Επίθεση «κρανοφόρων» σε φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Πρωτοφανής επίθεση «κρανοφόρων» την Τρίτη το απόγευμα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας κατά τη διάρκεια των ενδοτμηματικών εκλογών των φοιτητών. Με τη χρήση επιβλαβών σπρέι και κρατώντας ρόπαλα, επιτέθηκαν σε φοιτητές, άρπαξαν τις κάλπες και εξαφανίστηκαν. Η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη ενός 26χρονου από τη Λάρνακα προχώρησε για συμμετοχή του στο περιστατικό, ενώ καταζητεί άλλους τρεις νεαρούς…

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Μιχάλης Κατσουνωτός, από τις ανακρίσεις και εξετάσεις της Αστυνομίας και τη λήψη καταθέσεων από παριστάμενα πρόσωπα, έχουν αναγνωριστεί συνολικά τέσσερα πρόσωπα που συμμετείχαν στο εν λόγω περιστατικό και εναντίον τους έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης.

Συμπλήρωσε ότι πρόκειται για ένα 21χρονο, 22χρονο, 23χρονο και έναν 26χρονο, οι δύο εκ των οποίων προέρχονται από τη Λευκωσία, ένας από τη Λεμεσό και ένας από τη Λάρνακα.

Είπε ακόμη ότι λίγο μετά τη μία το πρωί, ο 26χρονος εντοπίστηκε και συνελήφθη, ενώ από έρευνα στην οικία του στη Λάρνακα εντοπίστηκε αριθμός τεκμηρίων τα οποία κατασχέθηκαν για να τύχουν περεταίρω αξιολόγησης και επιστημονικών εξετάσεων. Ο συλληφθείς αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας για να ζητηθεί η περεταίρω κράτησή του.

Τα υπόλοιπα τρία πρόσωπα, εναντίων των οποίων εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης αναζητήθηκαν χωρίς μέχρι στιγμής να εντοπιστούν, ανέφερε ο κ. Κατσουνωτός.

Τα αδικήματα που διερευνά η Αστυνομία στην υπόθεση αφορούν τη συνομωσία προς διάπραξη κακουργήματος και πλημμελήματος, παράνομη είσοδο, επίθεση με πρόκληση πραγματικής σωματικής βλάβης, χρήση μη πυροβόλου όπλου, οπλοφορία προς διέγερση τρόμου και άλλα συναφή αδικήματα.

Ενώπιον της Αστυνομίας υπάρχει πρόσθετο μαρτυρικό υλικό, στη βάση του οποίου, αφού ταυτοποιηθούν κάποια στοιχεία, αναμένεται η έκδοση και άλλων ενταλμάτων σύλληψης.

Οι παρευρισκόμενοι φωτογραφίζουν μέλη συγκεκριμένης οργάνωσης.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ομάδα 10-15 πρόσωπων, φορώντας κράνη στο κεφάλι και ντυμένοι ομοιόμορφα με μαύρες στολές, εμφανίστηκαν στο χώρο της ψηφοφορίας και εκτελώντας ουσιαστικά εντολές, επιτέθηκε στους φοιτητές που κάθονταν στα παγκάκια με τις κάλπες, ψεκάζοντάς τους με δακρυγόνα σπρέι.

Στη συνέχεια άρπαξαν πέντε από τις οκτώ κάλπες και διέφυγαν.

Όπως ανέφερε ο Μιχάλης Κατσουνωτός, οι άγνωστοι «άρχισαν να ρίχνουν καρέκλες, να σπρώχνουν κόσμο και ταυτόχρονα ένας ή δύο εξ αυτών χρησιμοποίησαν δακρυγόνα σπρέι εναντίον των φοιτητών που βρίσκονταν στην αίθουσα και επιχείρησαν να αντιδράσουν».

Ακολούθως, άρπαξαν τέσσερεις κάλπες και εξήλθαν της αίθουσας και πάλι σε σχηματισμό και με γοργό βήμα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, πέντε πρόσωπα επηρεάστηκαν από τη ρίψη των δακρυγόνων σπρέι και αφού έτυχαν των πρώτων βοηθειών απελύθησαν.

Ο κ. Κατσουνωτός κατέληξε, λέγοντας ότι ο Αναπληρωτής Αρχηγός Αστυνομίας έχει δώσει σαφείς οδηγίες προς την Αστυνομική Διεύθυνση Λευκωσίας, όπως υπάρξει πλήρης κινητοποίηση και εντοπισμός όλων των υπόπτων, ώστε να συλληφθούν και να προσαχθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Το γεγονός καταδίκασαν με ανακοινώσεις τους οι φοιτητικές παρατάξεις Προοδευτική και Πρωτοπορία.

Στην ανακοίνωσή της η Πρωτοπορία αναφέρει ότι «καταδικάζει απερίφραστα το συμβάν και αναμένει από την Αστυνομία να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τον εντοπισμό και την σύλληψη των δραστών». Προσθέτει ότι «δεν πτοείτε από τέτοια αποτρόπαια συμβάντα, αλλά αντίθετα, πεισμώνει, και με την δύναμη που αντλεί από τους φοιτητές θα συνεχίσει τον αγώνα για προάσπιση τόσο των φοιτητικών όσο και των εθνικών συμφερόντων».

Σε ανακοίνωσή της η Προοδευτική κάνει λόγο για «δολοφονική επίθεση, πλήγμα κατά της δημοκρατίας», που είναι «άρρηκτα συνδεδεμένη με την όξυνση του πολιτικού κλίματος ενάντια στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο ΑΚΕΛ και στο ευρύτερο Λαϊκό Κίνημα της Κύπρου. Είναι αποτέλεσμα της υποστήριξης και συμπόρευσης πολιτικών κομμάτων και φασιστικών οργανώσεων στην Κύπρο», εκτιμά η Προοδευτική. Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024