Σχολείο μέχρι τον Αύγουστο για Δημοτικά και Νηπιαγωγεία

Την παράταση στη λειτουργία Δημοτικών και Νηπιαγωγείων, με στόχο την κάλυψη των παιδιών που χρειάζονται είτε σίτιση είτε ασφαλή απασχόληση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, εισηγείται το ΑΚΕΛ, με την πρότασή του να βρίσκει θετική ανταπόκριση τόσο από την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, όσο και από τους οργανωμένους γονείς και τις σχολικές εφορείες.

Από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας, κατά τη χθεσινή συζήτηση του θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, δεν έγινε επίσημη τοποθέτηση, ωστόσο αφέθηκε να εννοηθεί ότι το θέμα μελετάται.

Οι δήμοι δεν διαφωνούν, αλλά δηλώνουν αδυναμία να πληρώνουν για τη λειτουργία των καλοκαιρινών προγραμμάτων, ενώ οι κοινότητες μάλλον αντικρίζουν θετικά το ενδεχόμενο, καθώς ήδη λειτουργούν κοινοτικά νηπιαγωγεία και κέντρα απασχόλησης σε πολλές περιοχές.

Η παράταση στη λειτουργία Δημοτικών και Νηπιαγωγείων μέχρι τα μέσα Αυγούστου έχει πολλούς στόχους:

1. Πρώτος στόχος είναι η συνέχιση της σίτισης των άπορων παιδιών που καθημερινά λαμβάνουν δωρεάν πρόγευμα, ώστε να μην επαναληφθούν τα περσινά φαινόμενα.

2. Δεύτερος στόχος η διευκόλυνση των γονιών, ακόμα και εκείνων οι οποίοι συνεχίζουν να έχουν εισοδήματα αλλά αδυνατούν πλέον να στέλνουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά καλοκαιρινά σχολεία και αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα με τη φύλαξή τους κατά το διάστημα που τα σχολεία είναι κλειστά.

3. Τέλος, με την παράταση στη λειτουργία Δημοτικών και Νηπιαγωγείων, θα υπάρχει και η δυνατότητα συνέχισης της αγοράς υπηρεσιών από τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται σήμερα στα απογευματινά και εσπερινά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας, οι οποίοι βάσει του καθεστώτος εργοδότησής τους, με τη λήξη της σχολικής χρονιάς δεν θα έχουν καθόλου εισοδήματα και δεν θα έχουν ούτε και το δικαίωμα λήψης ανεργιακού επιδόματος.

Τι προβλέπει η πρόταση για καλοκαιρινά δημόσια σχολεία:

– Η επιλογή των σχολείων που θα συνεχίσουν να λειτουργούν και μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς θα γίνει από το Υπουργείο Παιδείας ανά δήμο ή κοινότητα ή σύμπλεγμα κοινοτήτων, ώστε να εξυπηρετούνται τα παιδιά σε όλες τις περιοχές.
– Τα άπορα παιδιά δεν θα καταβάλλουν κανένα τέλος για τη σίτιση ή φύλαξή τους.
– Για τα υπόλοιπα παιδιά οι γονείς θα καταβάλλουν κάποιο τέλος και με τον τρόπο αυτό θα ενισχύεται και ο σχετικός προϋπολογισμός του Υπουργείου Παιδείας.
– Για να γίνει σωστή επιλογή των παιδιών που θα πληρώνουν ή δεν θα πληρώνουν για τη φοίτησή τους στο καλοκαιρινό σχολείο χωρίς να στιγματίζεται κανένας μαθητής, θα πρέπει να οριστούν εισοδηματικά κριτήρια.
– Τα σχολεία μπορούν να μείνουν ανοικτά καθ’ όλη τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών εξαιρουμένων των δύο εβδομάδων του Αυγούστου κατά τις οποίες οι πλείστες υπηρεσίες είναι κλειστές.

Ροη Ειδησεων

Διανυκτερεύοντα Φαρμακεία τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

Λευκωσία Λύμπουρας Χαράλαμπος Λεωφόρος Τσερίου 229 Στρόβολος 22524919 Χριστοδουλίδης Χάρης Ανδρέα Αβρααμίδη 49 Στρόβολος 22879747…

1 Σεπτεμβρίου, 2024

Διανυκτερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2024

Λευκωσία Χριστοδούλου Κυπρούλλα Καρπενησίου 25Α Λευκωσία 22376960 Κραμβής Σ. Κλεάνθης Καλλιπόλεως 12 Γ- Δ Λευκωσία…

1 Σεπτεμβρίου, 2024

Τουρκικές αντιδράσεις για τη σειρά «Famagusta» στο Netflix: «Προπαγάνδα των Ελλήνων, οι Τούρκοι της Κύπρου σφαγιάστηκαν».

Οι τουρκικές αντιδράσεις για την προβολή της σειράς «Famagusta» στο Netflix είναι έντονες και κάνουν…

1 Σεπτεμβρίου, 2024

Ημέρα Μνήμης Κατεχόμενης Αχερίτου και μνημόσυνο πεσόντων (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Στο Προσφυγικό Συνοικισμό Αγ.Γεωργίου Βρυσούλλων Αχερίτου τελέστηκε την Κυριακή 01/09/24 η εκδήλωση Μέρα Μνήμης Αχερίτου…

1 Σεπτεμβρίου, 2024

Ημέρα Μνήμης Κατεχόμενης ΄Αχνας: Πορεύθηκαν προς τη νεκρή ζώνη (EIKONEΣ)

Στο Δασάκι της Άχνας οι κάτοικοι πορεύθηκαν σήμερα Κυριακή 01 Σεπτεμβρίου για μια ακόμη χρονιά…

1 Σεπτεμβρίου, 2024

Περιοδεία στην Κάτω Δερύνεια από Νικολέττο και Λίλη (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Την κατεχόμενη περιοχή της Κάτω Δερύνειας είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί σήμερα ο Δήμαρχος Παραλιμνίου…

31 Αυγούστου, 2024