Ενισχυμένα τα μέτρα ασφαλείας της Αστυνομίας για τις «Λαμπρατζιές»

CEB1 125 Αστυνομία, Ειδήσεις, Πάσχα
Ενισχυμένα τα μέτρα ασφαλείας της Αστυνομίας για τις «Λαμπρατζιές»
Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, παράλληλα, με τους ελέγχους που πραγματοποιεί στην αγορά, δίνει συμβουλές στους καταναλωτές για τη σωστή χρήση και αγορά προϊόντων αυτήν την περίοδο

CEB1 473 Αστυνομία, Ειδήσεις, Πάσχα

Το Πάσχα πλησιάζει και όλοι μας προετοιμαζόμαστε για την Κυριακή, κάνοντας τα ψώνια μας. Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, ενόψει των γιορτών, παράλληλα, με τους ελέγχους που πραγματοποιεί στην αγορά, συμβουλεύει τους καταναλωτές για τα πιο κάτω προϊόντα, των οποίων η ζήτηση και η χρήση είναι αυξημένη την εν λόγω περίοδο:

Αγορά και επιλογή παιχνιδιών
-Μην αγοράζετε παιχνίδια που δεν φέρουν τη σήμανση CE: Η σήμανση CE αποτελεί υποχρέωση για τον κατασκευαστή και δηλώνει ότι το παιχνίδι συμμορφώνεται με τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις ασφάλειας.

-Διαβάστε προσεκτικά τις προειδοποιήσεις και τις οδηγίες: Οι προειδοποιήσεις και οι οδηγίες παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για τον σωστό τρόπο χρήσης του παιχνιδιού, την ηλικιακή ομάδα για την οποία προορίζεται και εάν απαιτείται η επίβλεψη από ενήλικα. Ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες για τη σωστή συναρμολόγηση και χρήση του παιχνιδιού. Αποφύγετε την αγορά παιχνιδιών που εκτοξεύουν αντικείμενα με μεγάλη κινητική ενέργεια ή φέρουν φωτεινούς δείκτες Laser.

Ασφαλής χρήση κεριών και λαμπάδων
-Τα κεριά είναι από τη φύση τους επικίνδυνα προϊόντα που μπορεί να αποτελέσουν αιτία πυρκαγιών με όλα τα συνεπακόλουθα. Για τον λόγο αυτό, η χρήση τους πρέπει να γίνεται πάντα με μεγάλη προσοχή.

-Επιπλέον, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και στη χρήση πασχαλινών λαμπάδων. Σε χώρους με συνωστισμό, κρατάτε τις αναμμένες λαμπάδες σε απόσταση ασφαλείας από τους γύρω σας. Έχετε τα παιδιά σας υπό την άμεση επιτήρησή σας. Οι λαμπάδες είναι συνήθως διακοσμημένες με εύφλεκτα υλικά, τα οποία καλό θα ήταν να αφαιρούνται πριν από τη χρήση τους.

Λειτουργία των καταστημάτων
Κάποιοι προετοιμάζονται από νωρίς για τα μεγάλα γιορτινά τραπέζια και τα ψώνια για το Πάσχα, άλλοι όμως, μένουν την τελευταία στιγμή. Έτσι, το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ενημερώνει ότι σύμφωνα με την περί της Ρύθμισης της Λειτουργίας Καταστημάτων και των Όρων Απασχόλησης των Υπαλλήλων νομοθεσία, όλα τα γενικά καταστήματα θα πρέπει να είναι κλειστά την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα. Επίσης, σημειώνεται ότι σύμφωνα με την πιο πάνω νομοθεσία, τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο όλα τα γενικά καταστήματα πρέπει να κλείσουν στις 6:00μ.μ.

Μέτρα για το έθιμο της «Λαμπρατζιάς»
Μέτρα για αναβίωση του εθίμου της Λαμπρατζιάς, υπό προϋποθέσεις, λήφθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας. Σε γραπτή ανακοίνωση αναφέρεται ότι «κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε το θέμα της συσσώρευσης καυσόξυλων σε ανοικτούς χώρους, πάρκα και χώρους πρασίνου για την αναβίωση του εθίμου της “Λαμπρατζιάς”».

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε όπως επιτραπεί η συσσώρευση καύσιμων υλικών μόνο για σκοπούς της “Λαμπρατζιάς” σε περιορισμένη έκταση στη Λεωφόρο Κυκλικής, στους Αγίους Αναργύρους Α’, στους Αγίους Αναργύρους Β’ (Αγία Θέκλα), στον συνοικισμό Κόκκινες (στο πάρκο δίπλα από την εκκλησία Αγίου Ιωάννη), στο Τσιακκιλερό (έναντι νέας εκκλησίας), στη Βεργίνα (χωράφι έναντι Πηλίδη), στην οδό Δρυάδων (χωράφι ανάμεσα στους Συνοικισμούς “Ζήνωνα” και “Καμάρων”), στον Συνοικισμό Ζήνωνα (δίπλα από Εκκλησία), στον Συνοικισμό Μακαρίου (Καμάρες) – Αραδίππου, στον Άγιο Νικόλαο (δίπλα από εκκλησία), στη Λεωφόρο Φανερωμένης (έναντι Εκκλησίας) και στην περιοχή Εκκλησίας Αγίου Γεωργίου Κοντού».

Απαγορεύεται η αποκοπή δέντρων
Αποφασίστηκε, επίσης, όπως απαγορευθεί αυστηρά η αποκοπή δέντρων για σκοπούς δημιουργίας καυσόξυλων για τις «Λαμπρατζιές» και να απαγορευθεί η συσσώρευση ελαστικών, κροτίδων και μικρών (γκαζάκια) και μεγάλων φιάλων υγραερίου και η τοποθέτησή τους στις «Λαμπρατζιές».

Στην ανακοίνωση καλείται το κοινό να συμμορφώνεται πλήρως προς τις πιο πάνω υποδείξεις. Σε αντίθεση περίπτωση ο Δήμος Λάρνακας, η Αστυνομία και η Πυροσβεστική Υπηρεσία θα προβαίνουν στην απομάκρυνση των αντικειμένων που θα συσσωρευτούν για τις «Λαμπρατζιές» και θα τοποθετηθούν σε μη εγκεκριμένες τοποθεσίες ή και στην ποινική δίωξη των παρανομούντων, εκεί που διαπράττονται αδικήματα.

Ο Δήμος Λάρνακας απευθύνει έκκληση προς το κοινό για συνεργασία και άμεση και πλήρη συμμόρφωση προς τα πιο πάνω, με σκοπό την αποφυγή ατυχημάτων, τραυματισμών, καταστροφών περιουσιών και οποιασδήποτε μορφής οχληρίας από την αναβίωση του αναφερόμενου εθίμου.

Επικίνδυνες οι λαμπρατζιές
Ο Δήμος Έγκωμης, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει επίσης ότι απαγορεύεται η συγκέντρωση ξύλων ή και άλλων αντικειμένων σε ανοικτούς ιδιωτικούς ή/και δημόσιους χώρους σε διάφορες περιοχές του Δήμου, με σκοπό το άναμμα «Λαμπρατζιών». Το φαινόμενο αυτό, τονίζει, πέραν της οχληρίας, δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους σε θέματα ασφάλειας/υγείας και ταυτόχρονα δημιουργεί μεγάλο κόστος για τους δήμους στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν καλά επίπεδα καθαριότητας αλλά και για να προστατευθούν περιουσίες των δημοτών.

Διανομή τροφίμων
Ο Δήμος Λάρνακας στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγγύης και της στήριξης των οικογενειών δυσπραγούντων συμπολιτών του, ανακοίνωσε ότι για την περίοδο του Πάσχα, η καθιερωμένη διανομή τροφίμων στους δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου, θα πραγματοποιηθεί τη Μεγάλη Πέμπτη, 13 Απριλίου 2017 από τις 8.00 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι, αντί τη Μεγάλη Παρασκευή. Ο Δήμος Λάρνακας «ευχαριστεί όλους τους παραγωγούς που προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης και τους εθελοντές του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου για την ανιδιοτελή προσφορά τους».

Πηγή: SigmaLive