Αντιδράσεις κομμάτων για τη νέα υποβάθμιση της οικονομίας

a 36 Ειδήσεις
a 6147 Ειδήσεις
Απαισιόδοξος ο Νικόλας Παπαδόπουλος για την κυπριακή οικονομία

“Η Κύπρος βρίσκεται στο έλεος είτε των Ευρωπαίων εταίρων της είτε οποιασδήποτε άλλης τρίτης χώρας που θα της δανείσει χαριστικά, γιατί δεν μπορεί να βγει πλέον στις διεθνείς αγορές”… 

Αυτά ήταν μερικά από τα λόγια του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλα Παπαδόπουλου ο οποίος πρόσθεσε ότι αν δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο «οι ευθύνες εκείνων που μας αφήνουν στο έλεος του Μηχανισμού είναι ασήκωτες».

Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Fitch έχει υποβαθμίσει την κυπριακή οικονομία .

«Είναι ο τελευταίος οίκος που είχε απομείνει που δεν μας είχε κατατάξει στην κατηγορία των σκουπιδιών. Αυτή την στιγμή όλοι οι οίκοι αξιολόγησης φαίνεται ότι θεωρούν ότι η κυπριακή οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα. Αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα βιωσιμότητας και όλοι οι οίκοι έχουν αποφασίσει ότι βρισκόμαστε στην κατηγορία του αυξημένου επενδυτικού κινδύνου ή άλλως όπως αποκαλείται στην κατηγορία των σκουπιδιών. Είναι μια πάρα πολύ ανησυχητική εξέλιξη η οποία έρχεται σε μία πάρα πολύ κρίσιμη καμπή για την κυπριακή οικονομία», πρόσθεσε.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι τον τελευταίο χρόνο λόγο της αξιολόγησης του Οίκου Fitch μπορούσε η Κυβέρνηση να δανείζεται παρά τις χρηματοδοτικές της ανάγκες υπό μορφή βραχυπρόθεσμου χρέους, δηλαδή μπορούσε να δανείζεται με τριμηνιαία, εξαμηνιαία ομόλογα λόγω της αξιολόγησης του οίκου Fitch.

«Πλέον δεν προσφέρεται ούτε αυτή η δυνατότητα. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο έλεος είτε των Ευρωπαίων εταίρων μας είτε οποιασδήποτε άλλης τρίτης χώρας που θα μας δανείσει χαριστικά, γιατί δεν μπορούμε να βγούμε πλέον στις διεθνείς αγορές, καθόλου. Ελπίζω να υπάρχει πραγματικά σχέδιο από πλευράς της Κυβέρνησης , γιατί αν δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο αυτή τη στιγμή οι ευθύνες εκείνων που μας αφήνουν στο έλεος του Μηχανισμού είναι ασήκωτες», κατέληξε.