Προώθηση κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρίες

a 304 Ειδήσεις
a 6431 Ειδήσεις

Υπόσχεται η Υπουργός Εργασίας

Δεσμευόμαστε να λάβουμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας και των σημερινών οικονομικών δεδομένων, για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης όλων των ατόμων με αναπηρίες, δήλωσε η Υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους… 

Σε χαιρετισμό της σε Επιστημονική Ημερίδα του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολλαπλής Σκλήρυνσης την Κυριακή, η κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι «ως Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αναγνωρίζουμε την υποχρέωση μας για τη δημιουργία μιας κοινωνίας, απαλλαγμένης από κάθε είδους διάκριση για τα άτομα με αναπηρίες και δεσμευόμαστε να λάβουμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας, αλλά και στα πλαίσια των σημερινών οικονομικών δεδομένων, για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης όλων των ατόμων με αναπηρίες, ανεξαρτήτως του είδους και του βαθμού της αναπηρίας του»ς.

Η Υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι «η καταπολέμηση των διακρίσεων στον επαγγελματικό τομέα, η προώθηση κοινωνικής και επαγγελματικής ένταξης για όλα τα άτομα με αναπηρίες, η ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινωνίας στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με κινητικά προβλήματα και η επίτευξη προσβασιμότητας σε όλους τους τομείς της ζωής τους, βρίσκονται στους άμεσους στόχους του Υπουργείου μας στα πλαίσια των στοχευμένων πολιτικών μας για τα άτομα με αναπηρίες».

Αναφέρθηκε στο νόμο της ποσόστωσης που ψηφίστηκε το 2009 και αφορά στην πρόσληψη ατόμων με αναπηρίες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα σε ποσοστό 10%, εκφράζοντας τη θέση ότι «αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την κοινωνική και επαγγελματική αποκατάσταση όλων των ατόμων με αναπηρία».

«Ηδη, τα αποτελέσματα εφαρμογής του τα δύο τελευταία χρόνια, είναι πολύ ενθαρρυντικά, λαμβάνοντας υπόψη και τα σημερινά οικονομικά δεδομένα της χώρας μας», είπε.

Σύμφωνα με την κ. Χαραλάμπους, «σημαντικό, επίσης, βήμα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες στη χώρα μας και την καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος τους, αποτελεί η κύρωση και η πρόσφατη έναρξη της ισχύος της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες».

Η Σύμβαση, εξήγησε, «αποτελεί ένα πρακτικό εργαλείο που υποδεικνύει τα μέτρα, προγράμματα και δράσεις που πρέπει να αναπτύξουμε, επιπρόσθετα από όσα ήδη έχουμε, για την προώθηση, προστασία και διασφάλιση πλήρους και ισότιμης απόλαυσης των δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών από όλα τα άτομα με αναπηρίες».

Παράλληλα, η Υπουργός αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Αναπηρία 2010-2020, η οποία σε συνδυασμό με τα εθνικά σχέδια δράσης που καταρτίζονται στις χώρες τις ΕΕ, οδηγούν σε πρόσθετα μέτρα και προγράμματα που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρίες.

Τέλος, η κ. Χαραλάμπους εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι «οι προσπάθειες των επιστημών για εξεύρεση των κατάλληλων μεθόδων θεραπείας της πολλαπλής σκλήρυνσης, θα έχουν σύντομα τα επιθυμητά αποτελέσματα».