Η Βουλή ενάντια στις μαζικές “κυπροποιήσεις”

“Έχει καταστραφεί η Εθνική ταυτότητα των ομάδων”

Την ανάγκη διαφύλαξης της ταυτότητας της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου από μαζικές ‘κυπροποιήσεις’ ξένων ποδοσφαιριστών συζήτησε η Κοινοβουλευτική Ομάδα Εσωτερικών…

«Αισθάνομαι ότι ακούστηκαν αρκετοί λόγοι για τους οποίους αυτό το πράγμα πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία», ανέφερε ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Αντρέας Μιχαηλίδης, ο οποίος και ενέγραψε το θέμα.

Συνέχισε λέγοντας ότι «έχουμε καταστρέψει την εθνική ταυτότητα των ομάδων μας και μας έχει μείνει μόνο η Εθνική Ομάδα, η οποία είναι και η Εθνική Ομάδα όλων μας και θα πρέπει να τη διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού και να τροποποιήσουμε αν χρειαστεί και τον περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμο για να βάλουμε περιορισμούς σε αυτό το φαινόμενο».

Η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, είπε, «και αυτή τοποθετείται θετικά ως προς την διατήρηση της εθνικής ταυτότητας της Εθνικής Ανδρών και αυτό μας ικανοποιεί ιδιαίτερα, όπως παράλληλα και η τοποθέτηση του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού ότι έχει θεσπίσει κριτήρια, τα οποία και θα πρέπει να ακολουθούνται».

«Εμείς θα παρακολουθούμε το θέμα από κοντά και αν χρειαστεί ασφαλώς θα επανέλθουμε», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι πρόκειται για δύο ποδοσφαιριστές ξένους που αγωνίζονται στην Κύπρο αυτή τη στιγμή, παρόλο που δημοσιεύματα αναφέρονταν σε περισσότερα, προσθέτοντας ότι αφορά τους παίκτες Ελιο Πίντο του ΑΠΟΕΛ και Βίνσεντ Λαμπάν της Ανόρθωσης.

Διευκρίνισε ότι «η εγγραφή και συζήτηση του θέματος δεν έχει κανένα ρόλο να παίξει με αυτά τα παιδιά τα ονόματα των οποίων αναφέρονται, οι οποίοι είναι εξαίρετοι ποδοσφαιριστές και χαρακτήρες.

«Εμείς αγωνιούμε για το μέλλον της Εθνικής Ομάδας και αυτό μόνο μας απασχολεί», είπε τέλος.

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του ΚΟΑ Κώστας Παπακώστας εξέφρασε τη συμφωνία του ότι «θα πρέπει να διαφυλαχθεί η οντότητα της Εθνικής μας Ομάδας».

Παρά το γεγονός, όπως ανέφερε, ότι ο Οργανισμός δεν ρωτάται για θέματα κυπροποιήσεων από τα ομαδικά αθλήματα εντούτοις είναι ένα θέμα που ανησυχεί τον Οργανισμό και προς τούτο έχει διοργανώσει και δύο συνέδρια στρογγυλής τραπέζης.

Ωστόσο, ο κ. Παπακώστας είπε ότι «φαίνεται ότι το πράγμα δεν είναι καθόλου ανησυχητικό, δηλαδή δεν υπάρχουν μεγάλοι αριθμοί ενώπιον του Υπουργείου για κυπροποιήσεις».

Αναφέρθηκε και στην ανάγκη θέσπισης ειδικών αθλητικών κριτηρίων για την προώθηση αιτήσεων για κυπροποίηση ενώπιον του αρμόδιου Υπουργείου.

«Απ’ όλα τα αθλήματα είτε σε ατομικό επίπεδο, είτε σε ομαδικό επίπεδο, το ποδόσφαιρο είναι εκείνο με τις λιγότερες κυπροποιήσεις», ανέφερε σε δικές του δηλώσεις ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΚΟΠ Ανδρέας Σάντης, προσθέτοντας ότι «δεν είναι στόχος της ΚΟΠ να προχωρήσει σε μαζική κυπροποίηση οποιωνδήποτε ποδοσφαιριστών».

«Οσοι ποδοσφαιριστές έχουν μέχρι σήμερα κυπροποιηθεί πληρούν τα κριτήρια και όλες οι αιτήσεις έχουν σχέση με το ατομικό δικαίωμα του οποιουδήποτε να αιτηθεί την κυπροποίησή του αν και εφόσον πληροί φυσικά συγκεκριμένα κριτήρια», είπε.

Ως ΚΟΠ συνέχισε ο κ. Σάντης θέλουμε να διατηρήσουμε την ταυτότητα της εθνικής μας ομάδας και δεν είμαστε υπέρ της μαζικής κυπροποίησης ποδοσφαιριστών, προσθέτοντας ότι «η κυπροποίηση ποδοσφαιριστών είναι φαινόμενο που έχει ξεκινήσει εδώ και κάποια χρόνια».

Κληθείς να πει πόσα άτομα αφορά είπε ότι «απ’ όσο γνωρίζω είναι δύο άτομα». Παράλληλα, ανέφερε ότι «έχω την εντύπωση, χωρίς να είμαι ειδικός επί του θέματος, ότι και αυτά τα δύο άτομα πληρούν τη νομοθεσία για κυπροποίηση».

Είπε επίσης ότι δεν σημαίνει ο οποιοσδήποτε ξένος ποδοσφαιριστής κυπροποιηθεί αυτόματα καλείται και στην εθνική ομάδα. Η επιλογή της Εθνικής Ομάδας είναι θέμα του εκάστοτε προπονητή της, πρόσθεσε..

Παραδέχθηκε ωστόσο απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι «οι συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές αν και εφόσον πληρούν τα κριτήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας, όποια κι αν είναι αυτά, για κυπροποίηση ναι είναι δύο ποδοσφαιριστές που θεωρεί ο προπονητής ότι και ηλικιακά αλλά και σαν άτομα και σαν χαρακτήρες μπορούν να βοηθήσουν την Εθνική Ομάδα».

«Μιλάμε για δύο άτομα, τα οποία δεν νομίζω να είναι πολλοί που διαφωνούν ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν το κυπριακό ποδόσφαιρο και την εθνική ομάδα», συμπλήρωσε.

Ο κ. Σάντης συνέχισε σημειώνοντας ότι «στόχος και σκοπός μας είναι η ενίσχυση του Κύπριου ποδοσφαιριστή και όχι η καταστροφή του». Αναφέρθηκε ότι υπάρχουν άλλα σοβαρά προβλήματα που αφορούν τους Κύπριους ποδοσφαιριστές όπως η στρατιωτικές υποχρεώσεις τους.

Την ικανοποίησή του για τις τοποθετήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ότι δεν θα γίνει καμιά κατ’ εξαίρεση κυπροποίηση εξέφρασε ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ποδοσφαιριστών (ΠΑΣΠ) Σπύρος Νεοφυτίδης.

Παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με επίσημη έρευνα όπως είπε του Πανεπιστημίου της Λοζάνης.

«Εδώ που φτάσαμε, με τα ποσοστά που φτάσαμε 72,3% εργοδότηση ξένων και κοινοτικών ποδοσφαιριστών στις ομάδες μας, με το πιο γερασμένο πρωτάθλημα με μέσο όρο 28,3 χρόνια ηλικίας, το τελευταίο κάστρο που έχει απομείνει για τον Κύπριο ποδοσφαιριστή είναι οι εθνικές ομάδες», ανέφερε.

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι «θα δώσουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε αυτές τις Εθνικές Ομάδες και να διασφαλίσουμε την ταυτότητα της Εθνικής Κύπρου».

Ο κ. Νεοφυτίδης αναφέρθηκε επίσης στο στρατιωτικό λέγοντας ότι «δεν υπάρχει καμία υποστήριξη στους νεαρούς διεθνείς ποδοσφαιριστές». Κάλεσε την πολιτεία να επικεντρωθεί σ’ αυτό το θέμα και στην ανάπτυξη των νεαρών ταλέντων στην Κύπρο όπως γίνεται σε άλλες χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Ισλανδία.

Σε δικές του δηλώσεις για το θέμα ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προπονητών Χριστάκης Χριστοφόρου ανέφερε ότι «αναγνωρίστηκε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα συμμετοχής των Κύπριων ποδοσφαιριστών». Εξέφρασε ταυτόχρονα τη θέση ότι η λύση της ‘κυπροποίησης’ των ξένων ποδοσφαιριστών δεν θα λύσει το πρόβλημα αλλά θα το πάρει παρά πέρα.

Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι ξένοι ποδοσφαιριστές που παίρνουν την υπηκοότητα και παραμένουν στην Κύπρο ασχολούνται μετέπειτα με την προπόνηση.

Αντρέας Πιερή/Αλήθεια.

Ροη Ειδησεων

ΠΕΡΝΕΡΑ: Δημιουργήθηκε Συντονιστική Επιτροπή για την αναβάθμισή της

Συντονσιτική επιτροπή για προβολή και προώθηση των αιτημάτων της τουριστικής περιοχής Περνέρα στον Δήμο Παραλιμνίου…

16 Ιουνίου, 2024

ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: Στο παλιό Νοσοκομείο ο νέος Δήμαρχος – “Να αντιμετωπιστεί δραστικά το πρόβλημα” (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Μαζί με τους Αντιδημάρχους Δερύνειας και Φρενάρους επισκέφθηκε το κτήριο του παλιού Νοσοκομείου Αμμοχώστου στο…

16 Ιουνίου, 2024

ΑΥΓΟΡΟΥ: Οι δρόμοι και το μουσείο του Αυγόρου θα γεμίσουν (και φέτος) μουσική

Το Λακκιρτίν Φεστ έρχεται για άλλη μία χρονιά από τη Θεατρική Ομάδα Δημιουργείν στις 7…

16 Ιουνίου, 2024

Μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου Αμμοχώστου και Γυμνασίου Κοκκινοχωρίων τραγουδούν για τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι μαθητές της χορωδίας του Μουσικού Γυμνασίου Αμμοχώστου και Γυμνασίου Κοκκινοχωρίων Πάνου Ιωάννου τραγουδούν για…

16 Ιουνίου, 2024

Έκοψε 5 πασσάλους της ΑΗΚ και έκλεψε εναέρια καλώδια μήκους σχεδόν ενός χιλιομέτρου!

Στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης κλοπής καλωδίων της ΑΗΚ, η Αστυνομία προχώρησε χθες βάσει δικαστικού εντάλματος…

16 Ιουνίου, 2024

Δεύτερος θάνατος από θερμοπληξία στην Κύπρο – “Έσβησε” 84χρονη

Δεύτερος θάνατος με αιτία την θερμοπληξία έχει καταγραφεί το απόγευμα του Σαββάτου. Σύμφωνα με ενημέρωση…

16 Ιουνίου, 2024