Στα πάτρια εδάφη τα λείψανα των καταδρομέων του ΝΟΡΑΤΛΑΣ

aCEB7CF84 Ειδήσεις, Κυπριακό, Νίκος Αναστασιάδης
aCEB7CF84 Ειδήσεις, Κυπριακό, Νίκος Αναστασιάδης

Η κυπριακή πολιτεία, παρέδωσε μετά από 42 χρόνια τα λείψανα 16 Ελλαδιτών πεσόντων καταδρομέων και μελών του πληρώματος του Νοράτλας «Νίκη 4», στις οικογένειες τους.

Στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, γράφτηκε ο επίλογος της τραγικής ιστορίας του αεροσκάφους της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο καταρρίφθηκε κατά λάθος από φίλια πυρά τη νύχτα της 21ης προς 22ας Ιουλίου 1974.

Η απολογία του Προέδρου της ΚΔ

“Εκείνες τις γεμάτες φωτιά και αίμα ημέρες του 1974, οι Κύπριοι είχαμε μία ελπίδα: Να φανεί από τον ορίζοντα η ελληνική βοήθεια. Να δούμε τα ελληνικά φτερά στον ουρανό μας, να έρχονται για να συνδράμουν τον υπέρτατο αγώνα. Σήμερα όλοι ξέρουμε ποια ήταν η τραγική κατάσταση. Τότε όμως ακόμη και όσοι -λίγοι- γνώριζαν, δεν είχαν άλλη επιλογή παρά την πίστη στην ελληνική συμπαράσταση.

Δύο μέρες μετά την έναρξη της εισβολής, μία αερομεταφερόμενη μοίρα αναπτέρωνε την ελπίδα. Μια μοίρα καταδρομών επιχειρούσε το ακατόρθωτο: Να φτάσει βράδυ στο νησί και με τις ελάχιστες δυνάμεις, μόλις 318 άντρες, να μεταφέρει το μήνυμα πως παιδιά της Ελλάδας ήταν μαζί μας. Παιδιά της Ελλάδας πολεμούσαν, έστω και για την τιμή, μαζί με τα αδέρφια τους, όπως εξάλλου σε κάθε αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού, αλλά και από πλευράς των Ελλήνων της Κύπρου στους αγώνες του Ελλαδικού Ελληνισμού.

Είναι για αυτό που μας πληγώνει τόσο βαθιά εκείνο το λάθος. Για εκείνη τη μοιραία στιγμή που μέσα στο χάος, φίλια πυρά κτύπησαν τα ελληνικά Νοράτλας και οδήγησαν στο θάνατο τους ήρωες που σήμερα τα οστά τους παραδίδουμε στους οικείους τους”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης κατά την επίσημη τελετή παράδοσης των λειψάνων.

Η Κύπρος κλίνει ευλαβικά το γόνυ στους ήρωες

Σήμερα, με την παράδοση των 16 λειψάνων και αφού έχουμε πια διαμορφώσει μία ορθολογική και επιστημονικά τεκμηριωμένη διαδικασία διαπίστωσης της ταυτότητας των νεκρών μας, κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ στους ήρωες και παραδίδουμε τα ιερά οστά τους στους οικείους τους, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της ΚΔ. “Στους ανθρώπους που ο πόλεμος στέρησε τους αγαπημένους τους, λέμε ένα μεγάλο ευχαριστώ. Αισθήματα ευγνωμοσύνης βγαίνουν από τα βάθη της ψυχής και της Ιστορίας μας, και θα αντηχούν στο μέλλον. Ένα ευχαριστώ και μια ευγνωμοσύνη, γιατί η συνδρομή των δικών σας ανθρώπων υπήρξε καθοριστική, επιβεβαιώνοντας την ιστορική συνέχεια, το βάρος του εθνικού δεσμού, την αδελφική σχέση”.

Φωτίου: Ευχαριστούμε αθάνατοι ήρωες του μοιραίου ΝΟΡΑΤΛΑΣ

Ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, εξήρε το θάρρος των καταδρομέων.

“Οι ήρωες του ΝΟΡΑΤΛΑΣ, δεν υστέρησαν θάρρους, αυταπάρνησης και φιλοπατρίας. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να στερηθούν των ελάχιστων τιμών τις οποίες η Πολιτεία όφειλε και οφείλει να τους αποδώσει. Γιατί η επιχείρηση «ΝΙΚΗ», ξεπερνούσε το όριο του ριψοκίνδυνου, ξεπερνούσε τον κλασικό τακτικό σχεδιασμό. Και αυτό, οι ήρωές μας το ήξεραν πολύ καλά. Συνειδητά λοιπόν, θυσίασαν τη ζωή τους και κέρδισαν επάξια θέση στο ηρωικό πάνθεον της φυλής μας. Όπως υπερτονίζει ο Θουκυδίδης, ο πιο λαμπρός τάφος δεν είναι εκεί που είναι θαμμένοι, αλλά εκεί που η δόξα τους παραμένει και μνημονεύεται αιώνια σε κάθε ευκαιρία. Το «ἀνδρών γὰρ ἐπιφανῶν πᾶσα γῆ τάφος», θα πρέπει να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι και της δικής μας εθνικής συνείδησης”.

Στην Αθήνα η επιμνημόσυνη δέηση

Τα λείψανα, θα μεταφερθούν στην Αθήνα με C-130 όπου στην Αεροπορική Βάση της Δεκέλειας – Τατόι θα πραγματοποιηθεί τελετή υποδοχής και θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση.

Εξάλλου, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης μεταβαίνει στην Αθήνα για να παραστεί και να απευθύνει χαιρετισμό εκ μέρους της Κυπριακής Κυβέρνησης στη τελετή υποδοχής των λειψάνων των 16 Ελλαδιτών πεσόντων ηρώων που επέβαιναν στο αεροσκάφος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας ΝΟΡΑΤΛΑΣ ΝΙΚΗ 4.

Στην τελετή, θα παραστούν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και συγγενείς των πεσόντων. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στην αεροπορική βάση Τατοΐου, όπου θα προηγηθεί επιμνημόσυνη δέηση.

Κατά την τελετή ο κ. Φωκαίδης θα απονέμει εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας το Μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς στους συγγενείς των πεσόντων που δεν έγινε κατορθωτό να ταξιδέψουν στην Κύπρο για την τελετή παράδοσης.

Πηγή: SigmaLive