ούτε λίγο ούτε πολύ τον εκβίαζαν πως αν δεν έδινε μίζες, δεν θα πληρωνόταν η εταιρεία τα χρήματα που απαιτούσε βάσει του συμβολαίου που είχε.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Ροη Ειδησεων

Πιέρο Φασίνο: Να ξανακάνουμε το Βαρώσι μια ζωντανή πόλη

«Το Βαρώσι δεν θα πρέπει να είναι πλέον μια πόλη-φάντασμα. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι…

15 Μαΐου, 2024

ΟΣΑΚ: Σε οριακά αποθέματα τα ενέσιμα σκευάσματα για διαβήτη

Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) απευθύνει έκκληση στο κοινό αλλά και στους γιατρούς, για…

15 Μαΐου, 2024

ΠτΔ: «Απαράδεκτη» η παρότρυνση Νασράλα – Αυξήθηκαν οι έλεγχοι για μεταναστευτικό

Η Κυβέρνηση έχει πράξει πολλά στο μεταναστευτικό και θα συνεχίσει, δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας…

15 Μαΐου, 2024

Europol: Υποχρέωσή μας η συνδρομή στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για μεταναστευτικό

Είναι υποχρέωσή μας η συνδρομή στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για το μεταναστευτικό δήλωσε ο…

15 Μαΐου, 2024

Υπ.Δικαιοσύνης: Μετά από αξιολόγηση πληροφοριών η αύξηση μέτρων στην πράσινη γραμμή

Η αύξηση των μέτρων κατά μήκος της πράσινης γραμμής έγινε στα πλαίσια αξιολόγησης σχετικής πληροφόρησης,…

15 Μαΐου, 2024

Δημήτρης Σταρόβας: Στην εντατική μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο

Στο νοσοκομείο μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο ο Δημήτρης Σταρόβας. Νοσηλεύεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στη ΜΕΘ…

15 Μαΐου, 2024