Τι είπαν Κύπριοι και ξένοι για τον θάνατο του Γλ.Κληρίδη

Θλίψη προκάλεσε η είδηση του θανάτου του ιστορικού ηγέτη Γλαύκου Κληρίδη στον πολιτικό κόσμο της Κύπρου, αλλά και στο εξωτερικό. Το βάρος της κληρονομίας που μας άφησε ο άνθρωπος και ο πολιτικός Γλαύκος Κληρίδης είναι τεράστιο τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε γραπτή ανακοίνωση αναφέρει ότι ο Γλαύκος Κληρίδης υπήρξε σε όλη του την ιστορική διαδρομή ένας πολιτικός ηγέτης διεθνούς εμβέλειας που πέτυχε να υπηρετήσει μακρόπνοα πολιτικά οράματα.

Σημειώνει ακόμη ότι ήταν παρών σε όλους τους αγώνες, υπηρέτησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν παρών στον αγώνα της ΕΟΚΑ 55’ – 59’ και υπήρξε κορυφαίος πρωτεργάτης και στυλοβάτης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Γλαύκος Κληρίδης, αναφέρει, ανασυγκρότησε το κράτος από τα συντρίμμια της εθνικής τραγωδίας του 74’, βάζοντας τη σφραγίδα του στην εδραίωση της Δημοκρατίας, εξελέγη για δύο θητείες πρόεδρος της Δημοκρατίας, την οποία παρέδωσε πλήρες μέλος της ΕΕ.

Εκπρόσωπος: Μεγάλος πολιτικός ηγέτης διεθνούς εμβέλειας και σπάνιος άνθρωπος ο Γλαύκος Κληρίδης

Ο Γλαύκος Κληρίδης δεν ήταν αποκλειστικά ένας μεγάλος πολιτικός ηγέτης διεθνούς εμβέλειας, αλλά και ένας σπάνιος άνθρωπος, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης κληθείς να αναφερθεί στην πολιτική πορεία και την προσωπικότητα του Γλαύκου Κληρίδη, εφόσον ο ίδιος υπήρξε στενός του συνεργάτης.

«Στον Γλαύκο Κληρίδη διέκρινε κανείς, εκτός από την πολιτική οξυδέρκεια και το στρατηγικό μυαλό σε ό,τι αφορά μεγάλες πολιτικές επιλογές, μια απεριόριστη αξιοπρέπεια και αυτοσεβασμό και ένα ήθος ανεπανάληπτο. Τουλάχιστον όσοι τον ζήσαμε από κοντά μας καθοδηγούσε όχι με τα λόγια, αλλά με το προσωπικό παράδειγμα», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.

Οπως είπε «έχουν ήδη λεχθεί πολλά και τουλάχιστον όσο γνώρισα τον Γλαύκο Κληρίδη από κοντά ήταν πάντα εναντίον της υπερβολής. Για αυτό, να σεβαστούμε το μέτρο Γλαύκου Κληρίδη”.

Πρόσθεσε πως «ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος δεν ήταν αποκλειστικά ένας μεγάλος πολιτικός ηγέτης διεθνούς εμβέλειας, αλλά ήταν και ένας άνθρωπος σπάνιος».

Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τόνισε ότι ο Γλαύκος Κληρίδης έδωσε όλο τον καλό εαυτό του στην πατρίδα, στον άνθρωπο και στους θεσμούς τους οποίους σεβόταν, ενώ σεβασμό επέδειξε και προς την Εκκλησία.

Συλλυπητήρια από τον Ντερβίς Έρογλου

Τα συλλυπητήριά του προς την κόρη του Γλαύκου Κληρίδη, Καίτη, για τον χαμό του πατέρα της, εξέφρασε τηλεφωνικά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου.

Ο Ντερβίς Έρογλου, όπως μεταδίδεται από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Μπαϊράκ, συλλυπήθηκε εξ ονόματοςτης τουρκοκυπριακής κοινότητας την οικογένεια Κληρίδη, λέγοντας μάλιστα ότι ο Γλαύκος Κληρίδης αποτελούσε σημαντικό άτομο που συνέδεσε το όνομά του με την ιστορία του νησιού.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε ότι επί διακυβερνήσεως Κληρίδη, η Κύπρος έλαβε την προσοχή της διεθνούς κοινότητας, ενώ στο πρόσωπό του οι Ελληνοκύπριοι βρήκαν την ελπίδα.

Το μήνυμα του Δημήτρη Χριστόφια

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε πως όταν φεύγει μια ιστορική προσωπικότητα που έχει με τη δράση της σφραγίσει την νεώτερη ιστορία του τόπου, φυσιολογικά θλίβεται εκείνος που σέβεται τη Δημοκρατία, τον διάλογο και τον άνθρωπο.

Ο Γλαύκος Κληρίδης έφυγε πλήρης ημερών, είπε, αλλά όπως και άλλοι ηγέτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα μείνει στην ιστορία.

Το μήνυμα του Γιώργου Βασιλείου

Ο πρώην Πρόεδρος, Γιώργος Βασιλείου, δήλωσε ότι ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν ένας ηγέτης που αγαπούσαν όλοι, ανεξάρτητα από την πολιτική παράταξη στην οποία ανήκαν.

Τον χαρακτήριζε ο ρεαλισμός, ενώ ήταν ο άνθρωπος που έβλεπε τις πραγματικότητες και δεν αιθεροβατούσε.

Το μήνυμα του Προέδρου της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου

Ο Πρόεδρος της Βουλής και προεδρεύων της Δημοκρατίας, Γιαννάκης Ομήρου εξέφρασε βαθιά θλίψη για το θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ανέφερε ότι ενώ για μεγάλες φυσιογνωμίες συνηθίζουμε να λέμε ότι έγραψαν ιστορία, για τον Γλαύκο Κληρίδη μπορούμε να πούμε ότι ήταν η ιστορία της Κύπρου.

Έθεσε σφραγίδα ανεξίτηλη σε μια βασανιστική πορεία του κυπριακού λαού, είπε.

Τα μηνύματα των κομμάτων

Βαθιά θλίψη και συγκίνηση για το θάνατο του Γλαύκου Κληρίδη εξέφρασαν με δηλώσεις αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων.

Ο Προέδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, τόνισε ότι έφυγε ο μεγάλος ηγέτης του οποίου το έργο, η πολιτική φιλοσοφία και το ήθος, αποτελούν παρακαταθήκη για όλους.

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι είχε συγκαλέσει έκτακτη συνεδρία του πολιτικού γραφείου του κόμματος στις 11 το πρωί, με αποκλειστικό θέμα τις ενέργειες του κόμματος για να τιμήσει τη μνήμη του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας, ιδρυτή και πρώην προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης τόνισε ότι ο Γλαύκος Κληρίδης έχει σημαδέψει ανεξίτηλα τη σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου και έχει κερδίσει το σεβασμό όλων, ακόμη και των πολιτικών του αντιπάλων.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, δήλωσε ότι ο Γλαύκος Κληρίδης ανήκει στη γενιά των ηγετών που στιγμάτισαν με την πορεία και την δράση τους τη σύγχρονη κυπριακή ιστορία.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ, Δημήτρης Παπαδάκης, τόνισε ότι ο Γλαύκος Κληρίδης αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία της Κύπρου και του λαού της και ότι η πολιτική διαδρομή του υπήρξε υπόδειγμα ήθους, εντιμότητας και αξιοπρέπειας.

Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, δήλωσε ότι από τις προσφορές του Γλαύκου Κληρίδη ξεχωρίζει η δημιουργία του Δημοκρατικού Συναγερμού, που σήμανε την έναρξη της πολυκομματικής Δημοκρατίας στην Κύπρο.

Το Κίνημα Οικολόγων σε ανακοίνωση αναφέρει ότι ο Γλαύκος Κληρίδης έγραψε τη δική του σελίδα στην ιστορία της χώρας, μέσα από μια διαδρομή που χαρακτηρίστηκε από ακούραστους αγώνες για τα δίκαια του κυπριακού λαού.

Η Συμμαχία Πολιτών σε ανακοίνωση επισημαίνει ότι ο Γλαύκος Κληρίδης υπήρξε μια προσωπικότητα που διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στη νεώτερη ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το μήνυμα του Έλληνα Πρωθυπουργού

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε ότι ο Γλαύκος Κληρίδης υπήρξε αγνός αγωνιστής και ευπατρίδης πολιτικός, μεγάλος αγωνιστής σε όλους τους αγώνες των αδελφών Κυπρίων.
Πρόσθεσε ότι ο Γλαύκος Κληρίδης διέθετε σύνεση και τόλμη διορατικότητα και αγνό πατριωτισμό και υπηρέτησε τη μαρτυρική μεγαλόνησο, αλλά και τον Ελληνισμό στο σύνολό του.

Το μήνυμα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας

«Με τους αγώνες του κυπριακού ελληνισμού είναι συνυφασμένη η ζωή του Γλαύκου Κληρίδη, ανέφερε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας σε συλλυπητήριο μήνυμά του για τον θάνατο του πρώην προέδρου.

Αναλυτικά το μήνυμα του Κάρολου Παπούλια: «Η ζωή του Γλαύκου Κληρίδη είναι συνυφασμένη με τους αγώνες του κυπριακού ελληνισμού που τον τίμησε με την ανάδειξή του ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπερασπίστηκε με πάθος τις απόψεις του, είχε εθνικό όραμα και διορατικότητα που αναγνωρίστηκε ακόμη και από πολιτικούς αντιπάλους».

«Έφυγε σε μια στιγμή κρίσιμη για το μέλλον του νησιού που δοκιμάζεται σκληρά από την οικονομική κρίση και παραμένει διχοτομημένο. Η συγκυρία αυτή απαιτεί υψηλό αίσθημα ευθύνης από την ηγεσία και το σύνολο του πολιτικού κόσμου στην Κύπρο. Η παρουσία και ο λόγος του Γλαύκου Κληρίδη θα λείψουν. Έφυγε μια ιστορική προσωπικότητα της πολιτικής ζωής του Κύπρου», αναφέρει ο κ. Παπούλιας στο μήνυμά του και εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά του στους δικούς του ανθρώπους.

Το μήνυμα του ΓΓ του ΟΗΕ

Με θλίψη πληροφορήθηκε το θάνατο του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι Μουν.

Σε γραπτή δήλωση ο εκπρόσωπος του κ. Μπαν αναφέρει ότι ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν ένας αξιοσέβαστος ηγέτης της χώρας του και της ελληνοκυπριακής κοινότητας.

Ήταν, προσθέτει, γνωστός για τη σθεναρή του υποστήριξη στην επανένωση της Κύπρου, αλλά και για πολλά χρόνια διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στις ειρηνευτικές συνομιλίες που στοχεύουν στην επίτευξη συνολικής λύσης του Κυπριακού.

Το μήνυμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε συλλυπητήριο μήνυμα εκφράζει τη μεγάλη του θλίψη για το θάνατο του Γλαύκου Κληρίδη.

Ο κ. Μπαρόζο σημειώνει ότι ο Γλαύκος Κληρίδης «θα μείνει στην ιστορία ως ένας πραγματικός Ευρωπαίος πολιτικός και ως ο άνθρωπος που εργάστηκε ακούραστα εδώ και πολλές δεκαετίες για την επανένωση της Κύπρου και για την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

«Ο Γλαύκος Κληρίδης υπηρέτησε τη χώρα του με διάκριση από πολλές θέσεις – ως εξέχων βουλευτής , ως διαπραγματευτής στις διακοινοτικές συνομιλίες για το Κυπριακό και, φυσικά, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αξίωμα στο οποίο υπηρέτησε για δύο συνεχείς θητείες, μεταξύ του 1993 και του 2003», αναφέρει.

Ως Πρόεδρος, προσθέτει, «ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση με μεγάλη αφοσίωση και επιδεξιότητα και αξίζει πλήρως την αναγνώριση που έχει λάβει για την επιτυχή ολοκλήρωσή τους».

Αναφέρει, επίσης, ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης ήταν ένας άνθρωπος με μεγάλη ευγένεια και σοφία, εκφράζοντας, τέλος, τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια του και στον κυπριακό λαό για αυτή την απώλεια.

Το μήνυμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Γιόζεφ Ντολ, τόνισε ότι ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν ένας αφοσιωμένος Ευρωπαίος και αντιλαμβανόταν ότι η ένταξη της Κύπρου θα ήταν άγκυρα σταθερότητας για την χώρα και θα προωθούσε την επανένωση του νησιού.

Χάρη στις ηγετικές του ικανότητες, υπογράμμισε ο κ. Ντολ, η Κύπρος εντάχθηκε στην ΕΕ το 2004.

Κ.Μητσοτάκης: Η φωνή του Κληρίδη σίγησε σε δύσκολες ώρες

Τη βαθύτατη οδύνη του για το θάνατο του Γλαύκου Κληρίδη εξέφρασε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

«Ο Γλαύκος Κληρίδης ανήκε στη γενιά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Έλαβε μέρος σε επικίνδυνες αποστολές ως αεροπόρος, επέζησε ως εκ θαύματος και μετά το τέλος του πολέμου αφοσιώθηκε στην πολιτική.

» Υπήρξε γενναίος στον πόλεμο, γενναίος και στην πολιτική. Ρεαλιστής και έντιμος, είπε πάντα την αλήθεια στο λαό και ποτέ δεν υπολόγισε το πολιτικό κόστος. Ποτέ δεν τον γοήτευσαν οι σειρήνες του λαϊκισμού.

» Αφιέρωσε τη ζωή στην Κύπρο και στο μακρό και συχνά δραματικό χρονικό του Κυπριακού, η παρουσία του ήταν πάντοτε χρήσιμη και θετική. Αποκορύφωμα της πολιτικής του δραστηριότητας ήταν η επιτυχής διπλή προεδρία του.

» Συνειδητός Ευρωπαίος, προετοίμασε την πατρίδα του για να γίνει μέλος της ΕΕ. Αξιώθηκε να δει αυτό το όνειρο να γίνεται πραγματικότητα. Η μοίρα δεν του επέτρεψε να επιτύχει τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, την οποία είμαι βέβαιος ότι θα πετύχαινε αν έμενε ένα χρόνο παραπάνω στην Προεδρία.

» Αλλά και μετά και μέχρις ότου ο χρόνος τον καταβάλλει, έμεινε ενεργός, όρθιος, αγέρωχος και η φωνή του ήταν πάντοτε φωνή σύνεσης ευθύνης και αλήθειας. Η φωνή αυτή δυστυχώς εσίγησε σε δύσκολες πάλι ώρες.

» Εκφράζω τη βαθύτατή μου οδύνη για την απώλεια παλαιού συντρόφου και φίλου και τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στον κυπριακό λαό.»

Εκτενής κάλυψη από βρετανικά ΜΜΕ

Ο θάνατος του Γλαύκου Κληρίδη καλύπτεται εκτενώς από τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης. Το BBC υπό τον τίτλο «Ο άνθρωπος που οδήγησε την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει ότι ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν ένας από τους τελευταίους Ευρωπαίους ηγέτες με ενεργό δράση στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η εφημερίδα Times περιγράφει εκτενώς τη γενναιότητα του Γλαύκου Κληρίδη ως πιλότου της RAF και τις δύο δραματικές αντιδράσεις του ως αιχμαλώτου των Ναζί.

Η Guardian αναφέρει ότι ο Γλαύκος Κληρίδης, λόγω του πολιτικού του αναστήματος, μπορούσε να συγκριθεί με ηγέτες μεγαλύτερων και ισχυρότερων χωρών.

Ροη Ειδησεων

Εμπραχίμ Ραϊσί: Ζωντανός για μια ώρα μετά τη συντριβή

Μια θλιβερή λεπτομέρεια έγινε γνωστή τη Δευτέρα, λίγη ώρα μετα την επιβεβαίωση του θανάτου του…

20 Μαΐου, 2024

FliRT: Ανησυχία για παραλλαγές της Covid – Εξαπλώνονται σε ΗΠΑ-Βρετανία

Νέες παραλλαγές της Covid εξαπλώνονται ανά την υφήλιο, πυροδοτώντας ανησυχίες στους ειδικούς για αύξηση των…

20 Μαΐου, 2024

1ος Διεθνής αγώνας ανοικτής θάλασσας στον Πρωταρά: Συμμετείχαν κολυμβητές από 7 διαφορετικές χώρες (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο 1ος Protaras International Open-Water Marathon στον Πρωταρά την Κυριακή 19/05. Σε…

20 Μαΐου, 2024

Αντρέας Γεωργίου – Σιμώνη Χριστοδούλου: Στην Αγία Νάπα ο γάμος του ζευγαριού

Σε τροχιά γάμου βρίσκονται ο Αντρέας Γεωργίου και η σύντροφός του, Σιμώνη Χριστοδούλου αφού αμέσως…

20 Μαΐου, 2024

CNN: Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και ηγέτη Χαμάς ζητά ο Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν…

20 Μαΐου, 2024

ΞΥΛΟΦΑΓΟΥ: Θεατρική παράσταση για ενίσχυση της μετάβασης της μικρής Ελευθερίας στο εξωτερικό για μεταμόσχευση

Ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Ξυλοφάγου παρουσιάζει την θεατρική παράσταση Κόμης Δράκουλας την Κυριακή 26/05…

20 Μαΐου, 2024