Νέος νόμος για το κάπνισμα

Αρχικά το νομοσχέδιο για την απαγόρευση του καπνίσματος, το οποίο είχε κατατεθεί στη Βουλή από το υπουργείο Υγείας, είχε χαρακτηριστεί ως «δρακόντειο» και υπερβολικά αυστηρό. Ύστερα από μήνες συζητήσεων, αρκετές αντιπαραθέσεις και διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων, αρκετές αναβολές στη συζήτησή του και μια μαραθώνια συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, η οποία περιελάμβανε την εξέταση δεκάδων τροπολογιών, ο τελικός νόμος δεν θυμίζει σχεδόν σε τίποτα την αρχική κυβερνητική πρόταση, αφού στην πραγματικότητα, οι μόνες πρόνοιες που δεν άλλαξαν, ήταν οι εναρμονιστικές με τη σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία, οι οποίες όμως αφορούν μόνο τις βασικές αρχές του νόμου.

Το νομοσχέδιο, που πλέον αποτελεί νόμο, διαχωριζόταν σε δύο σκέλη. Το πρώτο αφορούσε εναρμονιστικές με το ευρωπαϊκό κεκτημένο πρόνοιες και το δεύτερο εθνικές ρυθμίσεις.
Στις εναρμονιστικές πρόνοιες του νόμου περιλαμβάνεται η λήψη μέτρων για πάταξη του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων, η απαγόρευση του ηλεκτρονικού τσιγάρου και του ναργιλέ στους χώρους όπου απαγορεύεται και το παραδοσιακό τσιγάρο και η θεσμοθέτηση προειδοποιητικής ειδικής σήμανσης σε όλα τα καπνικά προϊόντα.

Η τελική μορφή του νόμου σε ό,τι αφορά το εθνικό επίπεδο, προέκυψε ύστερα από δεκάδες τροπολογίες οι οποίες είχαν κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, οπόταν και ψηφίστηκε το νομοσχέδιο.

Σύμφωνα λοιπόν με τον νέο νόμο, το κάπνισμα απαγορεύεται αυστηρά σε χώρους εργασίας, στα σχολεία, στα φροντιστήρια, στα νοσοκομεία και στους παιδότοπους, καθώς και στους χώρους που βρίσκονται γύρω από αυτά (για παράδειγμα στα καφεστιατόρια των παιδότοπων).

Το κάπνισμα απαγορεύεται επίσης σε δισκοθήκες, νυκτερινά κέντρα και μπιραρίες (όπου δεν υπάρχουν εξωτερικοί χώροι) και σε δημόσιες τουαλέτες.

Αντιθέτως, το κάπνισμα πλέον επιτρέπεται σε ανοικτούς χώρους οι οποίοι εφάπτονται με κλειστούς χώρους και δεν έχουν μόνιμο διαχωριστικό μέρος, αρκεί το 30% αυτού του χώρου να είναι ανοικτό. Η πρόνοια αυτή αφορά κυρίως βεράντες ή κιόσκια σε καφετερίες, εστιατόρια και κέντρα αναψυχής, τα οποία τον χειμώνα καλύπτονται με προσωρινές κατασκευές.

Με βάση τον νέο νόμο, στα ξενοδοχεία θα είναι δυνατή η δημιουργία ειδικών δωματίων για κάπνισμα (cigar lounge). Στα ξενοδοχεία θα υπάρχει επίσης η δυνατότητα λειτουργίας δωματίου ή δωματίων ενός ορόφου, ειδικά για καπνιστές.

Ειδικά δωμάτια στα οποία θα επιτρέπεται το κάπνισμα προνοούνται από τον νόμο για τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, ενώ το κάπνισμα επιτρέπεται και στους αθλητικούς χώρους αφού η Ολομέλεια απέρριψε σχετικές τροποποιήσεις.

Διευκρινίζεται ότι ως ανοικτός εξωτερικός χώρος θεωρείται και ο κάθε χώρος που καλύπτεται από στέγη και έχει μόνιμα ανοικτή τη μια πλευρά. Ως ανοικτός εξωτερικός χώρος θεωρείται, ακόμη, ο χώρος που εφάπτεται στον εσωτερικό ή κλειστό χώρο, χωρίς να απαιτείται η εγκατάσταση μόνιμου διαχωρισμού, όταν αυτός διαθέτει μόνιμα ανοικτή μια τουλάχιστον πλευρά. Τέλος, με βάση τη νέα νομοθεσία, ο χώρος που συνδέει τον εσωτερικό χώρο με τον χώρο που επιτρέπεται το κάπνισμα, πρέπει να συνδέεται με θύρα.

Το κάπνισμα επιτρέπεται επίσης σε όλους τους χώρους παιγνίων των καζίνων. Για την απαγόρευση του καπνίσματος στα καζίνα, είχε κατατεθεί τροπολογία από το ΑΚΕΛ η οποία ωστόσο δεν εγκρίθηκε από την πλειοψηφία της Ολομέλειας. Αναφέρεται ότι για το συγκεκριμένο θέμα είχαν γίνει αρκετές συζητήσεις αφού και από πλευράς των εμπλεκόμενων υπουργείων Εμπορίου και Οικονομικών, είχαν εκφραστεί ανησυχίες ότι σε περίπτωση που το κάπνισμα απαγορευόταν στην υπό εξέλιξη ανάπτυξη του καζίνου, θα ήταν ορατό το ενδεχόμενο να αναβληθεί το όλο έργο και να ζημιώσει οικονομικά το κράτος.

Τέλος, η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου επιτρέπεται με βάση τον νόμο στα καταστήματα πώλησης ηλεκτρονικών τσιγάρων για σκοπούς δοκιμής.

Σε όλους τους κλειστούς χώρους στους οποίους θα επιτρέπεται το κάπνισμα θα πρέπει να υπάρχει ξεχωριστή εγκατάσταση εξαερισμού, η οποία θα καθορίζεται και θα ελέγχεται από την ηλεκτρομηχανολογική υπηρεσία.

ΠΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ
· Σε ανοικτούς χώρους οι οποίοι «εφάπτονται με κλειστούς χώρους και χωρίς μόνιμο διαχωριστικό μέρος, αρκεί το 30% αυτού του χώρου να είναι ανοικτό. Συμπεριλαμβάνονται και χώροι που καλύπτονται από στέγη και έχουν μόνιμα ανοικτή τη μια πλευρά.
· Σε ειδικές αίθουσες ξενοδοχείων (cigar lounge).
· Σε ειδικά δωμάτια ή ορόφους καπνιστών, σε ξενοδοχεία.
· Σε ειδικές αίθουσες για καπνιστές σε λιμάνια και αεροδρόμια.
· Σε αθλητικούς χώρους.

ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ
· Σε χώρους εργασίας.
· Σε σχολεία.
· Σε φροντιστήρια.
· Σε νοσοκομεία.
· Σε παιδότοπους.
· Σε δισκοθήκες.
· Σε νυκτερινά κέντρα.
· Σε μπιραρίες.
· Σε δημόσιες τουαλέτες.
Οι απαγορεύσεις αφορούν και στους χώρους που βρίσκονται γύρω από σχολεία, φροντιστήρια, νοσοκομεία και παιδότοπους.

Πρόστιμα και ποινές από €85 μέχρι €2.000

Σοβαρές τροποποιήσεις είχαν προκύψει και σε ό,τι αφορά τις προβλεπόμενες από τον συγκεκριμένο νόμο ποινές. Μάλιστα, η σημαντική μείωση του ύψους των προστίμων που αρχικά προβλέπονταν στο νομοσχέδιο αποτέλεσε και ένα από τα σημεία σύγκρουσης μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Τελικά και όπως ο νόμος διαμορφώθηκε, η πώληση καπνικών προϊόντων σε ανήλικους απαγορεύεται, αλλά για την πώληση καπνικών προϊόντων σε ανήλικους δεν προνοείται εξώδικο πρόστιμο. Οι υποθέσεις οδηγούνται στη Δικαιοσύνη και το προβλεπόμενο πρόστιμο φθάνει τις €2.000.

Εξώδικο ύψους €85 μπορεί να εκδίδεται από αστυνομικούς ή άλλους δημόσιους λειτουργούς στις περιπτώσεις παραβίασης της νομοθεσίας, ενώ παραπομπή στη Δικαιοσύνη θα μπορεί να γίνει ανάλογα με την περίπτωση από αστυνομικούς με το προβλεπόμενο πρόστιμο να φθάνει μέχρι και τις €2.000. Διοικητικό πρόστιμο ύψους €850 επιβάλλεται από τον προϊστάμενο των Υγειονομικών Υπηρεσιών ή άλλους δημόσιους λειτουργούς.

Τα αδικήματα περιλαμβάνονται από τη συγκεκριμένη νομοθεσία και αφορούν: Κάπνισμα σε απαγορευμένο χώρο, κάπνισμα σε όχημα στο οποίο μεταφέρεται ανήλικος και παράληψη σήμανσης καπνικού προϊόντος. Αδίκημα θεωρείται επίσης και η παρακώληση του έργου της Αστυνομίας.

Η νομοθεσία ψηφίστηκε με μόλις μία ψήφο διαφορά. Υπέρ του νομοσχεδίου, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί μετά την ψήφιση προηγουμένως σωρείας τροπολογιών, τάχθηκαν 22 από τους 44 παρόντες βουλευτές (ΔΗΣΥ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών και Κίνημα Αλληλεγγύη), κατά τάχθηκαν 21 (ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΛΑΜ), ενώ ο μόνος παρών βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, τήρησε αποχή και με αυτόν τον τρόπο επέτρεψε την ψήφιση του νόμου.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Ροη Ειδησεων

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024

Ανόρθωση: Εξοφλήθηκε το χρέος στην κτηματική

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι ΜΑΧΗΤΕΣ με την οποία πληροφορούν το κοινό ότι επήλθε οριστική συμφωνία με…

17 Μαΐου, 2024