Επανεμφανίστηκε η ψευδοφυματίωση σε λαγούς

Η Υπηρεσία Θήρας & Πανίδας, με ανακοίνωσή της, ενημερώνει ότι η ασθένεια της Ψευδοφυματίωσης, που είχε εντοπιστεί πέρσι σε νεκρούς λαγούς για πρώτη φορά, έχει εντοπισθεί και φέτος την ίδια ακριβώς περίοδο με πέρσι (Ιανουάριος – Μάρτιος), αλλά σε μεγαλύτερη έκταση.

Συγκεκριμένα μέχρι σήμερα, σε είκοσι δύο λαγούς που εντοπίστηκαν νεκροί και ήταν κατάλληλοι για νεκροψία και προσκομίστηκαν στο Τμήμα Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, για τις απαραίτητες εξετάσεις, διαγνώστηκε Ψευδοφυματίωση σε δώδεκα λαγούς.

Όπως αναφέρεται, η ασθένεια προκαλείται από το βακτήριο Yersinia pseudotuberculosis και η μόλυνση του ζώου γίνεται από το στόμα με κατανάλωση τροφής ή νερού που είναι μολυσμένα με το μικρόβιο. Πιστεύεται ότι στην Κύπρο οι κύριοι φορείς και υπεύθυνοι για τη μετάδοση και εξάπλωση της εν λόγω ασθένειας είναι τα τρωκτικά (π.χ. νυφίτσες), τα οποία μεταδίδουν την ασθένεια και στους λαγούς μέσω των μολυσμένων περιττωμάτων τους, που μολύνουν και την τροφή των λαγών.

Σημειώνεται ότι φέτος στην Κύπρο παρουσιάζεται έξαρση του πληθυσμού της νυφίτσας.

Η συγκεκριμένη ασθένεια είναι συνήθως θανατηφόρα, είναι δυνατό να προσβάλει και άλλα άγρια ζώα και πτηνά και εκδηλώνεται είτε με οξεία σηψαιμική μορφή, είτε συχνότερα, με τη χρόνια μορφή.

Η ασθένεια παρουσιάζει τα συμπτώματα απίσχνανσης (Κακή θρεπτική κατάσταση και απώλεια βάρους), τυρώδεις νεκρώσεις (περιοχές / στίγματα λευκόφαιου χρώματος ) σε διάφορα εσωτερικά όργανα όπως το συκώτι, τη σπλήνα, τους λεμφαδένες του μεσεντερίου και σπληνομεγαλία ( μεγάλη αύξηση του μεγέθους της σπλήνας).

Όπως αναφέρει η Υπηρεσία Θήρας & Πανίδας, η ασθένεια εμφανίστηκε πέρσι για πρώτη φορά στην Κύπρο και ενώ αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι θα ολοκλήρωνε τον κύκλο της σε σύντομο χρονικό διάστημα, φαίνεται ότι συνεχίζει να υφίσταται και να προσβάλει λαγούς και σε περιοχές όπου δεν είχε εμφανιστεί κατά την περσινή περίοδο.

“Το γεγονός είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, αφού δεν μπορεί να εκτιμηθεί ο χρόνος ολοκλήρωσης του κύκλου της ασθένειας, ενώ παράλληλα είναι αδύνατο να εκτιμηθούν με ακρίβεια οι επιπτώσεις στους πληθυσμούς των λαγών, αφού η ασθένεια έχει πλήξει κυρίως τον αναπαραγωγικό πληθυσμό”, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η Υπηρεσία Θήρας & Πανίδας κάνει έκκληση όπως κυνηγοί ή άλλοι χρήστες της γης που κατά τις εξόδους τους στο ύπαιθρο, εντοπίσουν νεκρούς λαγούς, επικοινωνούν άμεσα με τα κατά τόπους Επαρχιακά Γραφεία της και αναφέρουν την τοποθεσία που τους εντόπισαν.

Ροη Ειδησεων

Σε συνεργασία για προστασία του χαλλουμιού ΠΟΠ καλεί το Υπ. Γεωργίας τους αιγοπροβατοτρόφους

Τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων έτσι ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα όλων όσων δραστηριοποιούνται…

10 Μαΐου, 2024

Νέα απάτη με κρυπτονομίσματα: Έτσι τσέπωσαν 19 χιλιάδες ευρώ

Νέα υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου, διερευνά η Αστυνομία, μετά από σχετική καταγγελία γυναίκας ηλικίας 56…

10 Μαΐου, 2024

Διαμαρτυρήθηκαν έξω από το Προεδρικό οι αιγοπροβατοτρόφοι για επιπλέον γάλα στους τυροκόμους

Μετά την έκτακτη εκδήλωση διαμαρτυρίας στην οποία κατήλθαν σήμερα οι αιγοπροβατοτρόφοι έξω από το Υπουργείο…

10 Μαΐου, 2024

Αύξηση 15% στα έσοδα από τουρισμό τον Φεβρουάριο

Ανέκαμψαν τον Φεβρουάριο τα έσοδα από τον τουρισμό, τα οποία παρουσίασαν αύξηση 15% σε ετήσια…

10 Μαΐου, 2024

Πράσινο Υπουργικού για ΣΥΟΠ: Τι αλλάζει σε διάρκεια και μισθολογικές κλίμακες

Το Υπουργικό Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρία ενέκρινε πρόταση του Υπουργού Άμυνας, για εκσυγχρονισμό του…

10 Μαΐου, 2024

Επ. Διοικήσεως: Μη προσβάσιμα τα γήπεδα σε άτομα με αναπηρίες

Δυσμενείς διακρίσεις εις βάρος των ατόμων με αναπηρία προκύπτουν από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται…

10 Μαΐου, 2024