Από τα πιο παχύσαρκα στην Ευρώπη τα Κυπριόπουλα

2011 11 14 02 35 45 5351e2e9ab9d40c1b03ee36725627046 Ειδήσεις
2011 11 14 02 35 45 5351e2e9ab9d40c1b03ee36725627046 ΕιδήσειςΔιαστάσεις πανδημίας προσλαμβάνει ο διαβήτης, ενώ δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για το μέλλον. Ο υπουργός Υγείας, Σταύρος Μαλάς, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα κατά του διαβήτη, έδωσε στοιχεία για την ασθένεια στην Κύπρο… Είπε ότι ποσοστό γύρω στο 12% υποφέρει από διαβήτη τύπου 2 και ότι τα παιδιά στην Κύπρο είναι τα πιο παχύσαρκα στην Ευρώπη.

Δήλωσε δε ότι «ο υγιεινός τρόπος ζωής, η συχνή μέτρηση του σακχάρου καθώς και η σωστή ρύθμιση των ατόμων με διαβήτη ανάβουν το πράσινο φως στη ζωή ενώ στην Κύπρο οι δαπάνες για φάρμακα για τα άτομα με διαβήτη αυξάνονται συνεχώς και το ύψος της δαπάνης το 2010 ανήλθε γύρω στα €3,9 εκατομμύρια, δηλαδή παρατηρείται μια μέση διαχρονική ετήσια αύξηση κατά 16% κατά τα 10 τελευταία χρόνια».

Ο Υπουργός Υγείας είπε ότι «σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, περισσότεροι από 346 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν σήμερα από την ασθένεια και αν δεν ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα παρέμβασης ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί μέχρι το 2030 ενώ ταυτόχρονα, συγκαταλέγεται στις δέκα πιο συχνές αιτίες αναπηρίας».

Το Υπουργείο Υγείας, είπε ο κ. Μαλάς, «έχει θέσει ως στόχους του τόσο την πρόληψη όσο και την παροχή βέλτιστης ιατρικής φροντίδας για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και σύντομα θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε τη δική μας στρατηγική, βασισμένη σε ευρωπαϊκά πρότυπα».

Είπε ότι «πρόσφατα έχει παρατηρηθεί ότι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ, που ως τώρα εθεωρείτο ο διαβήτης της ώριμης ηλικίας, έχει αυξηθεί ραγδαία και παράλληλα παρουσιάζεται ακόμη και σε παιδιά και για την εμφάνιση αυτού του τύπου διαβήτη έχουν ενοχοποιηθεί η παχυσαρκία, ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής και η έλλειψη άσκησης».

Πρόσθεσε ότι «αξιόλογες έρευνες απέδειξαν ότι η υγιεινή διατροφή, η συστηματική άσκηση και η καταπολέμηση της παχυσαρκίας καθυστερούν ή ακόμη και εξαλείφουν την εμφάνιση της νόσου σε άτομα υψηλού κινδύνου ενώ οι παράγοντες αυτοί παίζουν σημαντικό ρόλο και στην καλή ρύθμιση του διαβήτη».

Ο κ. Μαλάς είπε πως «ένα ακόμη σημαντικό συμπέρασμα αυτών των ερευνών είναι ότι η έγκαιρη διάγνωση και η ανίχνευση του υψηλού σακχάρου στο αίμα με στόχο τις έγκαιρες παρεμβάσεις μειώνει κατά πολύ τη νοσηρότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα».

Το Υπουργείο Υγείας, είπε ο κ. Μαλάς, «αναγνωρίζοντας τη σημασία της πρόληψης, παρακολουθεί μέσα από τα προγράμματα της σχολιατρικής το βάρος των παιδιών μας και προάγει τη μεσογειακή διατροφή και την άσκηση».

Επίσης συνέχισε, «το Υπουργείο Υγείας αντιμετωπίζει το θέμα διαβήτη με μεγάλη σοβαρότητα και με τη συνεχή εκπαίδευση των Ιατρών, νοσηλευτών και διαιτολόγων και με την καθημερινή λειτουργία Κλινικών Διαβήτη (από φέτος και στο νοσοκομείο Λεμεσού), στοχεύουμε στη σωστή ενημέρωση και ρύθμιση των ασθενών».

Συγκεκριμένα, είπε ο Υπουργός Υγείας, «έχουν εκπαιδευτεί 15 ιατρικοί λειτουργοί και περισσότεροι νοσηλευτές σε Πανεπιστημιακές Κλινικές του εξωτερικού για το πώς να διαχειρίζονται τα άτομα με διαβήτη, με βάση τα πιο σύγχρονα πρωτόκολλα».

Πρόσθεσε ότι «οι λειτουργοί αυτοί στελεχώνουν τις Διαβητολογικές Κλινικές ενώ από φέτος δε, ακολουθείται μια ολιστική προσέγγιση με την εμπλοκή πολλών ειδικοτήτων που θα παρακολουθούν τον ασθενή για αποφυγή των επιπλοκών».

Ο Υπουργός Υγείας είπε ότι «στο Νοσοκομείο Λάρνακας λειτουργεί πρότυπο Διαβητολογικό Κέντρο στη βάση Ευρωπαϊκού Πρωτοκόλλου που αγκαλιάστηκε από τους ασθενείς και έχει ξεκινήσει η επέκτασή του και στις υπόλοιπες επαρχίες».

Ανέφερε ότι «η συμμετοχή του Υπουργείου Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα καταγραφής EUROBIROD, που επίσης εφαρμόστηκε πιλοτικά στην Λάρνακα, έχει ήδη επεκταθεί σχεδόν παγκύπρια ενώ παράλληλα η ένταξη Διαβητολογικών Ιατρείων παρακολούθησης στην πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα θα δώσει την ευκαιρία στους ασθενείς στα αγροτικά και αστικά Κέντρα Υγείας να εξυπηρετούνται ευκολότερα και να έχουν άμεση πρόσβαση στις Υπηρεσίες μας», είπε ο κ. Μαλάς.

Ο Υπουργός Υγείας είπε ακόμη, ότι «οι πιο μοντέρνες λύσεις της φαρμακοθεραπείας καθώς και όλες οι παρακλινικές εξετάσεις προσφέρονται δωρεάν στα άτομα με διαβήτη, παρέχονται όλα τα είδη ινσουλίνης, καθώς και οι πιο σύγχρονοι τρόποι χορήγησής τους ενώ στο δε διαβήτη τύπου ΙΙ προσφέρονται, εκτός από τα κλασικά αντιδιαβητικά δισκία, οι γλυπτίνες, φάρμακα με μεγάλη αποδοτικότητα που συμβάλλουν στην καλή ρύθμιση των ασθενών».

Καταλήγοντας ο Υπουργός Υγείας έδωσε το μήνυμα ότι «ο διαβήτης δεν κάνει διακρίσεις, κτυπά την πόρτα και σε πλούσιους και σε φτωχούς, σε νέους αλλά και σε γέρους, σε γυναίκες αλλά και σε άνδρες». Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ