Πρωτοποριακό πρόγραμμα στο ΚΕΠΑ με ανακούφιση από χάδια ζώων

Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα εγκαινίασε τo Κέντρο Προσφοράς και Αγάπης (ΚΕΠΑ) “Άγιος Χριστόφορος” για να βοηθήσει τους ένοικούς του στο Κέντρο Φροντίδας και Αποκατάστασης.

Το πρόγραμμα ονομάζεται Animal Assisted Therapy (AAT) και πραγματοποιείται υπό την καθοδήγηση του εκπαιδευτή Αβραάμ Θεμιστοκλέους (Animal Assisted Therapist). Τα αποτελέσματα ήταν πολύ θετικά από την πρώτη συνάντηση. Υπάρχει μια ιδιαίτερη σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και τα κατοικίδια ζώα. Ένας όλο και αυξανόμενος αριθμός ιατρών, ψυχολόγων, κτηνιάτρων, καθώς και άλλων ειδικών σε θέματα υγείας, στηρίζουν αυτή τη μοναδική σχέση σύνδεσης-θεραπευτικής αξίας του.

Τα κατοικίδια μπορούν να συμβάλλουν θετικά στην ανθρώπινη υγεία:

1. Θεραπευτική επαφή: χάιδεμα ενός ζώου μπορεί να απελευθερώσει ορμόνες ευεργετικές στον άνθρωπο όπως ενδορφίνη, η προλακτίνη, η ντοπαμίνη, η ωκυτοκίνη και βήτα phenylethalamine (Odendaal & Meintjies, 2002).
2. Μειώνουν την αρτηριακή πίεση: Μεγάλη μερίδα πληθυσμού, όπως οι χρηματιστές, αναφέρουν μείωση της αρτηριακής πίεσης όταν έρχονται σε επαφή με κατοικίδια ζώα (Allen at al., 2001).
3. Ανακούφιση από το στρες: Τα κατοικίδια δίνουν ανακούφιση περισσότερη από ένα σύζυγο ή στενό φίλο (Allen, 1998).
4. Η επιβίωση μετά από καρδιακά επεισόδια: Αρκετές μελέτες αναφέρουν οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων έχουν πιο υγιή καρδιά και λιγότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα κτλ.

Αν θέλετε να συνεισφέρετε σε αυτή την πρωτοβουλία, μπορείτε να κάνετε κάποια εισφορά στους πιο κάτω λογαριασμούς του ΚΕΠΑ με τη σημείωση ΓΙΑ ΤΟ ΑΑΤ.

Ελληνική Τράπεζα
IBAN: CY 83 0050 0482 0004 8211 5673 6700
SWIFT (BIC) : HEBACY2N

Τράπεζα Κύπρου
IBAN: CY 70 0020 0444 0000 0001 0160 5500
SWIFT (BIC) : BCYPC2N

Περισσότερες πληροφορίες και στη σελίδα του ΚΕΠΑ πατώντας εδώ

SotiraNews