Η Επιτροπή Θεσμών μελετά ριζικές αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

a 31 Ειδήσεις
a 5708 ΕιδήσειςΆμεσες και ριζικές αλλαγές σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης ζήτησαν σήμερα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, τα οποία διαπιστώνουν πως ο συγκεκριμένος θεσμός είναι πλέον μη βιώσιμος.

Σε δηλώσεις του, μετά από τη συνεδρία της Επιτροπής θεσμών, η οποία εξέτασε τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Συλλούρης είπε πως «ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν είναι βιώσιμος, αν δεν γίνουν ριζικές αλλαγές, δομικές αλλαγές και εκσυγχρονισμός».

Όπως ανέφερε, τα μέλη της Επιτροπής θα συνεχίσουν την άλλη Τρίτη την εξέταση του θέματος, ωστόσο πρόσθεσε πως τα πρώτα συμπεράσματα είναι ότι χρειάζονται ριζικές αλλαγές στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να εξυπηρετούν τον πολίτη, να υπάρχει διαφάνεια και χρηστή διοίκηση, εξοικονόμηση, χρημάτων, αλλά και αποπληρωμών των τεράστιων χρεών που έχει δημιουργήσει στο κράτος”.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Συλλούρης είπε ότι χωρίς να προδικάζει τα συμπεράσματα της Επιτροπής “ήταν εμφανέστατο και από την τοποθέτηση Βουλευτών – και μάλιστα που έχουν υπηρετήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση- αλλά και από την τοποθέτηση των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ότι ο θεσμός δεν είναι βιώσιμος αν δεν γίνουν ριζικές αλλαγές, δομικές αλλαγές και εκσυγχρονισμός”.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού ανέφερε πως «οι Δήμοι έχουν λειτουργήσει όπως ακριβώς και το κεντρικό κράτος με όλες τις παθογένειες που αυτό είχε και έχουν και αυτοί με τη σειρά τους οδηγηθεί στα όρια της οικονομικής καταστροφής».

Ανέφερε πως «οι ετήσιες εκθέσεις της Γενικές Ελέγκτριας καταγράφουν πράγματα και θαύματα σε σχέση με την κακοδιαχείριση σε όλους ανεξαιρέτως του Δήμους», προσθέτοντας πως «πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι το σύστημα οφείλει και πρέπει να αλλάξει για να μπορέσουν οι Δήμοι να επιτελέσουν το σκοπό τους».

«Οι Δήμοι πρέπει να είναι αυτόνομοι. Πρέπει να καταθέτουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και μάλιστα κατά την άποψη μας αυτοί οι προϋπολογισμοί θα πρέπει να εγκρίνονται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Μέχρι σήμερα οι προϋπολογισμοί των Δήμων εγκρίνονται μόνο από το Υπουργικό Συμβούλιο. Πρέπει να αλλάξουν τις διαδικασίες, να γίνουν ευέλικτοι στην υπηρεσία του δημότη. Πρέπει να μπουν σε λογική συνεργασιών με τον ιδιωτικό τομέα. Πρέπει να καταφέρουν επιτέλους να μειώσουν τις δαπάνες τους», είπε ο κ. Κυπριανού.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ συμπλήρωσε πως «όλες οι εκθέσεις οίκων μιλούν για υπεράριθμο προσωπικό, για πολλούς έκτακτους, για απαράδεκτες υπερωρίες», λέγοντας πως «δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται οι φορολογίες τις οποίες εισπράττει ο Δήμος από τους Δημότες για αυτοπροβολή δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων μέσα από πανάκριβες εκδηλώσεις και έργα βιτρίνας».

Είπε ακόμα πως «πρέπει επιτέλους αυτό το ευρωπαϊκό κράτος να αντιληφθεί ότι θα πρέπει να αναλάβει την πολιτική απόφαση για να αποκεντρωθεί το ίδιο και να παραχωρήσει αρμοδιότητες στους Δήμους».

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι υπάρχουν δύο νομοσχέδια τα οποία είναι ήδη κατατεθειμένα και συζητιούνται. «Το ένα αφορά στην ενοποίηση των περί δήμων και κοινοτήτων νόμων και προνοεί τη δυνατότητα για συμπλεγματοποίηση, γεγονός που θα εξοικονομήσει σημαντικά κονδύλια. Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά στη λειτουργία επαρχιακών συμβουλίων, η προοπτική θα είναι η ενοποίηση συμβουλίων όπως η Υδατοπρομήθεια, το Συμβούλιο Αποχετεύσεων και η διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων και αυτό θα είναι σε επαρχιακό επίπεδο», ανέφερε.

Επίσης, είπε ότι έχει συμφωνηθεί μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων και της Ένωσης Δήμων, της Ένωσης Κοινοτήτων και του Υπουργείου Εσωτερικών να υπαχθεί ο εσωτερικός έλεγχος στον Έφορο Εσωτερικού Ελέγχους του κράτους και γι’ αυτό το θέμα έχει αναλάβει το Υπουργείο Εσωτερικών να φέρει σχετικό νομοσχέδιο.

Συνέχισε λέγοντας πως «αυτό που σαφέστατα απαιτείται είναι, ειδικά στις κοινότητες, αλλά και στους Δήμους, ο οικονομικός έλεγχος σε πολύ πιο τακτική βάση. Ατασθαλίες στην οικονομική διαχείριση υπάρχουν. Καταγγελίες έρχονται κοντά μας συνεχώς. Γίνονται αναθέσεις έργων, χωρίς τις απαιτούμενες διαδικασίες. Γίνονται παράτυπες προσλήψεις. Θα πρέπει να δούμε πώς εφαρμόζονται όλα αυτά τα οποία η Γενική Ελέγκτρια αναφέρει στις εκθέσεις της».

Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι η συμπλεγατοποίηση δεν σημαίνει ότι θα γίνουν ένα, θα υπάρχει μία διαχείριση και μία συνεργασία, η οποία να εξοικονομήσει πόρους.

Ο βουλευτής του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας είπε με τη σειρά του πως «πρέπει άμεσα να επανέλθουμε στο θέμα του εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου και αυτό είναι ευθύνη κατά κύριο λόγο της κυβέρνησης και των κομμάτων, ούτως ώστε να παρουσιάσουμε σύντομα ένα θεσμικό πλαίσιο που να δώσει τη δυνατότητα στις τοπικές Αρχές να έχουν τις εξουσίες που πραγματικά μπορούν να λειτουργήσουν προς όφελος του πολίτη, αλλά και να έχουν την οικονομική αυτάρκεια να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οικονομικά».

«Διαπίστωση δική μου», είπε, «είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε έλλειψη πολιτικής βούλησης από τις διάφορες κυβερνήσεις ούτως ώστε να παίρνονται οι σωστές αποφάσεις που αφορούν τη σωστή λειτουργία των τοπικών Αρχών και σίγουρα την παραχώρηση εξουσιών αλλά και των ανάλογων πόρων που χρειάζονται οι τοπικές Αρχές».

Επίσης, πρόσθεσε πως «υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης και από τα κόμματα, τα οποία για διάφορους λόγους δεν αφήνουν τις τοπικές Αρχές να λειτουργήσουν με το σωστό τρόπο, ούτως ώστε να δούμε επιτέλους να υπάρχει χρηστή διοίκηση, αξιοκρατία και να μειωθούν τα κρούσματα για λανθασμένη οικονομική διαχείριση».

Καταληκτικά είπε πως «χρειάζεται επιτέλους όλοι μας να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, ώστε με τη λήψη των σωστών αποφάσεων να μπορέσει επιτέλους να λειτουργήσει σωστά η τοπική αυτοδιοίκηση προς όφελος του πολίτη».

Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ