Χωρίς τους πολιτικούς αρχηγούς στην Ελβετία ο ΠτΔ

CEB12 Ειδήσεις, Κυπριακό, Νέα Αμμοχώστου, Νίκος Αναστασιάδης
CEB12 8 Ειδήσεις, Κυπριακό, Νέα Αμμοχώστου, Νίκος Αναστασιάδης

Οι πολιτικοί αρχηγοί δεν θα συνοδεύσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Μον Πελεράν της Ελβετίας, κατόπιν απόφασης που έλαβε το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο ολοκλήρωσε πριν από λίγο τη συνεδρίαση του. Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών μετά το πέρας της συνεδίας, η απόφαση αυτή ήταν προσωπική επιθυμία του Προέδρου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τις τελευταίες εξελίξεις στο τραπέζι του διαλόγου και έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις επόμενες κινήσεις.

Ο Πρόεδρος δήλωσε προχθές ότι θα ενημερώσει τα κόμματα και αναμένει τη στήριξή τους. Τoν Πρόεδρο Αναστασιάδη θα συνοδεύσουν στο Μον Πελεράν οι στενοί του συνεργάτες, νομικοί σύμβουλοι και εμπειρογνώμονες, μια ομάδα γύρω στα 25 άτομα.

a1 Ειδήσεις, Κυπριακό, Νέα Αμμοχώστου, Νίκος Αναστασιάδης

Δηλώσεις αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Τα πολιτικά κόμματα δεν θα συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Μον Πελεράν στις 7-11 Νοεμβρίου όπου θα συζητηθεί κυρίως το εδαφικό, ανακοίνωσε μετά την πολύωρη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Είπε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων και διάλογος αναφορικά με τις επερχόμενες συνομιλίες στο Μον Πελεράν καθώς και ποια θα είναι η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς στα όσα ενδεχομένως μπορεί να προκύψουν.

Εντός των ημερών, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, θα συνεδριάσει η επιτροπή του Εθνικού υπό τον διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη για να γίνει ενδελεχής συζήτηση για το θέμα του εδαφικού πριν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναχωρήσει για την Ελβετία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνοδεύεται στην Ελβετία από τα μέλη της διαπραγματευτικής του ομάδας και τους στενούς του συνεργάτες, ανέφερε ο Αναπληρωτής ΚΕ.

Είπε ακόμη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ενδελεχή ενημέρωση στους αρχηγούς των κομμάτων για τα όσα επισυνέβησαν από την τελευταία συνεδρίαση του Εθνικού στις συνομιλίες, αλλά και εκτός, και έγινε ανταλλαγή απόψεων και αναλύθηκε το διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον μέσα στο οποίο αυτήν την ώρα διεξάγονται οι συνομιλίες. Εκφράστηκαν, πρόσθεσε, θέσεις, απόψεις και ανησυχίες αλλά και εισηγήσεις.

Σε σχόλιο ότι η αντιπολίτευση εκφράζει έντονες επιφυλάξεις αν θα διασυνδεθεί και το θέμα των εγγυήσεων με το εδαφικό στην Ελβετία, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε ότι πρόκειται για ένα θέμα το οποίο έχει ξεκαθαρίσει και στη Νέα Υόρκη.

Πρόσθεσε ότι και οι κινήσεις και η τακτική και η στρατηγική που ακολουθήθηκε όλο αυτό το διάστημα έπεισε και στη Νέα Υόρκη ότι τα δύο θέματα θα συζητηθούν χωριστά.

Στο Μον Πελεράν, είπε, θα συζητηθεί κυρίως το εδαφικό, όπως λέει και η ανακοίνωση των ΗΕ, αλλά και κάποια άλλα ανοικτά θέματα, κάποια άλλα σημεία και διαφωνίες σε άλλα θέματα.

a 2 Ειδήσεις, Κυπριακό, Νέα Αμμοχώστου, Νίκος Αναστασιάδης

Σε δηλώσεις σχετικά με το έγινε στο Εθνικό Συμβούλιο σήμερα προέβησαν εξερχόμενοι του Προεδρικού Μεγάρου, οι αρχηγοί των κομμάτων.

Αβ. Νεοφύτου: Πρέπει να είμαστε πραγματιστές στο Κυπριακό

Είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε τις πολιτικές συνθήκες στον τόπο μας με πραγματισμό, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, σημειώνοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε περίπτωση μη λύσης του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ μίλησε για παραγωγική συζήτηση, κατά την οποία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο για τις τελευταίες συναντήσεις στις διαπραγματεύσεις, καθώς και για τις συναντήσεις του με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας και με τον Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών.

Είπε ότι ο ΔΗΣΥ από την πλευρά του εξέφρασε τις θέσεις του και «την ευχή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να σπάσει αυτό το αδιέξοδο που κρατά από το 1974 μοιρασμένη την πατρίδα μας».

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε πως στο Εθνικό ακούστηκαν οι ανησυχίες πολλών κομμάτων για τους πιθανούς κινδύνους της λύσης. «Τους καταγράφουμε και δεν τους παραβλέπουμε» είπε, για να προσθέσει όμως ότι το ΔΗΣΥ «απασχολεί ταυτόχρονα και ο κίνδυνος της μη λύσης του Κυπριακού». Διερωτήθηκε συγκεκριμένα, χωρίς λύση του Κυπριακού, πόσοι Τούρκοι στρατιώτες θα αποχωρήσουν, πώς θα απαλλαχτούμε από τις τουρκικές εγγυήσεις, πόσοι πρόσφυγες θα επιστρέψουν στα σπίτια τους, πόσες σκάλες ελληνοκυπριακής γης θα δοθούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες, πόσοι έποικοι θα φύγουν και ποιος διασφαλίζει ότι δεν θα έρθουν άλλες εκατοντάδες χιλιάδες έποικοι.

«Είναι σεβαστές οι απόψεις των κομμάτων» είπε ο κ. Νεοφύτου, για να προσθέσει πως ως πολιτικός επιδιώκει την εθνική συνεννόηση.

«Στο θέμα του Κυπριακού όμως πρέπει να είμαστε πραγματιστές. Δεν μπορούμε να βρούμε όλα τα κόμματα σύγκλιση για το μεγαλύτερο θέμα που απασχολεί τους Κύπριους πολίτες. Για ένα απλό λόγο: η ηγεσία μας διαπραγματεύεται εδώ και δεκαετίες σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία» είπε και σημείωσε ότι τέσσερα από τα οκτώ πολιτικά κόμματα που συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο δεν αποδέχονται τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία: το ΕΛΑΜ, οι Οικολόγοι, η Αλληλεγγύη και η ΕΔΕΚ. Το πέμπτο, η Συμμαχία Πολιτών, συζητά την ομοσπονδία, αλλά δεν δέχεται τη δικοινοτική ομοσπονδία, είπε. Άρα τα πέντε από τα οκτώ κόμματα διαφωνούν με το πλαίσιο λύσης που η ε/κ δέχτηκε με τις συμφωνίες Μακαρίου – Ντενκτάς και Κυπριανού – Ντενκτάς και που αναφέρεται στα ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ «στα οποία όλοι αναφερόμαστε» συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως «είναι καιρός με ένα πραγματισμό να αντιμετωπίσουμε τις πολιτικές συνθήκες στον τόπο μας».

«Θέλω να πιστεύω πως θα υπάρξουν οι απαραίτητες σωστές θέσεις εκ μέρους της διεθνούς κοινότητος και να κατανοήσουν πλήρως τις θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας» ανέφερε στη συνέχεια.

Είναι επιτυχία, είπε, για τον Νίκο Αναστασιάδη που το θέμα του εδαφικού εισέρχεται σε ένα εντατικό διάλογο.

Συμφώνησε, τέλος, με τον Εκπρόσωπο Τύπου του ΕΛΑΜ, στο θέμα που αφορά τη μη μετάβαση των πολιτικών αρχηγών στην Ελβετία με τον Πρόεδρο, λέγοντας πως αυτοί που στην πρόταση του Προέδρου πριν μερικές βδομάδες να τον συνοδεύσουν στο εξωτερικό εάν θα γινόταν η συζήτηση του εδαφικού τοποθετήθηκαν ενάντια στη συμμετοχή τους, σήμερα είπαν ότι κακώς δεν πάνε. Με το να τοποθετούμαστε πάντα με γνώμονα την αντίθεση, δεν βοηθούμε σε αυτή την κρίσιμη φάση, πρόσθεσε.

Α. Κυπριανού: Όχι σε διαδικασία πάρε-δώσε στην Ελβετία

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να μπει σε διαδικασία πάρε-δώσε στην επικείμενη συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη, που θα πραγματοποιηθεί στην Ελβετία, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο Άντρος Κυπριανού είπε πως δεν υπάρχει κοινή γραμμή ανάμεσα στα κόμματα και πως είναι σεβαστή η απόφαση του Προέδρου να μην μεταβούν μαζί του στην Ελβετία οι πολιτικοί αρχηγοί.

Αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, θα συνέλθει η υποεπιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου που θα ασχοληθεί με τα ζητήματα του εδαφικού και εκεί θα καταβληθεί προσπάθεια για να διαμορφωθεί μια πιο συναινετική βάση, πάνω στην οποία θα στηριχτούν οι προσπάθειες του Προέδρου.

Όπως ανέφερε, στη σημερινή σύνοδο του Εθνικού, ο Πρόεδρος ενημέρωσε τους αρχηγούς των κομμάτων αναφορικά με την πρόοδο η οποία έχει επιτευχθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων συναντήσεων με τον Τ/κ ηγέτη, μέσα στο μήνα Οκτώβρη, και ταυτόχρονα ενημέρωσε και για το τι προτίθεται να συζητήσει μεταβαίνοντας στην Ελβετία.

«Θα είναι πολύ καθοριστική η συνάντηση στην Ελβετία γιατί θα καθορίσει τα περαιτέρω βήματα στο Κυπριακό. Είτε θα οδηγηθούμε σε μια διαδικασία η οποία θα συμβάλει στο να υπάρξει μεγαλύτερη ώθηση στις προσπάθειες για λύση, είτε θα οδηγηθούμε σε ναυάγιο. Έχει τεράστια σημασία η δική μας πλευρά να πάει καλά προετοιμασμένη, έτοιμη να διαπραγματευθεί με βούληση και επιθυμία να φτάσουμε σε σύγκλιση σε όσο το δυνατό περισσότερα ζητήματα, έτσι που να ανοίξει ο δρόμος να συζητηθεί το πιο δύσκολο κεφάλαιο που είναι το θέμα της ασφάλειας, δηλαδή των εγγυήσεων και της αποστρατικοποίησης» σημείωσε ο κ. Κυπριανού.

Είπε πως το ΑΚΕΛ κατέθεσε τις απόψεις του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το πώς πρέπει να διαπραγματευθεί τα μείζονα ζητήματα, τα οποία θα τεθούν κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Μοντ Πελεράν και «έχουμε πει ότι δεν θα πρέπει να μπει σε καμιά περίπτωση σε διαδικασία πάρε-δώσε. Δεν μας ενοχλεί να συζητηθούν τα πέντε κεφάλαια, αλλά ως χωριστά κεφάλαια. Δεν είμαστε ακόμα σε ακτίνα συμφωνίας τέτοια που να επιτρέπει τη διαδικασία του πάρε-δώσε».

Εξάλλου, επεσήμανε, «δεν έχουμε ακόμα αγγίξει το τεράστιο κεφάλαιο της ασφάλειας».

Σε ό,τι αφορά στα θέματα της μετάβασης του Εθνικού Συμβουλίου μαζί με τον Πρόεδρο στην Ελβετία, ο κ. Κυπριανού είπε πως το ΑΚΕΛ ενημέρωσε τον Πρόεδρο ότι βρίσκεται στη διάθεσή του, «ο ίδιος πήρε τις αποφάσεις και εμείς σεβόμαστε τις αποφάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «κοινή γραμμή είναι πολύ δύσκολο να εξευρεθεί με δεδομένες τις θέσεις των πολιτικών κομμάτων σε ό,τι αφορά την ουσία της λύσης του Κυπριακού. Υπάρχουν πολιτικά κόμματα που διαφωνούν με την ομοσπονδία. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να υπάρξει κοινή γραμμή».

Ν. Παπαδόπουλος: Λανθασμένη η διασύνδεση εδαφικού με άλλα κεφάλαια

Τη διαφωνία του με το ενδεχόμενο διασύνδεσης του εδαφικού με άλλα κεφάλαια του Κυπριακού, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει νόημα μετάβασης στην Ελβετία εάν η τουρκική πλευρά δεν παρουσιάσει χάρτη.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως «κάποιοι θέλουν να μεταβούμε στην Ελβετία και αντί να ρωτήσουμε την Τουρκία τι θα μας δώσει στο εδαφικό, να προχωρήσουμε σε νέες υποχωρήσεις».

«Εμείς», είπε, «διαφωνούμε με μια τέτοια προσέγγιση, θεωρούμε λανθασμένη τη διασύνδεση της συζήτησης του εδαφικού με άλλα κεφάλαια του Κυπριακού. Η όλη ιδέα ήταν να μεταβούμε στο εξωτερικό για να συζητήσουμε το εδαφικό, όπου η Τουρκία για πρώτη φορά θα παρουσίαζε ένα χάρτη με τις δικές της εισηγήσεις για την επιστροφή εδαφών».

Παρατήρησε ωστόσο ότι «βλέπουμε, αντίθετα, ότι η προσπάθεια του κ. Ακιντζί, του κατοχικού ηγέτη, αλλά και της τουρκικής πλευράς είναι να ξεφύγει από αυτή τη συζήτηση, να βρουν εύσχημους τρόπους να συζητήσουν αόριστα γενικόλογα, υποκειμενικά κριτήρια δήθεν, σε αντίθεση με το τι εμείς επιδιώκουμε να παρουσιαστεί χάρτης».

«Εμείς έχουμε ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απαιτήσει στην Ελβετία να παρουσιάσει η τουρκική πλευρά χάρτη, αλλιώς δεν υπάρχει νόημα να μεταβούμε στο εξωτερικό», συνέχισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Λέγοντας ότι το ΔΗΚΟ εισηγήθηκε όπως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνοδεύεται από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, καθότι θεωρεί ότι μπορούν να τον στηρίξουν και να τον βοηθήσουν «να αντιμετωπίσει τις όποιες πιέσεις», ο κ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι δυστυχώς ο Πρόεδρος αρνήθηκε αυτή την εισήγηση.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι το ΔΗΚΟ είναι στη διάθεσή του Προέδρου «να συζητήσουμε με τη δική μας εποικοδομητική διάθεση να του προτείνουμε εισηγήσεις και λύσεις στα διάφορα ζητήματα που βρίσκει μπροστά του».

«Το μόνο που ζητούμε», σημείωσε, «είναι όπως απαιτεί ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να σεβόμαστε το θεσμό της Προεδρίας και ο ίδιος πρέπει να σεβαστεί τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου».

Ζήτησε ειδικότερα να τερματιστεί η συσκότιση, να δοθούν όλα τα σχετικά έγγραφα των διαπραγματεύσεων «για να μπορούμε να τον συμβουλεύσουμε σωστά αλλά και να γνωρίζουμε όλα τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας».

«Οι στιγμές είναι κρίσιμες και αυτό που απαιτείται τώρα είναι η εθνική συνεννόηση, όχι η διχόνοια και όχι η προσπάθεια κάποιων να δικαιωθούν για το 2004», κατέληξε.

Μ. Σιζόπουλος: Ο ΠτΔ να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός για να αποφύγει παγίδες

Οι πολιτικοί αρχηγοί δεν θα συνοδεύσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον Μοντ Πελεράν της Ελβετίας για τη συζήτηση του κεφαλαίου των εδαφικών αναπροσαρμογών, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, καλώντας τον Πρόεδρο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός για να αποφύγει παγίδες της τουρκικής πλευράς.

«Οι πολιτικοί αρχηγοί δεν θα συνοδεύσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο ταξίδι στην Ελβετία, θα τον συνοδεύουν οι σύμβουλοι του και εμείς θα είμαστε σε εγρήγορση και αναμένουμε ότι εάν και εφόσον υπάρχει οποιαδήποτε εξέλιξη ο ΠτΔ θα έχει την ευθύνη να μας ενημερώσει», ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

«Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι αυτή η συνάντηση πραγματοποιείται σε μια περίοδο όπου το διεθνές περιβάλλον δεν είναι και το καλύτερο», πρόσθεσε.

Όπως είπε, η περίοδος «εγκυμονεί κινδύνους κατά την άποψή μας και χρειάζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός δεδομένου ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει ενδεχομένως είτε να προωθήσει τις δικές της θέσεις είτε να οδηγήσει μέσα από τις διεκδικήσεις της τη διαδικασία σε ναυάγιο για να μπορέσει να ενεργοποιήσει το δεύτερο σενάριο που έχει, που είναι της προσάρτησης, ενδεχομένως, κυπριακών εδαφών».

Ο κ. Σιζόπουλος σημείωσε πως η ΕΔΕΚ κατέθεσε «συγκεκριμένες απόψεις και συγκεκριμένες εισηγήσεις με βασικό γνώμονα να βοηθήσουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποφύγει ενδεχομένως παγίδες που είμαστε σίγουροι ότι θα υπάρχουν και να ενισχύσουμε όσο μπορούμε και τη διαπραγματευτική του θέση αλλά και την επιχειρηματολογία του ειδικά αυτή τη δύσκολη και κρίσιμη περίοδο».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι “με βάση τον τρόπο λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου τα μέλη καταθέτουν τις απόψεις τους και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που έχει την ευθύνη, εν τη σοφία του, θα αξιοποιήσει ό,τι αυτός κρίνει ότι είναι το καλύτερο για να ενισχυθεί η δική του θέση και επιχειρηματολογία».

Γ. Λιλλήκας: Κρίσιμη η συνάντηση στην Ελβετία

Κρίσιμη χαρακτήρισε την επικείμενη συνάντηση των ηγετών στην Ελβετία, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι οι συνθήκες στις οποίες θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις θα είναι δυσμενείς για την ελληνοκυπριακή πλευρά και προβλέποντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί αφόρητες πιέσεις.

Εξέφρασε ακόμα τη θέση της Συμμαχίας ότι οι πολιτικοί αρχηγοί θα έπρεπε να συνοδεύσουν τον Πρόεδρο στην Ελβετία.

«Ως Συμμαχία Πολιτών εκτιμούμε ότι η συνάντηση και η διαπραγμάτευση που θα γίνει στην Ελβετία θα είναι κρίσιμη. Είτε καταλήξει σε θετικό αποτέλεσμα, είτε καταλήξει σε αδιέξοδο. Και θα είναι κρίσιμη γιατί ακόμα και σε περίπτωση αδιεξόδου, δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι η Τουρκία θα προχωρήσει στο παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει, και ενδεχόμενα στα πλάνα της για προσάρτηση των κατεχομένων» ανέφερε ο Γιώργος Λιλλήκας μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

Σημείωσε ότι “οι διεθνείς συνθήκες μέσα στις οποίες θα διεξαχθεί αυτή η διαπραγμάτευση είναι δυσμενείς για τη δική μας πλευρά και ευνοϊκές για την τουρκική πλευρά”, καθώς επίσης και το όλο πλαίσιο διαπραγμάτευσης, δεδομένου, όπως είπε, ότι θα έπρεπε να συζητηθεί πολύ πιο νωρίς το εδαφικό και όχι στο τέλος των διαπραγματεύσεων, κάτι που επιτρέπει, σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, στην τουρκική πλευρά να επιμένει στο συνδυασμό του και με άλλα κεφαλαία, κυρίως με το θέμα της ασφάλειας.

«Ακόμη και η συσχέτισή του με άλλα κεφάλαια θα είναι δυσμενής για τη δική μας πλευρά γιατί όσο μεν αφορά την ασφάλεια για εμάς είναι εντελώς ασύνδετο και με κανένα τρόπο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα πρέπει να αποδεχτεί την όποια συσχέτιση, αλλά ακόμα με τα ζητήματα της διακυβέρνησης. Από την ώρα που έχουμε δώσει όλες τις υποχωρήσεις και έχουμε ξεπεράσει και πολλές γραμμές ασφάλειας, που αφορούν τη βιωσιμότητα και λειτουργικότητα του κράτους, δεν έχει μείνει κάτι το οποίο θα ανταλλάξει ο Πρόεδρος, πέραν ίσως του ενδεχόμενου της εκ περιτροπής προεδρίας» είπε.

Ο κ. Λιλλήκας σημείωσε ακόμα ότι ΗΠΑ και ΕΕ δεν πρόκειται να ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία για να συμβιβαστεί και να δείξει πνεύμα συναίνεσης στο Κυπριακό, καθώς αυτή τη στιγμή «κάνουν το παν για να εξευμενίσουν τον κ. Ερντογάν και να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία».

«Αντίθετα όπως έχουμε δει τις εξελίξεις με την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία αλλά και στο Ιράκ, με τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών, που επέτρεψαν στους Τούρκους να επιτεθούν και στους Κούρδους που μέχρι πρόσφατα ήταν σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών, μας δημιουργείται η εύλογη ανησυχία ότι και στο Κυπριακό δεν θα διστάσει η διεθνής κοινότητα, αναφέρομαι κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην ΕΕ, να ικανοποιήσουν την Τουρκία και όχι τη δική μας πλευρά» είπε.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είπε πως μέσα σε αυτό το περιβάλλον, το διαπραγματευτικό, αλλά και το διεθνές, ο Πρόεδρος θα δεχθεί αφόρητες πιέσεις σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, γι` αυτό και η Συμμαχία Πολιτών, παρά τις διαφωνίες της με τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας, εισηγήθηκε όπως τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου τον συνοδεύσουν στην Ελβετία.

«Θα μπορούσε, πέραν από τη διαβούλευση, να του είμαστε και χρήσιμοι σε αυτό το πλαίσιο άσκησης των όποιων πιέσεων στον Πρόεδρο» είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως εξ όσων έχει ο ίδιος αντιληφθεί, η απόφαση του Προέδρου είναι οριστική και ότι «εάν υπάρξουν εξελίξεις δραματικές, τότε ενδεχόμενα απλά να ενημερωθούμε, αλλά όχι να μεταβούμε».

Η απόφαση ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατέληξε.

Ελ. Θεοχάρους: Φόβοι για διασύνδεση του εδαφικού με την πτυχή της ασφάλειας

Την ανησυχία της ότι στο Μοντ Πελεράν δεν θα συζητηθεί μόνο το εδαφικό ή το εδαφικό σε συνάρτηση με το περιουσιακό, αλλά θα γίνει διασύνδεση με την πτυχή της ασφάλειας, επανέλαβε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Ελένη Θεοχάρους.

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, η κ. Θεοχάρους χαρακτήρισε τη συζήτηση ως «οδυνηρή», σημειώνοντας πως η ίδια εξακολουθεί να φοβάται «πολύ και για αυτά που ενδεχομένως έχουν συμφωνηθεί και στο βαθμό που έχουν συμφωνηθεί».

«Φαίνεται», πρόσθεσε, «ότι η πολιτική ισότητα μεταφράζεται σε όλα τα επίπεδα σε αριθμητική ισότητα, είτε με το βέτο, είτε με τις εξαιρέσεις, είτε με τις κληρώσεις».

Λέγοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την προσωπική επιθυμία να μην μεταβεί το Εθνικό Συμβούλιο στη συνάντηση του Μοντ Πελεράν, η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης σημείωσε πως «ούτως θα πράξουμε, ελπίζοντας ότι πριν να υπάρξει οποιαδήποτε κατάληξη θα έχουμε μια συνάντηση με τον Πρόεδρο για να συζητήσουμε αυτά που ενδεχομένως θα έχουν προκύψει από τη συνάντηση τη Ελβετίας».

«Εξακολουθώ να έχω το φόβο ότι δεν θα συζητηθεί το εδαφικό ή στη χειρότερη περίπτωση μία διασύνδεση του εδαφικού με το περιουσιακό, αλλά θα γίνει διασύνδεση και με ζητήματα ασφάλειας όπως ακριβώς επιδιώκει η Τουρκία», κατέληξε.

Γ. Περδίκης: Διολισθαίνει σε συνομοσπονδία το Κυπριακό

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, σε δηλώσεις μετά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, εξέφρασε εκ νέου ανησυχίες για τους χειρισμούς που γίνονται στο Κυπριακό.

Σήμερα, είπε, έγινε η καθιερωμένη ενημέρωση και πολύ λίγη και αποσπασματική συζήτηση. Το σίγουρο, πρόσθεσε, είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάει στην Ελβετία χωρίς συγκεκριμένη ατζέντα ή πλαίσιο δράσης από το Εθνικό Συμβούλιο και με την ελπίδα ότι δεν θα προχωρήσει σε διασταυρωμένη διαπραγμάτευση με τα άλλα σοβαρά θέματα που είναι ανοικτά.

Ανέφερε πως το κόμμα του θεωρεί πως όλο και περισσότερο το Κυπριακό διολισθαίνει σε μια κατάσταση που μοιάζει περισσότερο με συνομοσπονδία, και ότι η γραμμή που αναζητείται για να χωρίζει τις δύο περιοχές είναι περισσότερο ένα σύνορο μεταξύ δύο κρατών παρά μια απλή διοικητική περιφέρεια.

Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη, τα πράγματα δεν πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση και το χειρότερο είναι ότι προβάλλεται από τον Πρόεδρο και από άλλους, όπως είπε, η απειλή ότι αν δεν βρεθεί συμφωνία μέχρι το τέλος του χρόνου, θα έχουμε Μικρασιατική καταστροφή.

“Με τέτοια νοοτροπία και συμπεριφορά και με ψυχολογία ήττας, διερωτάται κανείς αν υπάρχει ομάδα ή πρωταθλητής για να κερδίσει τη μάχη”, κατέληξε στις δηλώσεις του.

Γ. Γεάδη: Μόνο με ενιαίο κράτος μπορεί να λυθεί το Κυπριακό

Τη θέση ότι το ΕΛΑΜ αντιτάσσεται στη λύση ομοσπονδίας, επανέλαβε ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γεάδης Γεάδη μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

Ανέφερε ότι το Κίνημα έχει καταθέσει πρόταση για ενιαίο κράτος γιατί μόνο έτσι, σημείωσε, θα μπορεί να λυθεί το Κυπριακό. Αν πάρουμε παράδειγμα, πρόσθεσε, από τα διάφορα ομοσπονδιακά κράτη, βλέπουμε ότι όπου υπήρχε ομοσπονδία βασισμένη σε εθνοτικές ή άλλες ακόμη και γλωσσικές διαφορές, κατέρρευσε.

Ο κ. Γεάδη είπε ότι στη συνεδρίαση έγινε ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι και για το θέμα της συνοδείας των πολιτικών αρχηγών στο Μον Πελεράν.

Ανέφερε πως το κόμμα του ήταν από την αρχή αντίθετο σε συνομιλίες εκτός Κύπρου και πρόσθεσε ότι κάποια μέλη του Εθνικού εξέφρασαν αντιδράσεις γιατί να μην συνοδεύσουν τον ΠτΔ. Ο κ. Γεάδη χαρακτήρισε παράλογο το γεγονός αυτό, καθώς, είπε, πριν λίγες μέρες αντιδρούσαν στο να πραγματοποιηθεί η διάσκεψη στο εξωτερικό και σήμερα θέλουν να συνοδεύσουν τον Πρόεδρο.

Επανέλαβε ότι το ΕΛΑΜ διαφωνεί με το υπάρχον πλαίσιο της διζωνικής, δικονοτικής ομοσπονδίας και ότι η προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για ισότητα και συγκλίσεις θα φέρει τις μεγαλύτερες ανισότητες και θα προκαλέσει ένα συγκρουσιακό πεδίο με αποτέλεσμα να καταρρεύσει η οποιαδήποτε λύση, αφού το πλαίσιο στο οποίο συζητούμε είναι μη βιώσιμο.

Πηγή: Φιλελεύθερος / ΚΥΠΕ