Ομαλά άρχισε η εκλογική διαδικασία στην Ελλάδα

a 132 Ειδήσεις
a 6259 Ειδήσεις

Καθοριστικής σημασίας οι σημερινές εκλογές

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα άνοιξαν οι κάλπες σήμερα το πρωί, στα 20.554 εκλογικά τμήματα στην Ελλάδα, όπου θα κριθεί η κρίσιμη εκλογική μάχη, που χαρακτηρίζεται ως η κρισιμότερη της μεταπολίτευσης και συγκεντρώνει διεθνές ενδιαφέρον… 

Τα τμήματα παραμένουν τα ίδια με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαϊου, καθώς δεν υπήρχε ο χρόνος να αλλάξουν οι εκλογικοί κατάλογοι σύμφωνα με τα στοιχεία της πλέον πρόσφατης απογραφής.

Η εκλογική διαδικασία άρχισε στις επτά το πρωί και θα διαρκέσει μέχρι τις επτά το βράδυ. Την ψήφο 9.850.802 ψηφοφόρων διεκδικούν 21 κόμματα, 58 ανεξάρτητοι υποψήφιοι ενώ οι υποψήφιοι βουλευτές είναι 4.873. Τα πρώτα αποτελέσματα δεν αναμένονται πριν από τις 9.30 το βράδυ. Στο επίκεντρο αυτής της προεκλογικής αντιπαράθεσης, που είχε έντονα σημάδια πόλωσης, βρέθηκαν η τήρηση ή κατάργηση ή τροποποίηση του Μνημονίου, η περαιτέρω οικονομική πορεία της χώρας, η παραμονή ή όχι στο ευρώ.

Λόγω της ιδιαιτερότητας του εκλογικού συστήματος αλλά και του γεγονότος ότι οι συγκεκριμένες εκλογές γίνονται με λίστα, κάποιες έδρες θα κριθούν οριστικά τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας. Οι μονοεδρικές και διεδρικές περιφέρειες θα κριθούν από την πρώτη κατανομή. Το ίδιο θα συμβεί και στις 12 τριεδρικές εκλογικές περιφέρειες όπου το μέτρο θα είναι κατά μέσο όρο το 33% για να καταλάβει κάποιο κόμμα μία έδρα. Έτσι, σε αυτή την περίπτωση προβλέπεται από μία έδρα για τα τρία πρώτα σε ψήφους κόμματα.

Τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι καθοριστικής σημασίας. Εάν επαναληφθεί η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, τότε σε περίπτωση που η ΝΔ αναδειχθεί πρώτο κόμμα θα πρέπει να καλύψει τις έδρες από άλλες εκλογικές περιφέρειες, γεγονός που θα λειτουργήσει σαν ντόμινο και για τα άλλα κόμματα.

Η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του τρίτου σε ψήφους κόμματος θα κριθεί από δύο παραμέτρους: τα ποσοστά που θα λάβουν τα δύο πρώτα κόμματα, αλλά το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής.