Πρωτόκολλο για έργα στον Απόστολο Ανδρέα υπογράφθηκε στα κατεχόμενα

Πρωτόκολλο συνεργασίας για την ανανέωση του περιβάλλοντα χώρου του κατεχόμενου μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα υπέγραψαν χθες το λεγόμενο «Yπουργείου Τουρισμού, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού», η «διεύθυνση βακουφίων» και ο «Δήμος» Ριζοκαρπάσου.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, το πρωτόκολλο ετοιμάστηκε από το «γραφείο τουριστικού προγραμματισμού» με στόχο να καλυτερεύσει η περιοχή γύρω από το κατεχόμενο μοναστήρι. Σημειώνεται ότι ως μια περιοχή σημαντική για τους χριστιανούς και το θρησκευτικό τουρισμό, το «υπουργικό συμβούλιο» με απόφασή του είχε χαρακτηρίσει την περιοχή που ανήκει στη μονή «τουριστική περιοχή ειδικής προστασίας» και οι επιδιορθώσεις θα γίνουν από την «αντιπροσωπεία βοήθειας» της τουρκικής «πρεσβείας» στα κατεχόμενα.

Στον πρώτο γύρο δημοπρασίας, προστίθεται, θα περιλαμβάνεται μια περιοχή που αρχίζει από τη νότια πύλη εισόδου, εντός της οποίας θα επιστρωθεί με άσφαλτο χώρο στάθμευσης 70 οχημάτων, 1.625 τετραγωνικά μέτρα θα γίνουν λιθόστρωτο, 2.942 τ.μ θα επιστρωθούν με τσιμεντένιο παρκέ και όλα αυτά θα ολοκληρωθούν σε περίοδο 4 χρόνων.

Το Φεβρουάριο του 2013, αναφέρεται, θα αρχίσει ο δεύτερος γύρος, στο πλαίσιο του οποίου περιλαμβάνει τη μετατροπή των υφιστάμενων κτιρίων σε καταστήματα όπου θα μετακομίσουν μικροέμποροι που πουλούν δώρα στο μοναστήρι, ενώ θα δημιουργηθούν διοικητικά γραφεία και μονάδες φιλοξενίας. Επίσης, θα φωταγωγηθεί ο δρόμος και θα περιφραχθεί με ξύλινο φράχτη η περιοχή γύρω από το μοναστήρι. Θα γίνει επίσης καφετέρια και εργασίες τοπογραφίες, όπως σημειώνεται. Το έργο θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2013.

Το πρωτόκολλο, αναφέρεται, θα εφαρμοστεί μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2013 και 31 Μαρτίου του 2021.

Ο «υπουργός τουρισμού», Ουνάλ Ουστέλ, δήλωσε ότι θα βελτιωθεί ο περιβάλλοντας χώρος του μοναστηριού και θα επιδιορθωθούν τα καταστήματα, λέγοντας ότι τα έξοδα θα καλυφθούν από την τουρκική «πρεσβεία» στα κατεχόμενα και τη δημοπρασία που έγινε την κέρδισε μια εταιρεία από την κατεχόμενη Αμμόχωστο, προσθέτοντας ότι οι περιβαλλοντικές διαμορφώσεις θα ολοκληρωθούν τους πρώτους μήνες του 2013. Ο χώρος του μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα θα είναι όπως πρέπει μέχρι το Μάιο, ανέφερε ο κ. Ουστέλ.

Ο «διευθυντής» της «διεύθυνσης βακουφίων», Μουσταφά Κεμάλ Καϊμακαμζαντέ, ισχυρίστηκε ότι το κατεχόμενο μοναστήρι και ο χώρος γύρω από αυτό ανήκει το «τμήμα κτηματολογίου» και πως για την ανακαίνισή του καταβάλλουν προσπάθειες από το 2000. Στο θέμα της αναστήλωσης του μοναστηριού, συνέχισε, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος προσπάθησε να προβάλει εμπόδια και η αίτησή του για χρηματοδότηση από το UNDP και την ΕΕ δεν πέτυχε λόγω αυτών των εμποδίων. Δεν έχασαν όμως τις ελπίδες τους, ανέφερε εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την υπογραφή του πρωτοκόλλου.

Ο «δήμαρχος» Ριζοκαρπάσου, Μεχμέτ Ντεμιρτζί, σημειώνοντας ότι χωρίς να είναι ξεκάθαρο κάτω από ποιου τον έλεγχο βρίσκεται ο Απόστολος Ανδρέας, το «υπουργείο τουρισμού» το πήρε υπό την επίβλεψή του και ανακήρυξε την περιοχή τουριστική. Αυτό, είπε, είναι η κινητήρια δύναμη για το Ριζοκάρπασο αλλά και για ολόκληρο το ψευδοκράτος.

Πηγή: onlycy.com

Ροη Ειδησεων

Επ. Αμμοχώστου: Δύο αλλοδαποί εντοπίστηκαν να εργάζονται παράνομα

Συνέχεια στις δράσεις για εντοπισμό υπηκόων τρίτων χωρών, που διαμένουν παράνομα στην Κύπρο, έδωσε σήμερα…

26 Μαΐου, 2024

Αυτές είναι οι νέες προειδοποιητικές σημάνσεις πριν τις κάμερες – Γιατί τοποθετήθηκαν (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Ξεκίνησαν από τις 21/05/2024, παγκύπρια, οι εργασίες χάραξης προειδοποιητικής οριζόντιας σήμανσης, στο οδόστρωμα, και τοποθέτησης…

26 Μαΐου, 2024

Αυστρία – Δανία για το UEFA EURO U-17 στο “Τάσος Μάρκου”

Με τον αγώνα Αυστρία - Δανία για τον δεύτερο όμιλο συνεχίζεται σήμερα Κυριακή 26 Μαΐου…

26 Μαΐου, 2024

ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: Έρχεται νέα υπερσύγχρονη υπεραγορά Αλφαμέγα (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Πράσινο φως για ανέγερση και λειτουργία νέας υπεραγοράς "Αλφαμέγα" στο Παραλίμνι άναψε το Τμήμα Περιβάλλοντος…

26 Μαΐου, 2024

Ριζοκάρπασο: Γιορτάζει ο κατεχόμενος Άγιος Συνέσιος

Γιορτάζει σήμερα ο Άγιος Συνέσιος, επίσκοπος Καρπασίας και η εκκλησία που φέρει το όνομά του…

26 Μαΐου, 2024

Κιλά: Ίσως είναι αυτός ο λόγος που δεν χάνετε βάρος

Πρόσφατη μελέτη από ερευνητές του Northwestern Medicine, ένα μη κερδοσκοπικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης που συνδέεται…

26 Μαΐου, 2024