Νίκη Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές

a 117 Ειδήσεις
a 6243 Ειδήσεις
Αγωνία για σχηματισμό Κυβέρνησης

Η Νέα Δημοκρατία είναι ο ξεκάθαρος νικητής των εκλογών της 17ης Ιουνίου αφού με εξασφάλισε 29.66% των ψήφων και προβάδισμα 2.8% από το ΣΥΡΙΖΑ που επίσης σημείωσε θεαματική άνοδο… 

Οι 130 έδρες που συγκέντρωσε ο Αντώνης Σαμαράς του δίνουν την εντολή για σχηματισμό Κυβέρνησης αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να συναινέσουν ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά.

Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν σαφέστατα διαφοροποιημένο από εκείνο της 6ης Μαίου αφού Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ σημείωσαν αλματώδη άνοδο πέραν των 10 μονάδων ενώ το ΠΑΣΟΚ είδε τα ποσοστά του να μειώνονται ακόμη περισσότερο (12.28% έναντι 13.18%. Άνοδο σημείωσε και η Χρυσή Αυγή ενώ στα τάρταρα βρέθηκαν τα ποσοστά του ΚΚΕ αφού το 4.5% είναι το χαμηλότερο ποσοστό που συγκέντρωσε από τη μεταπολίτευση έως σήμερα. Άνοδο σημείωσε και η αποχή που σκαρφάλωσε στο 37.53%.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα στο 100%:

ΝΔ: 129 έδρες με 29,66%

ΣΥΡΙΖΑ: 71 έδρες με 26,89%

ΠΑΣΟΚ: 33 έδρες με 12,29%

ΑΝ.ΕΛΛ: 20 έδρες με 7,51%

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: 18 έδρες με 6,92%

ΔΗΜΑΡ: 17 έδρες με 6,24%

ΚΚΕ: 12 έδρες με 4,51%

Δημ.Ξανά: 1,59%

ΛΑΟΣ: 1,58%

Οικ.Πράσ: 0,88%

Η επόμενη ημέρα

Σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς θα παραλάβει την εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασε από την πρώτη στιγμή την πρόθεση σχηματισμού Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας με τη συμμετοχή ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Αριστεράς την ώρα που στελέχη του κόμματος προεξοφλούσαν ότι η πρόταση δεν θα απευθυνθεί στο ΣΥΡΙΖΑ.

Στον αντίποδα ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο διάγγελμά του αναφέρθηκε στην επιθυμία του για σχηματισμό Κυβέρνησης Εθνικής Συνευθύνης, στην οποία θα συμμετέχουν ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που πάγωσε αρχικά τους αναλυτές αφού ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κυβερνητικό σχήμα με αυτή τη σύνθεση.

Αργά το βράδυ στελέχη του ΠΑΣΟΚ ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους πως πρόθεση του Προέδρου του κόμματος είναι να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές και θα πράξει ότι είναι απαραίτητο για να το πετύχει, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε κυβερνητικό σχήμα χωρίς την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος ο Φώτης Κουβέλης διέρρεε ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει δεν πρέπει να έχει ως πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, γεγονός που αποτελεί κόκκινη γραμμή για τη Νέα Δημοκρατία. Αν, λοιπόν, ξεπεραστούν όλοι οι πιο πάνω σκόπελοι τότε η Ελλάδα μπορεί να ξεκινήσει το σχηματισμό της με μία νέα Κυβέρνηση. Σε αντίθετη περίπτωση τόσο η χώρα όσο και η Ευρωζώνη θα μπουν σε νέες περιπέτειες με τραγική κατάληξη.

Πηγή: SigmaLive