Αλ.Γαλανός: Τα δημοσιεύματα περί ανοίγματος της Αμμοχώστου προκαλούν σύγχυση

a 307 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 7299 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
Τα διάφορα δημοσιεύματα «και φημολογίες γύρω από την Αμμόχωστο και δήθεν άνοιγμα της υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, τα οποία δημοσιεύματα προέρχονται από την τουρκική πλευρά, σκοπό έχουν να δημιουργήσουν σύγχυση στο κόσμο μας, ιδιαίτερα στους Αμμοχωστιανούς», δηλώνει ο δήμαρχος Αμμοχώστου, Αλέξης Γαλανός… 

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου με θέμα «Αντιμετώπιση τουρκικών σεναρίων για εποικισμό της Αμμοχώστου», ο κ. Γαλανός είπε ότι «το θέμα της Αμμοχώστου αντί να το αντιμετωπίζουμε παθητικά πρέπει να το θεωρήσουμε ότι μας δίνεται μια ευκαιρία, έστω κα με αυτά τα δημοσιεύματα για να ζητήσουμε και να διεκδικήσουμε κάποια πράγματα, τα οποία δεν τα έχουμε κάνει στο βαθμό που θα έπρεπε όλο αυτό τον καιρό».

«Έφτασε η ώρα», συνέχισε, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, να κάνει διάβημα προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, ο οποίος έχει ευθύνη να εφαρμόζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Μιλώ για το 550 και το 789. Του απήντησε παλιά ο ΓΓ ότι πρέπει να περιμένουμε την τελική λύση του Κυπριακού. Αυτή η απάντηση ήταν απαράδεκτη. Δεν συνάδει με το ρόλο του ΓΓ και ούτε συνάδει με αυτά τα ψηφίσματα. Δεν του δώσαμε απάντηση τότε. Έστω και ετεροχρονισμένα πρέπει να γίνει τώρα», συμπλήρωσε.

Οι συνομιλίες, συνέχισε, για το Κυπριακό βρίσκονται σε τέλμα.

«Είναι η ώρα να προωθήσουμε τα ψηφίσματα. Έχουμε το τελευταίο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο επανέρχεται και ζητά την εφαρμογή αυτών των ψηφισμάτων. Υπάρχει και το διατακτικό μέρος του ψηφίσματος και το ερώτημα μου είναι, τι έχουμε κάνει όσον αφορά το διατακτικό. Το διατακτικό λέει ότι πρέπει να ασχοληθεί με το θέμα της απόδοσης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της και την παράδοση της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Έθνη. Αυτά λένε τα ψηφίσματα 550 και 789. Και πρέπει να ασχοληθούν με αυτό το θέμα, λέει το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Επιτροπή Εξωτερικών, η Επιτροπή Αναφορών και πολλές άλλες αρμόδιες Επιτροπές της Ευρώπης», ανέφερε.

Ο κ. Γαλανός είπε ότι είναι ώρα –«αντί να δημιουργείται σύγχυση ότι η τουρκική πλευρά θα ανοίξει την Αμμόχωστο για να επιστρέψουν (οι κάτοικοι της), που δεν θα επιστρέψουν, ούτε υπάρχει η υποδομή, χρειάζονται χρόνια για να δημιουργηθεί υποδομή υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση για να επέλθει αναγνώριση – να προχωρήσουμε θετικά και να ζητήσουμε από τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρώπη να προωθήσει την επιστροφή της Αμμοχώστου».

«Αυτό πιστεύω ότι πρέπει να γίνει. Είναι μια ευκαιρία που μας δίδεται για να αντιστρέψουμε τα πράγματα. Μπορώ να αντιληφθώ την αγωνία κάποιων κατοίκων της Αμμοχώστου, οι οποίοι βλέποντας μία αδράνεια – μπορεί να υπάρχει, μπορεί να υπάρχει μυστική διπλωματία, εγώ δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχει τόση μυστική διπλωματία – να κάνουν διάφορες σκέψεις και να είναι προβληματισμένοι. Εγώ διαφωνώ», πρόσθεσε.

Πρόκειται ξεκάθαρα, είπε ο κ. Γαλανός, για «μια μεγάλη παγίδα».

«Όμως μπορεί κάποιος να δικαιολογήσει την αγωνία αυτών των ανθρώπων όταν βλέπουν ότι δεν γίνεται τίποτα από τη δική μας πλευρά και ότι αφήσαμε το θέμα της Αμμοχώστου όλα αυτά τα χρόνια από το 1979 που υπάρχει η πολύ σαφής αναφορά στην δεύτερη συμφωνία κορυφής, μετά το 1984 που υπήρχε το 550, μετά από το 1992 που υπήρχε το 789. Χάθηκε αυτή η διεκδίκηση μέσα στον χρόνο», ανέφερε.

Ο κ. Γαλανός είπε ότι η πρόταση Τάσσου Παπαδόπουλου και Δημήτρη Χριστόφια, που υποστηρίζουν, είναι μια παραχώρηση προς την τουρκική πλευρά όσον αφορά το θέμα των αποφάσεων και δεσμεύσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«’Ενώ ήταν ξεκάθαρα θέμα προτεραιότητας η επιστροφή Αμμοχώστου χωρίς ανταλλάγματα, ήταν ξεκάθαρα ένα ανθρωπιστικό θέμα, ήρθαμε και συνδέσαμε και αυτό είναι παραχώρησης και το άνοιγμα κάτω από την επιτήρηση της Ευρώπης, του λιμανιού Αμμοχώστου και το τρίπτυχο που αφορά τα κεφάλαια της Τουρκίας», συμπλήρωσε.

Ο κ. Γαλανός είπε ότι δεν είναι αντίθετοι.

«Λέμε ότι στο χρόνο, όπως τα αφήσαμε τα πράγματα, ισχύει και υποστηρίζεται η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια. Όμως να μην αφήνουμε τα πράγματα παθητικά να γίνονται και να λέμε ότι θα τα αντιμετωπίσουμε. Θα τα αντιμετωπίσουμε όταν γίνουν ή θα τα αντιμετωπίσουμε τώρα; Θα ενεργήσουμε προληπτικά ή θα αφήσουμε να χαθούν τα πάντα στο χρόνο, συγκεντρώνοντας όλες τις προσπάθειες μας, σπαταλώντας τις προσπάθειες μας στο εσωτερικό παιχνίδι της εξουσίας, της προεδρίας και όλα τα άλλα τα οποία δυστυχώς, συγκεντρώνουν τις προσπάθειες μας, σπαταλούν το χρόνο μας για να βρισκόμαστε προ τετελεσμένων γεγονότων που αφορούν την μοίρα του λαού μας».

Είπε, παράλληλα, ότι η θέση του είναι ότι έφτασε ο καιρός της δράσης, της επιθετικής διπλωματίας στο θέμα Αμμοχώστου, ιδιαίτερα στην κατάσταση που βρίσκονται σήμερα οι συνομιλίες.