Κριτική από Γεν. Ελεγκτή για το Κτηματολόγιο στο Παραλίμνι

CEB1 34 Βουλή των Αντιπροσώπων, Γενικός Ελεγκτής, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
CEB1 285 Βουλή των Αντιπροσώπων, Γενικός Ελεγκτής, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Κριτική ασκήθηκε για την επιλογή κτηρίου στο Παραλίμνι για στέγαση των επαρχιακών γραφείων Κτηματολογίου και Πολεοδομίας κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου την περασμένη Πέμπτη (11/5).

Υπεδείχθη πως το κτήριο ανήκει σε άτομο το οποίο είχε γραπτές συστάσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (ο οποίος τον διόρισε και στον Οργανισμό Χρηματοδότησης Στέγης), τον πρώην Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη, καθώς και στελέχη του ΔΗΣΥ.

Ακούστηκαν επίσης επικρίσεις για το γεγονός ότι σε συνεδριάσεις του Φορέα ο οποίος διαχειρίστηκε το θέμα της επιλογής του συγκεκριμένου κτηρίου συμμετέσχε και ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, υπέδειξε πως ενώ τα δύο Τμήματα έπρεπε να αρχίσουν να χρησιμοποιούν το κτήριο από τον περασμένο Σεπτέμβρη, δεν άρχισε να χρησιμοποιείται παρότι παρήλθαν περίπου εννέα μήνες. Υπεδείχθη, επίσης, πως οι ηλεκτρομηχανολογικές και άλλες απαραίτητες εργασίες (τις οποίες ανέλαβε το κράτος έναντι €500.000) ακόμη δεν έχουν αρχίσει.

Πιο αναλυτικά, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου έκανε αναφορά σε φωτογραφικές προσφορές στην περίπτωση της ενοικίασης κτηρίου επί της λεωφόρου Γρίβα Διγενή για τα κεντρικά γραφεία Κτηματολογίου. Γιατί αποφασίστηκε ότι το κτήριο πρέπει να κτίστηκε μετά το 2000 και γιατί υπήρξε στενός περιορισμός στις αποστάσεις που πρέπει να βρίσκεται το κτήριο, διερωτήθηκε. Ρώτησε επίσης γιατί το Τμήμα δεν προχώρησε στην ανέγερση ιδιόκτητων κτηρίων. Δεν μπορεί από το ενοίκιο των €9 ανά τ.μ. να πληρώνουμε €13, το τ.μ., είπε. Καυτηρίασε επίσης το γεγονός ότι σε σχετικό έγγραφο αναφέρεται ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία έδωσε προφορικά τη συγκατάθεσή της για την ενοικίαση του συγκεκριμένου κτηρίου. Ο Γενικός Ελεγκτής ξεκαθάρισε πως διαφωνούσε και πως αυτό υπάρχει και γραπτώς. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε ότι ούτε ο εκπρόσωπος του Γενικού Λογιστηρίου ήταν παρών όταν λαμβανόταν η σχετική απόφαση.

Σχολιάζοντας τη διαφορά που παρατηρείται στα ενοίκια από κτήριο σε κτήριο, υπέδειξε πως στη Λακατάμια στο ίδιο κτήριο το Δημόσιο νοικιάζει χώρους με διαφορετικό ενοίκιο.

Ο διευθυντής Κτηματολογίου, Ανδρέας Σωκράτους, υποστήριξε ότι το Τμήμα του τήρησε κατά γράμμα τις διαδικασίες. Θεωρώ ότι σωστά ζητήθηκε μεταστέγαση των κεντρικών γραφείων, καθότι λειτουργούμε υπό απαράδεκτες συνθήκες, είπε, για να προσθέσει: «Ελάτε να δείτε το κτήριο για να διαπιστώσετε αν μπορεί κάποιος να εργαστεί εκεί». «Έκλεισα αίθουσες διότι είναι έτοιμο να πέσει το ταβάνι και έτυχε που ήμουν παρών όταν έπεσε τμήμα του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την πρόνοια όπως το νέο κτήριο βρίσκεται σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων από το υφιστάμενο, είπε ότι δεν είναι λειτουργικό το ένα κτήριο να βρίσκεται στο κέντρο και το άλλο στη Λακατάμια.

«Πριν προχωρήσουμε στην απόφαση για μεταστέγαση, υποβάλαμε αίτημα στο υπουργείο με σκοπό να προωθηθεί η ανέγερση ιδιόκτητου κτηρίου, το οποίο μπορεί να είναι έτοιμο σε πέντε χρόνια», είπε.

Προθυμία για επιδιόρθωση του υφιστάμενου κτηρίου

Ο Γενικός Ελεγκτής, σχολιάζοντας σχετικές αναφορές, είπε ότι το υφιστάμενο κτήριο ανήκει σε οικογένεια βουλευτή. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ανδρέας Κυπριανού, υποστήριξε επίσης πως το θέμα είναι πολιτικό και προειδοποίησε για επιπτώσεις. Υποστήριξε, επίσης, πως ο ιδιοκτήτης του υφιστάμενου κτηρίου προθυμοποιήθηκε να το επιδιορθώσει μόλις πρόσφατα, όταν ενημερώθηκε ότι το Κτηματολόγιο θα μετακινηθεί. Βουλευτές της αντιπολίτευσης υπέδειξαν ότι το κράτος νοικιάζει κτήρια προεκλογικά σε φίλα προσκειμένους ιδιοκτήτες.

Πάντως, όσον αφορά στο θέμα ασφάλειας του κτηρίου, σύμφωνα με γνωματεύσεις πολιτικού μηχανικού ο οποίος το έλεγξε οπτικά, δεν αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα παρ’ ότι πέφτουν σουβάδες και παρά το γεγονός ότι σε κάποια σημεία των δοκών έχει φθαρεί μερικώς το σίδερο. Σύμφωνα με τον πολιτικό μηχανικό που το έλεγξε, το κτήριο μπορεί να συντηρηθεί και να ενισχυθεί.

Παρατηρήσεις για το Κτηματολόγιο στη Λευκωσία

Στο νέο κτήριο στο οποίο θα μεταστεγαστεί το Τμήμα Κτηματολογίου στη Λευκωσία, έναντι ενοικίου €13,5 ανά τετραγωνικό μέτρο (τ.μ.), ένα από τα μεγαλύτερα δικηγορικά γραφεία του τόπου νοικιάζει χώρους προς €9 το τ.μ., όπως υπέδειξε χθες ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, Ζαχαρίας Κουλίας.

Αυτό σχετίζεται και με το γεγονός ότι θα νοικιάσουμε το κτήριο μόνο για τρία χρόνια και όχι μακροχρόνια όπως άλλοι ένοικοι, παρατήρησε ο διευθυντής Κτηματολογίου, Ανδρέας Σωκράτους. Ο ίδιος ανέφερε, επίσης, πως το κτήριο είναι υψηλής ενεργειακής απόδοσης και θα εξοικονομείται ενέργεια σε ποσοστό 75%, οπόταν μειώνεται και το συνολικό κόστος.

Ο Γενικός Ελεγκτής υπέδειξε πως το υπουργείο Άμυνας θα νοικιάσει κτήριο στη λεωφόρο Στροβόλου, επίσης υψηλής ενεργειακής απόδοσης, έναντι €10 ανά τ.μ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής κάλεσε τον διευθυντή Κτηματολογίου να μην προχωρήσει στη μετακόμιση στο νέο κτήριο μέχρι να εξεταστεί το θέμα. Ο Γενικός Ελεγκτής υπέδειξε πως υπεγράφη ήδη προσύμφωνο το οποίο δημιουργεί δεσμεύσεις έναντι του ιδιοκτήτη του κτηρίου. Αυτή ήταν και η άποψη του διευθυντή του Κτηματολογίου, ο οποίος πρόσθεσε πως ο ιδιοκτήτης προφανώς θα επικαλεστεί δεσμεύσεις ή και έξοδα που ανέλαβε για διαχωρισμούς και άλλες εργασίες. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης υπέδειξε ότι το κράτος μπορεί να απεγκλωβιστεί χωρίς κόστος, αν ο ιδιοκτήτης δεν τηρήσει πρόνοιες της συμφωνίας που του επιβάλλουν να εξασφαλίσει πιστοποιητικό τελικής έγκρισης και το οποίο δεν είναι σίγουρο αν θα εξασφαλίσει εγκαίρως.

Τι ζήτησε η Βουλή

Μέλη της Επιτροπής ζήτησαν όπως κατατεθούν τα ονόματα των ιδιοκτητών κτηρίων οι οποίοι νοικιάζουν στο δημόσιο, ώστε να διαφανεί αν έχουν οποιεσδήποτε πολιτικές διασυνδέσεις. Ζητήθηκε επίσης να απαντηθεί κατά πόσον οι ιδιοκτήτες καταβάλουν τους φόρους τους. Εξάλλου, ζητήθηκε να κατατεθούν στοιχεία ως προς το ποια νοικιαζόμενα από το δημόσιο κτήρια διαθέτουν πιστοποιητικό τελικής έγκρισης.

Ζητήθηκαν επίσης εξηγήσεις για το αν υπάρχει ενιαία πολιτική στην ενοικίαση κτηρίων και τονίστηκε η ανάγκη να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας του αρμοδίου Φορέα. Παράλληλα, ζητήθηκαν γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα για κάποια συμβόλαια. Υπεβλήθη επίσης εισήγηση να εξεταστεί το ενδεχόμενο αποκέντρωσης των κρατικών υπηρεσιών, ώστε να καταβάλλονται χαμηλότερα ενοίκια και να περιοριστεί το φαινόμενο του μποτιλιαρίσματος και της απουσίας χώρων στάθμευσης.

Απάλλαξαν τον ιδιοκτήτη από τα πάρκινγκ

Σχετικά με το κτήριο που νοίκιασε το δημόσιο για στέγαση του επαρχιακών γραφείων Κτηματολογίου και Πολεοδομίας Αμμοχώστου, η βουλευτής Σκεύη Κουκουμά υπέδειξε ότι παρατηρούνται καθυστερήσεις και διερωτήθηκε πού είναι ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου για να δώσει εξηγήσεις ως προς τι έγινε αλλά και τον χρόνο μεταστέγασης. Επί τόπου δεν προχωρεί τίποτε, είπε η κ. Κουκουμά.

Ο Γενικός Ελεγκτής, σχολιάζοντας σχετική αναφορά, ξεκαθάρισε πως καθυστέρηση στην υλοποίηση των ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών δεν υλοποιούνται όχι λόγω των ελέγχων, αλλά με ευθύνη του ιδιοκτήτη. Δεν ήταν δυνατόν να υλοποιηθούν έργα €500.000 που απαιτούνταν σε τέσσερις μήνες, είπε ο κ. Μιχαηλίδης, με τον οποίον συμφώνησε και ο συντονιστής των εργασιών Λευτέρης Χρίστου. Δεν ανταποκρίθηκε ο ιδιοκτήτης στην υποχρέωσή του να εξεύρει τους απαραίτητους χώρους στάθμευσης και ένα τεμάχιο που βρήκε απορρίφθηκε επειδή δεν είχε πρόσβαση σε δρόμο, είπε. Ανέφερε επίσης πως αφαιρέθηκε από το συμβόλαιο πρόνοια που υπήρχε για πρόσθετους χώρους στάθμευσης, Τώρα βρέθηκε ένα τεμάχιο το οποίο μάλλον πληροί τις προδιαγραφές, είπε. Εξήγησε επίσης ότι οι ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες δεν άρχισαν διότι η Πολεοδομία δεν ενέκρινε την έκδοση πολεοδομικής άδειας του κτηρίου.

Εκ μέρους της Επιτροπής Αξιολόγησης του κτηρίου στο Παραλίμνι, ο Μάριος Κατσαντώνης ανέφερε ότι η αρχική προκήρυξη (που προέβλεπε την εξεύρεση κτηρίου στην ελεύθερη Αμμόχωστο) απεσύρθη και με οδηγίες του υπουργού Εσωτερικών εξετάστηκε η ενοικίαση κτηρίου το Παραλίμνι. Από τις επτά προσφορές επελέγησαν οι τρεις και ζητήθηκε δέσμευση τεμαχίων προκειμένου να διαμορφωθούν σε χώρους στάθμευσης. Δεσμεύθηκε διπλανό τεμάχιο το οποίο στη συνέχεια αποδεσμεύτηκε.

Ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε πως στην ελεύθερη Αμμόχωστο υπάρχουν κτήρια που νοικιάζονται προς €5 ανά τ.μ. και το δημόσιο νοίκιασε προς €10 τ.μ.

Πηγή: Φιλελεύθερος